Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Když se řeka rozvádí ... Alto Amazonas: přírodní kanál Casiquiare

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Když se řeka rozvádí ... Alto Amazonas: přírodní kanál Casiquiare"— Transkript prezentace:

1 Když se řeka rozvádí ... Alto Amazonas: přírodní kanál Casiquiare

2 Alto Amazonas Venezuela - pohraniční teritorium
území na jihozápadu Guyanské vysočiny hl. město San Carlos (na ř. Rio Negro) až do konce 16.století osídleno výhradně domorodými indiány kmene Baré a Guaica stol. doráží první dobrodruzi, hledajíc zde bájné Eldorádo a hlavně zlato. postupně kolonizováno portugalci a španěly. hlavním obchodním artiklem kaučuk, zlato, dřevo za misijními účely přišli jezuité.

3 1744 -. Jistý jezuita - „pater Roman“- putoval po indiánských
Jistý jezuita - „pater Roman“- putoval po indiánských osadách na horním toku řeky Orinoko. Ilustrativní obrázky nejsou dobové.

4 Cestou narazil na několik domorodých lodí, vezoucích náklad pro portugalské obchodníky z osad při řece Rio Negro. Protože ho zajímalo, kudy se sem indiáni dostali, rozhodl se pokračovat v cestě s nimi.

5 Casiquiare přírodní propojení Orinoka a Rio Negra

6 Alexander von Humboldt (*1769 †1895)
zoologický, botanický a geologický výzkum rovníkové Ameriky. Přeplaval, zmapoval a definitivně potvrdil existenci kanálu Casiquiare mimo jiné nesou jeho jméno např. Humboldtova univerzita v Berlíně Tučńák Humboldtův Krokodýl Humboldtův (obr.)

7 Orinoko Casiquiare

8 Druhohory ( mil. let) guayánský štít brazilský štít africký štít Gondwana: (podle teorie kontinentálního driftu) Niger-Amazonka jedna řeka, ústí v Guayaquilském zál. (Ekvádor) Orinoko - také přímý směr z Guyánské vysočiny Casiquire - Siapa - z Guyánské vysočiny do Amazonky, (Rio Negro ?)

9 Třetihory (65 - 2 mil. let BC)
Východní kordillery Guyánská vysočina Andy Střet jihoamerické desky s deskou nazca, kokosovou i karibskou - vyvrásnění And Přehrazením Amazonky - velké jezero (moře) v oblasti Amazonské nížiny, Vytváření jezera - rozsáhlá sedimentální činnost. Po ústupu -erozní činnost, formování nové říční sítě - řeky, vč. Amazonky, donuceny změnit směr svého toku. Orinoko úklon od původního směru

10 Zpětná eroze, říční pirátství

11

12

13 Struktura Alto Amazonas

14 Tapír

15 Zdroje, inspirace: http://en.wikipedia.org http://members.aol.com
Enrique Stanko Vráz: Napříč rovníkovou Amerikou, Panorama, 1984 Don Starkell, Charles Wilkins: Pádlem k Amazonce, 1987


Stáhnout ppt "Když se řeka rozvádí ... Alto Amazonas: přírodní kanál Casiquiare"

Podobné prezentace


Reklamy Google