Počítačové sítě Základní pojmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Advertisements

Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Informatika Počítačové sítě.
Základy databázových systémů
ÚVOD DO POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
IT ESSential I. 8. Networks. 2 Rozdělení sítí  LAN  skupina hosts vzájemně propojených zařízení s jednotnou správou (jednotné řízení bezpečnosti, přístupu,
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-01.
Protokol TCP/IP a OSI model
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ LAN I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Základy informatiky část 6
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Úvod do počítačových sítí
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Počítačové sítě Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Počítačová síť LAN WAN Firewall.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Informatika – Datové sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Počítačové sítě – drátové i bezdrátové
Internet - historie.
Živočichopis (taxonomie) sítí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
Počítačová síť.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Počítačové sítě Základní pojmy

Jaké pojmy patří k názvu počítačová síť? Internet Sociální sítě Informace LAN Propojené počítače Řídíci počítač server Wifi

Co je počítačová síť Soustava vzájemně propojených počítačů a periferií

Co je počítačová síť souhrn služeb poskytovaných navzájem propojenými počítači větší sítě jsou tvořeny soustavou vzájemně propojených menších sítí v sítích jsou různé typy zařízení (počítače, PDA, notebooky, mobilní zařízení atd.) sítě jsou vzájemně propojeny (kabelem, bezdrátově)

Protokoly Počítače spolu komunikují prostřednictvím protokolů. Protokol – sada dohod, jak budou spolu zařízení v síti komunikovat (jak velké budou pakety, jak bude vypadat jejich hlavička a tělo atd.). TCP/IP pro komunikaci po internetu HTTP pro přenos HTML dokumentů FTP pro přenos souborů IPX/SPX pro komunikaci po místní síti atd.

Velikost sítě velikost sítě posuzujeme podle poměru doby vysílání signálu (tv) k době šíření (ts): LAN lokální, místní síť (tv > ts) MAN metropolitní síť (tv = ts) WAN rozlehlá síť (tv < ts) dnes je často na všech úrovních stejná technologie (Ethernet)

Sítě WAN Sítě WAN pokrývají rozlehlá území (wide – rozlehlý). Příkladem sítě WAN je např. síť INTERNET

Sítě MAN Rozloha sítí MAN odpovídá rozsahu města či regionu. Jsou složeny z jednotlivých sítí LAN

Sítě LAN Sítě LAN se rozkládají na rozloze řádově stovek metrů (budovy, byty). Jsou charakterizovány homogenností (všechny počítače stejného druhu).

Sítě LAN – peer to peer (P2P) = rovný s rovným Využití Domácnosti, malé firmy Výměnné sítě na internetu – přímé propojení počítačů 2 (i více) uživatelů, oba mají současně úlohu klienta i serveru

Sítě LAN – klient - server Server = služebník Centrální počítač, řídící počítač Bývá 1, ve větších sítích i více Klient = zákazník Pracovní stanice Cca desítky až stovky

Stanice sítě servery (obslužné stanice) poskytují své prostředky (např. disky, tiskárny), které mohou ostatní počítače v síti využívat zajišťují vlastní chod sítě (musí být spolehlivé a rychlé) Bývá zde uložen informační systém (účetnictví, mzdy, Bakaláři, systémy pro řízení podniku…) pracovní stanice (workstations) slouží uživatelům k práci, do sítě nic nenabízejí, využívají služeb a prostředků sítě Pracují v daném informačním systému

Služby serveru Sdílení tiskáren – print server Server řadí požadavky na tisk do tiskové fronty a postupně posílá úlohy do tiskárny Sdílení dat – file server Uživatelé současně vidí a upravují sdílená data Sdílení internetové linky – proxy server Elektronická pošta – mail server Běh aplikací na serveru – aplikační server Stanice slouží jako terminál – zadává pokyny, zobrazuje data Archivace (zálohování) dat

Výhody sítí LAN Sdílení dat více uživatelů může pracovat s určitými daty současně tato data jsou na serverech Práva k síťovým diskům, adresářů, souborům Vidět obsah složky (file scan) – jen názvy souborů Číst obsah souboru (read) Zapisovat – měnit (write)

Výhody sítí LAN Sdílení prostředků jedná se o disky, tiskárny, DVD mechaniky, modemy... lze sdílet i samostatné programy (textový editor, tabulkový kalkulátor...) sdílením prostředků se snižují náklady na výpočetní systém

Výhody sítí LAN Vyšší spolehlivost výpočetního prostředí je zajištěna díky sdílení prostředků, tj. vypadne-li jedna tiskárna, lze použít jinou jsou-li všechna data a programy na serveru (bezdiskové stanice), lze pracovat na kterémkoliv počítači sítě a stále mám k dispozici tytéž programy a data

Výhody sítí LAN Dokonalejší ochrana dat ochrana dat je v procesu zpracování dat velmi důležitá činnost hrozí ztráta dat při poruše počítačů, při neodborném zpracování, při získání přístupu k nim nepovolanými osobami

Výhody sítí LAN jsou-li stanice samostatné – každý si chrání data sám (nedostatečné) síť poskytuje vysokou úroveň ochrany formou: spolehlivých serverů, na kterých jsou veškerá data servery jsou fyzicky zajištěny v uzamčené místnosti využití mechanismu hesel a přístupových práv provádí se důsledná archivace dat

Síťový hardware Všechny technické prostředky, které slouží k vzájemnému fyzickému propojení stanic sítě: síťové karty propojovací kabely zesilovací a rozbočovací prvky Síťová karta Kabel Switch

Schéma sítě

Schéma sítě

Úkol Nakreslete návrh počítačové sítě, která bude obsahovat stolní počítač, tiskárnu, dva notebooky a dva tablety nebo chytré telefony a televizi (smartTV). Jak je propojíte dohromady? Jak tuto síť napojíte na internet? Všechna zařízení na obrázku popište. Nakonec napište, jaké výhody a nevýhody má spojení těchto zařízení do sítě