Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od vigvamů k mrakodrapům.
Advertisements

ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012
Mexiko země dávných indiánských kultur
Vznik Španělska.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování z minulé hodiny:
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Španělsko Vpřed Kummer Tomáš.
Dobytí Ameriky.
2/ Portugalsko, Španělsko
Obyvatelstvo AMERIKY.
AMERIKA.
Jižní Amerika.
Snímek 1-15 – 10 min ZÁMOŘSKÉ OBJEVY
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika – Andské státy2
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
OBYVATELSTVO AMERIKY.
AMERIKA obyvatelstvo.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Zámořské objevy.
Střední Amerika.
Zámořské objevy 15. století
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
VY_32_INOVACE_64_KRYŠTOF KOLUMBUS
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Mexiko, státy Karibského moře, státy Jižní Ameriky
Když se řeka rozvádí ... Alto Amazonas: přírodní kanál Casiquiare
Amerika obyvatelstvo.
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Peru a Ekvádor.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
VY-32_INOVACE_16 Jižní Amerika - opakování
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Zdeněk Bergman, G Teplice
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
Kryštof Kolumbus – objevení Ameriky
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Mořeplavec a kolonizátor.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
MEXIKO. Poloha Leží na severu tzv. Latinské Ameriky Pobřeží má u Indického i Tichého oceánu Sousedními státy jsou na severu USA, a s Belize a Guatemalou.
Jméno autora: Marie Roglová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): Listopad 2012 Ročník: 8. Tematická oblast: Zajímavá místa na Zemi Téma: Latinská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_01 Název materiáluObyvatelstvo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Amerika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tereza Mrvíková Olena Povkhanych
Kultura INKŮ.
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_09
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Hernán Cortés Vendulka Růžičková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zeměpis Amerika.
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
VY_32_INOVACE_Z7. 7 Autor: Mgr
Původ názvů států Latinské Ameriky
Bolívie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Hudební doprovod: Nino Bravo “América”

Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou k nálezištím stříbra v oblasti Potosí v Bolívii. Ve španělštině se dodnes říká 'esto vale un Potosí', to má cenu… Řeka Río de la Plata se dříve jmenovala po svém objeviteli Solís.

Osm let po objevení Ameriky Španěly dorazili na kontinent i Portugalci, a to na území kde rostl strom Caesalpinia echinata, sloužící tamním Indiánům k získávání červeného barviva. Tomuto stromu Portugalci říkali pau-brasil, protože při vaření jeho dřeva ve vodě se uvolňovalo zbarvení připomínající brasas, žhavé uhlíky. Odtud pak také název území terra do pau- brasil.

Domorodí indiáni říkali tomuto území tchili, ve významu 'sníh' nebo také 'konec světa' (Finis Terrae).

Kryštof Kolumbus po přistání u břehů dnešní Kuby dne 28. října 1492 dal na počest dcery svých mecenášů, katolických králů, ostrovu jméno Juana. Později bylo jméno ostrova změněno na Fernandina (podle krále Fernanda el Católico) a nakonec na Cuba, vycházející z původního domorodého názvu Cubanascnan, což v jazyce místních indiánů znamenalo 'hora'.

Tento stát vděčí za svůj název rovníku (Ecuador), pomyslné linii rozdělující Zemi na dvě polokoule, který prochází územím státu. Hlavní město Ekvádoru se jmenule Quito, což v indiánském jazyce quechua znamená 'pupek světa' a reflektuje geografickou polohu města mezi horami.

Jméno México pochází z aztéckého Mexitli, jména boha války. Podobně aztéčtí indiáni označovali i sami sebe. Stejně jako stát se jmenuje i jeho hlavní město, México Ciudad.

Jméno Nicaragua je odvozeno od názvu indiánského kmene nicarao, který v době příchodu Španělů oblast obýval. Nicarao se také jmenoval v té době zde vládnoucí indiánský náčelník.

Verzí o vzniku jména Panamá je více. Podle jedné z nich bylo odvozeno z názvu v oblasti hojně rostoucího stromu, kterému místní lidé říkali panamá. Podle jiné bylo Panamá jméno jisté osady indiánských rybářů, v jejichž jazyce panamá znamenalo ' místo oplývající rybami'. Indiáni z kmene kuna pak tvrdí, že jméno Panamá pochází ze slova ' pannaba ', které v jejich jazyce znamená ' hodně daleko'.

Jméno Paraguay prý sestává z následujících slov jazyka guaraní: pará, 'moře', gúa nebo guara, 'rodem (z) ', a y, 'řeka', což by pak mohlo znamenat 'Řeka pocházející z moře'. Nebo ze slov paraguã, 'čelenka z per', a y, 'řeka', s výkladem 'Péřová čelenka řeky'.

Území říše Inků bylo Španěly nazváno Perú ještě před jeho dobytím a ovládnutím vojáky Francisca Pizarra. Jde o mutilaci jména řeky Birú, použitou pro označení celého území na úbočích směrem k Pacifiku. Lima, jméno hlavního města Peru, pochází od hrubé zkomoleniny jména řeky Rimac.