Vývoj příjezdového cestovního ruchu za 1. až 3. čtvrtletí 2007 v České republice Tisková konference v rámci veletrhu MADI 6. listopad 2007 Výstaviště Letňany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výměnný pobyt. Spolupráce • Od roku 2000 spolupracuje Obchodní akademie a Jazyková škola Pardubice se Státním centrem pro výchovu k povolání v Aschaffenburgu.
Advertisements

Ing. Margit Beníčková, Ing. Pavel Vančura
Jak budovat turistický potenciál města?. Známé destinace PÍSEK KARLOVY VARY ČESKÝ KRUMLOV BRANDÝS NAD LABEM Turisté nezůstávají přes noc. Průměrná délka.
Výsledky z exkluzivního výzkumu pro Ministerstvo pro místní rozvoj „Za co utrácejí turisté v České republice?“ Červen 2007 / Prezentace výsledků výzkumu.
Činnost JCCR v roce 2004 navázání spolupráce s příhraničními regiony Horního a Dolního Rakouska, Dolního Bavorska – realizace společných projektů navázání.
Jak podnikat v cestovním ruchu ?
CESTOVNÍ RUCH A REKREACE
Mikroregion Úhlava Marketingová značka jako nástroj udržitelného rozvoje.
Výsledky z exkluzivního výzkumu pro MMR – 1. pololetí 2008 Příjezdový cestovní ruch ČR Září 2008 / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Česká centrála cestovního ruchu
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Letní turistická sezóna 2007 Cestování Čechů po českých regionech Rostislav Vondruška Ředitel CzechTourism.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH
S námi si konečně odpočinete…
Cestovní ruch a rekreace
Charakteristika kraje
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Cestovní ruch: zákon pro posílení oboru i ekonomiky ČR Jitka Fatková ředitelka odboru cestovního ruchu Tisková konference MMR 24. červen 2010.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – KRAJ PLNÝ ZÁŽITKŮ II
Souhrnné výsledky za duben 2005 – březen 2006 PŘÍJEZDOVÝ CESTOVNÍ RUCH Květen 2006 / Prezentace výsledků výzkumu / STEM/MARK, a.s. Ředitel: Jan Tuček /
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
Česká republika: bezpečná a cenově stále příznivá.
P OZNÁVÁME K RNOVSKO Hospodářství. H OSPODÁŘSTVÍ Otázky pro začátek Kolik procent podle Vás zaujímá zemědělská půda na Krnovsku? Které průmyslové odvětví.
CESTOVNÍ RUCH.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Znáte fondy a programy EU? - výsledky on-line ankety - Praha, 3. prosince 2007.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Didaktické metody pro výuku cestovního ruchu na školách.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Význam odvětví cestovního ruchu pro české hospodářství
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Sekundární analýza na datech z kontinuálního výzkumu „Příjezdový cestovní ruch 2005 – 2007“ Příjezdový cestovní ruch v Jihomoravském kraji Ing. Ondřej.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Seminář ke statistice cestovního ruchu Oddělení statistiky cestovního ruchu Český statistický úřad.
Strategie města v oblasti podpory lázeňství a cestovního ruchu Úvodní setkání, Projekt Zvýšení kvality řízení města Františkovy Lázně, reg.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
OSTRAVSKÉ VÝSTAVY, a. s. Veletrh DOVOLENÁ a REGION 7. –
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Po stopách UNESCO památek Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu Senovážné náměstí České Budějovice.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/12 JAK SE DAŘÍ CESTOVNÍMU RUCHU V ČESKÉ REPUBLICE? Pavel Vančura Tisková konference,
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Zjišťování návštěvnosti
Služby.
Hospodaření obcí v roce 2016
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Cestovní ruch a rekreace
CCRJM Certifikace DMO TURISTICKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM MĚSTA BRNA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Strukturalizace výsledků šetření „Příjezdový cestovních ruch “ do jednotlivých krajů ČR za období pol Prezentace od MindBridge Consulting.
Příjezdový cestovní ruch ČR
Česká republika Cestovní ruch ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
ZÁKLADNÍ KLASIFIKAČNÍ SCHÉMA TURISMU
ČLENĚNÍ CESTOVNÍHO RUCHU
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
Sdružení železničních nákladních dopravců ČR
Transkript prezentace:

Vývoj příjezdového cestovního ruchu za 1. až 3. čtvrtletí 2007 v České republice Tisková konference v rámci veletrhu MADI 6. listopad 2007 Výstaviště Letňany

Příjezdový cestovní ruch  MMR zabezpečuje prostřednictvím externí agentury statistické šetření – získaná data slouží pro sestavení Satelitního účtu cestovního ruchu (TSA) České republiky, pro odborníky a podnikatele v oblasti cestovního ruchu i pro veřejnost.  Šetření probíhá na 18 hraničních přechodech, 2 železničních a na letišti Praha – Ruzyně.  Šetření slouží ke stanovení celkového odhadu počtu zahraničních návštěvníků v ČR v jejich členění na jednodenní návštěvníky, tranzitující a turisty a k získání jejich charakteristik.

 TSA představuje základní nástroj pro měření významu cestovního ruchu pro ekonomiku státu.  Je tvořen soustavou 10 tabulek, ČSÚ sestavil T1 - Spotřeba příjezdového cestovního ruchu, T2 - Spotřeba domácího cestovního ruchu, T3 - Spotřeba výjezdového cestovního ruchu, T4 - Spotřeba vnitřního cestovního ruchu, T6- Domácí nabídka a spotřeba vnitřního cestovního ruchu, T10 – Nepeněžní ukazatele cestovního ruchu.  Tabulky jsou k dispozici za období 2003 – 2005 a budou na základě statistických šetření dále zpřesňovány.  Výsledky za rok 2006 včetně T7 – Zaměstnanost v odvětvích CR budou k dispozici do konce tohoto roku.

Výsledky šetření za období leden – září 2007 Vybrané charakteristiky zahraničních turistů Odkud do ČR přijíždějí zahraniční turisté Zahraniční turisté přijížděli do ČR ve sledovaném období nejčastěji z Německa (24 %), Velké Británie (15 %), Slovenska (9 %), Rakouska (8 %) a Polska (7 %). Obyvatelé sousedních států tvoří téměř polovinu všech zahraničních turistů přijíždějících do ČR. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jsou mezi zahraničními turisty méně často Britové (-3 %).

Odkud do ČR přijíždějí zahraniční turisté

Hlavní důvody turistů k návštěvě ČR Nejčastěji zmiňovanými důvody návštěvy ČR byly rekreace či zábava (45 %), návštěva příbuzných či známých (20 %) a obchodní cesta (18 %). Oproti stejnému období loňského roku uváděli zahraniční turisté častěji návštěvu příbuzných a známých (+4 %), méně často rekreaci a zábavu (-3 %).

Hlavní důvody turistů k návštěvě ČR

Frekvence návštěv ČR Více než třetina zahraničních turistů navštívila ČR vůbec poprvé, více než 2/5 navštěvují ČR několikrát ročně a zbývající pětina jednou ročně či méně často. Forma návštěvy ČR Téměř 3/4 zahraničních turistů přijely do ČR individuálně, 9 % využilo služeb cestovních kanceláří a 15 % přijelo na služební cestu. Délka pobytu v ČR Zahraniční turisté v ČR přenocovali v průměru 4,4x. Meziročně se délka pobytu zkrátila o 0,2 dne. Nejdelší pobyty v ČR mezi zahraničními turisty volí osoby ze vzdálenějších destinací – Portugalci, Rusové, Thajci, …

Druh ubytování Dvě třetiny zahraničních turistů se ubytovaly v hotelích či penzionech. Druhou nejčastěji využívanou formou ubytování bylo neplacené ubytování (u příbuzných, u známých), které využilo 23 % respondentů (o 3 % více než v loňském roce). Oblíbené destinace v ČR Praha je stabilně nejčastějším cílem zahraničních turistů. Prahu při svém pobytu navštívily 3/5 zahraničních turistů. Mezi nejnavštěvovanější cíle zahraničních turistů patří kromě Prahy další velká města jako například Brno, Plzeň. Kromě nich byla centrem zájmu turisticky zajímavá města jako Karlovy Vary, Český Krumlov, Mariánské Lázně. Spokojenost s návštěvou ČR Většina zahraničních turistů hodnotí pobyt příznivě a je s ním celkově velmi spokojena. 3/5 zahraničních turistů nezmínily žádná negativa v souvislosti s návštěvou ČR. Na špatnou infrastrukturu a stav silnic poukazuje 8 % respondentů, špatnou jazykovou vybavenost a přístup Čechů k cizincům zmiňuje 5 % turistů.

Zahraniční turisté v ČR podle druhu ubytování

Výdaje zahraničních turistů Zahraniční turisté vynaložili na osobu a den v průměru Kč (v částce jsou zahrnuty i výdaje placené před příjezdem do ČR). –Některou ze služeb před příjezdem do ČR zaplatila více než polovina zahraničních turistů. V průměru se jednalo o cca 889 Kč, přičemž většinou šlo o výdaje spojené s dopravou a ubytováním. –Zbývajících Kč připadá na výdaje, které zahraniční turista průměrně utratil již na území ČR. Výdajový koš zahraničních turistů během pobytu v ČR měl následující strukturu: –Stravování v restauracích 28 % (cca 440 Kč) –Nákupy 25 % (cca 400 Kč) –Ubytování 20 % (cca 320 Kč) –Pohonné hmoty 11 % (cca 180 Kč) –Doprava 5 % (cca 80 Kč) –Ostatní 11 % (cca 180 Kč) Meziročně výdaje zahraničních turistů vzrostly o cca 45 Kč.

Výdaje zahraničních návštěvníků v ČR

Odbor cestovního ruchu Staroměstské nám Praha 1 Pracoviště: Na Příkopě 3 Děkuji Vám za pozornost