Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Systémy zabezpečení ve stáří
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Milníky důchodové reformy
Navrhovaná reformní opatření – důchodový systém
Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 14. července 2008 Sociální reformy aktuální stav.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Ministr práce a sociálních věcí Petr NEČAS 4. září 2008 Valorizace důchodů od 1. ledna 2009.
Městská knihovna v Hodoníně dne 14
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Stáří jako sociální událost
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Starobní důchod. 1. Kdo má nárok na důchod? a) každý, kdo byl pojištěn nejméně 25 let a dosáhl důchodového věku nebo b) byl pojištěn nejméně 15 roků a.
Důchodové pojištění II.
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
JIM Jedno inkasní místo - aktuální úkoly Podnikatelská rada 3. dubna 2012 Ladislav Minčič I. náměstek ministra financí.
Právo sociálního zabezpečení
Důchodové pojištění I
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Penzijní systém ČR Pátek 30. března 2007 S 34 13:45 – 17:00 hod.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Právo sociálního pojištění
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních věcí

Nutnost reformy důchodového systému je dána stárnutím populace Prodlužující se střední délka života –u osob, které dosáhly 60 let, dojde do roku 2050 ke zvýšení o 6,5 roku (z 22,7 u narozených v roce 1945 na 29,2 u narozených v roce 1990) Nízká porodnost –pohybující se na hranici 1,2 – 1,3 s předpokládaných růstem maximálně na hodnoty 1,7 Růst podílu osob ve vyšších věkových skupinách (zejména ve skupině nad 80 let) –u věkové skupiny nad 80 let se očekává nárůst jejích podílu více jak trojnásobný

Podíl osob ve vyšších věkových skupinách na celkové populaci

Srovnání dynamiky stárnutí v letech

Hlavní ukazatele systému důchodového pojištění za rok 2007 Příjmy z pojistného – 296,1 mld. Kč Výdaje na důchody – 282,6 mld. Kč –z toho starobní – 72,6 % invalidní – 18,6 % pozůstalostní – 8,8 % Počet důchodců (k ) – 2,7 mil. Počet důchodů (k ) – 3,4 mil. Průměrná výše starobního důchodu (prosinec) Kč

Hlavní navrhovaná opatření 1.Postupné prodloužení potřebné doby pojištění 25 na 35 let 2. Pokračování ve zvyšování důchodového věku na 65 let pro muže a 62 – 65 let pro ženy v závislosti na počtu vychovaných dětí (postupně stejným tempem jako doposud, tj. o 2 měsíce pro muže a 4 měsíce pro ženy) 3.Přehodnocení definice invalidity 4.Nepovažovat dobu studia probíhající ode dne nabytí účinnosti tohoto opatření za náhradní dobu pojištění 5. Rozšíření možností souběhu důchodu a výdělku (kromě „přesluhování“ i poloviční důchod a zvyšování důchodu při pobírání důchodu)

Pokračování ve zvyšování důchodového věku

Přehodnocení definice invalidity Zavedení jediné invalidity ve třech stupních (místo současných plných a částečných invalidních důchodů) v závislosti na % omezení schopnosti výdělečné činnosti –I. stupeň – pokles mezi 35 – 49 % –II. stupeň – pokles mezi 50 – 69 % –III. stupeň – pokles o 70 % a více Výše invalidního důchodu se bude lišit získávaným procentem za rok pojištění –I. stupeň – 0,5 % výpočtového základu –II. stupeň – 0,75 % (odpovídá současnému částečnému invalidnímu důchodu) výpočtového základu –III. stupeň – 1,5 % (odpovídá současnému plnému invalidnímu důchodu) výpočtového základu U osob, které budou pobírat částečný invalidní důchod před účinností navrhované úpravy, bude jejich výše důchodu zachována

Harmonogram 11. února 2008 – projednání ve vládě březen 2008 – první čtení v Poslanecké sněmovně 1. ledna 2010 – účinnost zákona

Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Nový zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, a doprovodný zákon č. 189/2006 Sb. byly přijaty v březnu 2006 s účinností od 1. ledna 2007 Účinnost byla již dvakrát odložena, naposledy na 1. leden 2009 Technická novela by měla svou účinností navazovat na účinnosti výše uvedených zákonů

Hlavní ukazatele systému nemocenského pojištění za rok 2007 Příjmy z pojistného – 44,4 mld. Kč Výdaje na dávky – 34,7 mld. Kč Průměrný počet práceneschopných na 100 pojištěnců – 6,12 Průměrná délka jednoho případu pracovní neschopnosti – 34,5 dne

Hlavní důvody změn nového zákona o nemocenském pojištění Plnění Programového prohlášení vlády –Rozšiřuje se počet zaměstnavatelů, kteří se mohou rozhodnout pro refundaci poloviny náhrady mzdy Náprava zjištěných nedostatků –Nedostatky mají zpravidla legislativní povahu a vznikly v důsledku neprovázanosti s nově přijímanými zákony

Hlavní důvody změn nového zákona o nemocenském pojištění Zjednodušení provádění pojištění, zejména –omezení ohlašovacích povinností –omezení údajů povinně obsažených v evidencích zaměstnavatelů a OSSZ Zlepšení srozumitelnosti právní úpravy Doplnění dalších ochranných prvků systému nemocenského pojištění

Děkuji za pozornost