Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

(Odocoileus virginianus)
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Lesní obratlovci – savci
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata-I savci
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s vodním ptactvem, kachnou a způsobem jejího života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Pojmenuj domácí zvířata
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Výškové stupně rostlinstva
VY_32_INOVACE_PR Anotace - v prezentaci se žáci seznamují se zástupcem řádu sudokopytníků prasetem divokým Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Mírný pás – smíšené a listnaté lesy, stepi
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Tvar, velikost a pohyby Země
VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNIC
Pří_188_Rozmanitost přírody_Jelen lesní Autor: Mgr. Eliška Galíková
Indický oceán Anotace Materiál obsahuje zadání úkolů pro práci s atlasem. Vysvětluje, co jsou monzuny a tropické cyklóny. Součástí je mapa a fotografie.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/1 Anotace: Poloha Evropy – žák ukáže hranice Evropy, pojmenuje a nalezne poloostrovy a ostrovy Autor: Mgr. Lubomír.
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
Základní škola Kaplice, Školní 226 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_11BI48 Autor: Ludmila Baštářová Období vytvoření: Únor 2013 Ročník,
Poznej volně žijící zvířata
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s obojživelníky Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba.
I like, but I don´t like Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Pří_188_Rozmanitost přírody_Jelen lesní Autor: Mgr. Eliška Galíková
ICT VL Evropa 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Smyslová ústrojí člověka
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem jehličnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních podmínek Speciální vzdělávací.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I) Téma: Volně žijící zvířata I. – savci (srnec.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Anotace : Výuka předmětu Člověk a jeho svět
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis , způsob života Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - jelen, laň, kolouch, paroží, říje Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina - 9 - 12 let Celková velikost – 3,1 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

Jelen evropský Jelen je z řádu sudokopytníků , patří do čeledi jelenovitých živočichů. Dříve se používal druhový název jelen lesní. Je lovnou zvěří. U nás je největším volně žijícím živočichem, nemá tedy žádné přirozené nepřátele, kromě člověka.

1.

Popis Velikost: Délka těla je až 250 cm, výška v kohoutku 100 – 150 cm. Hmotnost je rozdílná u samců až 350 kg, u samic kolem 100 kg. Zbarvení: Jelen je jednobarevný. V zimě je srst šedohnědá, v létě je červenavá. Vývoj paroží: Paroží má pouze samec. Hned po shozu začíná růst nového paroží. Vyrůstá z takzvaných pučnic, je potaženo prokrvenou kůží zvanou lýčí. Špičky na paroží jsou výsady. Paroží je pro jelena zbraní při souboji o laň.

Výskyt: Nejvíce mu vyhovují listnaté a smíšené lesy s okolními loukami a pasekami. Výskyt jelenů je pod kontrolou myslivců, aby nedošlo k poškozování zemědělských ploch. Zvěř musí být v zimním období přikrmována. 2. 9.

Jednotlivé části jeleního parohu očník - první výsada opěrák - druhá výsada nadočník - třetí výsada koruna - vrchol parohu 3. 8.

Způsob života: Přes den se uchylují do úkrytů pod stromy a do houští, za potravou vycházejí až při soumraku. Žijí ve stádech skládajících se pouze z jelenů nebo z laní. Před vrhem mláďat se laně sdružují do volných družin. Nevážou se silně na stálý revír. Rádi se válejí v bahně. Laně svými ostrými kopýtky a kopáním účinně chrání svá mláďata. Samec = jelen, samice = laň, mládě = kolouch.

4. 7. 5. 6.

Potrava: Jsou to výhradně býložravci. Potravu přežvýkávají Potrava: Jsou to výhradně býložravci. Potravu přežvýkávají. K tomu využívají dlouhé chvíle odpočinku. Při pastvě dávají přednost travinám a bylinám, zjara okusují pupeny na keřích a stromech. V zimě okusují kůru a ulamují výhony. Před zimou se krmí hlavně žaludy a bukvicemi, kterými si vytvoří tukové zásoby na zimu. 11. 13.

10. Souboj samců v období říje.

Příbuzné druhy: Jelen axis Jelen sika 14. axis indický 15. jelen sika thajský

Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1