SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
Advertisements

Linux Monitoring, logování, konfigurační soubory Roman Danel.
Webové rozhraní pro datové úložiště
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Adresářové služby – základní pojmy
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_15 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Analýza síťového provozu
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B15 Příkazový řádek: uživatelské účty AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Softwarové zabezpečení serveru
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Adresářová služba Active directory
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Protokol TCP/IP a OSI model
Příkazový řádek CMD.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Okruh 22 OS Linux – použití systému jako serveru (DHCP, DNS, web, , file server) Jiří Škorvánek.
Serverové systémy Windows
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Administrace DNS serveru v prostředí OS Linux Vypracoval: Jiří Malák.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základy uživatelských a skupinových účtů
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Tiskové služby v sítích Microsoft
LINUX - UBUNTU Roman Danel VŠB TU Ostrava, HGF. Informace $ man příkaz $ info příkaz $ apropos subject.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Seminář
Práce v síti, především SAMBA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Operační systém GNU Linux
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Pohled uživatele.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
PB169 – Operační systémy a sítě Protokoly aplikační vrstvy Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Linux - Windows. Alternativní SW Office: OpenOffice - LibreOffice - Koffice - GNOME.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Překlad jmen, instalace AD
Informatika – Datové sítě
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Bezpečnostní technologie I
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Virtuální privátní sítě
Práva uživatelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TÉMA: Počítačové systémy
Tato prezentace byla vytvořena
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
TELNET, FTP.
Transkript prezentace:

SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu fimry Microsoft CIFS (Commont Internet File Systém) SMB je obdoba NFS ve win prostředí

používá porty - 137 / UDP - name resolving - 138 / UDP - browsing - 139 / TCP - sharing Samba je nástroj, díky němuž může linuxovský server komunikovat stejným protokolem jako win proto je možná komunikace win - linux a naopak nic ale nebrání tomu, aby se používal pouze v linuxovém prostředí

Součásti balíku Samba stěžejní dva démoni smbd (SMB server) - démon zodpovědný za správu sdílených zdrojů mezi klienty a SMB serverem nmbd (NameServer) - plní funkci jednoduchého WINS (windows internet name service) a NetBios (Network Basic Input/Output Systém) nameserveru

další programy obsažené v distribuci: winbindd - démon, který umožňuje vykonávat funkci mapování uživatelských účtů (většinou se však nepoužívá další programy obsažené v distribuci: - smbclient - jednoduchý klient pro přístup ke síleným prostředkům smbclient -L server - zjištění sdílených položek serveru smbclient //server/folder - jednoduchý přístup ke sdílené složce - podobné ftp smbclient //server/printer -P smb:> print file - přihlášení k tiskárně a následné odeslání souboru k tisku

smbclient //server/share -U username - přihlášení k prostředkku pomocí uživatelského jména 2 - smbmount - jstliže je jádro zkompilované s podporou smbfs(cifs), můžeme poskytnuté prostředky připojit jako souborový systém mount - t smbfs -o username=user //server/share /mount_point 3 - smbstauts - vypisuje aktivní spojení 4 - smbpasswd - nástroj pro změnu uživatelského hesla 5 - smbspool - určený k zasílání souborů pro tisk 6 - testparm - nástroj pro kontrolu syntaxe konfiguračního souboru

Konfigurace serveru konfigurace uložena v souboru /etc/samba/smb.conf skládá se ze sekcí, jejichž název je uzavřen v hranatých závorkách tři speciální sekce [global] [homes] [printers] jméno sekce je jinak totožné se jménem sdíleného prostředku

Globální nastavení obsahuje parametry, které definují vlastnosti celého serveru a parametry, které implicitně platí pro všechny ostatní sekce (pokud v daných sekcích není definováno jinak) popis nezákladnějších parametrů smb.conf pro sekci [global] , [printers] , [home] uživatelem definované sdílení k dispozici další parametry - většinou defaultně zakomentované pomocí ; nebo #

SMB účty Samba využívá uživatelských kont, vytvořených na hostitelském systému je tedy nutné každé uživatelské konto (identifikaci uživatele) vytvořit buďto pomocí příkazů "shellu" nebo pomocí nějakého konfiguračního nástroje

do /etc/passwd přidat řádek jestliže je nastaven speciální systémový účet pro hosta (např. smbuser), je nutné ho nadefinovat v systému do /etc/passwd přidat řádek smbuser:x:503:503:ucet proSambu:/dev/null/:/sbin/nologin a do /etc/group přidat řádek smbuser:x:503

pro zjednodušení pro práci s uživateli a hesly existuje nástroj jestliže je zapnuté šifrování hesel, jsou hesla ověřovány vůči /etc/samba/smbpasswd pro každého uživatele, který bude používat Sambu, je nutné mu vytvořit heslo smbpasswd -a username pro zjednodušení pro práci s uživateli a hesly existuje nástroj mksmbpasswd.sh cat /etc/passwd | mksmbpasswd.sh > /etc/samba/smbpasswd

zdroje: http://www.samba.org/ http://www.abclinuxu.cz http://www.root.cz doprovodný příklad společně se smb.conf převzatý z www.abclinuxu.cz pro konfiguraci Samby v doméně s možností pro cestovní profily