Archimedův zákon Yveta Ančincová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Advertisements

Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 07.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Hydrostatická tlaková síla
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
Mechanické vlastnosti plynů
Mechanika kapalin a plynů
Plavání těles.
Hydromechanika.
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Síla, její znázornění a účinky.
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Vztlaková síla VY_52_INOVACE_31 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
PLYNY.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Archimedův zákon.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Archimédův zákon pro plyny
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Archimedův zákon Yveta Ančincová

Proč jsme ve vodě „lehčí“ ? Co je příčinou síly, která předměty v kapalinách nadlehčuje? Jak se tato síla nazývá? Jak se vypočítá? A kdo tom všechno zjistil? Proč jsme ve vodě „lehčí“ ? 2

Síly působící na těleso na vzduchu ve vodě ( kapalině) maminka maminka voda země země 3

Pokus č.1 Těleso je v kapalině nadlehčováno silou, která závisí na ponořené části objemu tělesa

Pokus č.2 líh voda glycerol Těleso je v kapalině nadlehčováno silou, která závisí na druhu kapaliny

Těleso je v hustší kapalině je nadlehčováno větší silou Pokus č.3 Na vzduchu Po ponoření do různých kapalin líh glycerol Těleso je v hustší kapalině je nadlehčováno větší silou

Těleso o větším objemu je nadlehčováno větší silou Pokus č.4 Na vzduchu Po ponoření do stejné kapaliny voda Těleso o větším objemu je nadlehčováno větší silou

Pokus č.5 20 cm3 20 cm3 20 cm3 Jestliže je tvar těles různý, ale objem je stejný, jsou v téže kapalině nadlehčována stejnou silou

Pokus č.6 ocel hliník měď Tělesa z různých materiálů, ale o stejném objemu, jsou nadlehčována stejně velkou silou

Příčina „nadlehčovací“ síly Síla, která tělesa v kapalině nadlehčuje , se nazývá vztlaková. Její příčinou je rozdíl tlakových sil na horní a dolní část tělesa. 10

Archimédes ze Syrakus a jeho zákon o nadlehčování těles v kapalině Syrakusy Archimédes řecký vynálezce, matematik a fyzik, narozen asi v roce 287 p.n.l. A R CH I M É D Ů V Z Á K O N Těleso je v kapalině nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené.

Archimédův zákon ve vzorci, aneb výpočet vztlakové síly Řecký vynálezce, matematik a fyzik Archimédes se pravděpodobně narodil roku 287 před naším letopočtem. Jeho otcem byl astronom Fidius. Většinu svého života prožil Archimédes v sicilských Syrakusách (odtud pochází také jeho přízvisko). Archimédes žil v období rozkvětu řecké kultury a vzdělanosti v 6. až 4. století př. n. l. Archimédes spolupracoval mj. s matematiky Kononem a Eratosthenem, kteří žili v Alexandrii. Podle dostupných údajů svá díla Archimédes napsal až po 40. roku života. Archimédes se věnoval inženýrské činnosti (mj. zavedl pojem těžiště a určil metodiku zjištění polohy těžiště pro rovinné útvary a prostorová tělesa, stavba válečných strojů), geometrii (přibližné určení čísla π výpočty obsahu rovinných geometrických obrazců a objemu geometrických těles), matematické fyzice (statika a hydrostatika) a astronomii. Archimédova díla se v originálech nezachovala. Nejstarší dostupné jsou jen přepisy a překlady (především arabské). Fyzik Archimédes Do oblasti fyziky Archimédes přispěl pracemi na téma teorie páky, výpočet těžiště pro rotační plochy atd. Snad nejznámější je tzv. Archimédův zákon. Archimédův zákon Ponořená část objemu Gravitační konstanta Hustota kapaliny dosazujeme: objem v m3 hustotu v kg/ m3 gravitační konstantu asi 10N/kg 12

Některé Archimédovy vynálezy Archimédův kladkostroj Archimédův šroub Na jeho principu pracuje dnešní lodní šroub nebo mlýnek na maso

Jakou silou ……. zvedneme kámen ( rovnoměrným přímočarým pohybem) o hmotnosti 5 kg a hustotě 2500 kg/m3 na vzduchu ve vodě o hustotě 1000 kg/m3 v mořské vodě o hustotě 1025 kg/m3 ? a) c) b) zvedneme kámen( rovnoměrným přímočarým pohybem) o hmotnosti 5 kg a hustotě 2500 kg/m3 na vzduchu ve vodě o hustotě 1000 kg/m3 v mořské vodě o hustotě 1025 kg/m3 ? 14

Jakou silou ……. zvedneme kámen ( rovnoměrným přímočarým pohybem) o hmotnosti 5 kg a hustotě 2500 kg/m3 b) ve vodě o hustotě 1000 kg/m3 b)

Jakou silou ……. zvedneme kámen ( rovnoměrným přímočarým pohybem) o hmotnosti 5 kg a hustotě 2500 kg/m3 c) v mořské vodě o hustotě 1025 kg/m3 ? c)