Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Operační systémy Název a adresa školy
Operační systém GNU Linux
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Global network of innovation Identity a Access Management v heterogenním prostředí Marta Vohnoutová 19. dubna 2015.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura operačních systémů
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
OPERAČNÍ SYSTÉM.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
SW počítače - operační systém
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Operační systémy.
Systém souborů 1.
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Ovládání operačního systému počítače OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-039

Ovládání OS počítače  Uživatel nepracuje přímo s jádrem OS.  Pro práci se systémem využívá speciální komunikační program zvaný obecně Shell.  Jeden OS může mít i několik různých uživatelských rozhraní.  Hlavní funkcí Shellu je umožnit uživateli spouštění aplikací.  Všechny ostatní příkazy Shellu představují pouze určitou nadstavbu umožňující provádět správu disků, adresářů a souborů.

Ovládání OS počítače  Uživatelské rozhraní může mít podobu:  příkazového řádku (např. MS-DOS nebo Unix) – uživatelsky nepřívětivé  grafického rozhraní (Xwindow pro UNIX, MS Windows, OS/2) – ovládané myší nebo kombinací kláves.  Rozhraní umožňuje zadávat příkazy pro OS a především spouštět aplikační programy. Konkrétní příkazy bývají popsány přímo v jednotlivých OS.

Ovládání OS počítače  OS UNIX  Obsahuje obrovské množství příkazů. Komunikace s uživatelem probíhá opět pomocí speciálního programu (SHELL).  Existuje mnoho verzí Shellu OS Unix, např. Korn Shell Keyshell  Na rozdíl od MS DOSu podporuje práci více uživatelů  užití v sítích LAN

Ovládání OS počítače Srovnání konvencí platných v DOSu a UNIXu  Hlavní adresář: je jen jeden pro všechny disky počítače. Obsah ostatních disků je normální součástí adresářové struktury – disky jsou pro uživatele mapovány jako adresáře globálního adresářového stromu. Hlavní adresář se značí /.  Domovský adresář: adresář vyhrazený konkrétnímu uživateli. Vzniká při vytvoření uživatelského účtu daného uživatele. Na základě přihlášení do systému stává se domovský adresář příslušného uživatele adresářem aktuálním. Lze se na něj odkázat jménem $HOME.

Ovládání OS počítače Srovnání konvencí platných v DOSu a UNIXu  Přihlášení:  před zahájením práce musí uživatel zadat: jméno a heslo. (bylo přiděleno správcem systému). Provede se ověření správnosti zadaných údajů s databází uživatelských účtů. Od přihlášení se odvozuje aktuální nastavení přístupových práv, nastavení domovského adresáře apod.

Ovládání OS počítače Srovnání konvencí platných v DOSu a UNIXu  Soubory (adresáře):  eviduje se:  Jméno: 14/250 znaků dle verze systému. Může obsahovat zcela libovolné znaky. Znaku, který je významný pro Shell musí předcházet znak \ nebo musí být celý název v apostrofech.  Př: S5/8.text se musí napsat buď ‘S5/8.text’ nebo S5\/8.text.  V OS Unix se rozlišují malá a velká písmena!  Znak. na začátku jména = skrytý soubor.

Ovládání OS počítače Srovnání konvencí platných v DOSu a UNIXu  Přípona: je nepovinná. (soub.1.xyz je zcela legální název souboru, stejně jako soub) !!  Velikost souboru, datum a čas vytvoření  Vlastník a skupina vlastníka  Přístupová práva - zvlášť pro vlastníka, skupinu vlastníka a ostatní:

Ovládání OS počítače  Grafické rozhraní pro OS UNIX – X WINDOW  Grafický shell Unixu, připomínající prostředí MS Windows. Nezávislý na typu počítače, využívá speciální grafické terminály (X terminály, případně PC s příslušným programem emulujícím X terminál).  Klasický X terminál má vlastní procesor, běží na něm program X-klient zajišťující komunikaci s uživatelem a zpracování vstupních a výstupních informací.  Standardní součástí X Windows jsou některé aplikce: např. emulace textového terminálu, hodiny, monitorování vytížení počítače.

Ovládání OS počítače  Operační systémy s grafickým rozhraním  Představují komfortní uživatelské prostředí s jednoduchou obsluhou i správou systému.  Pracuje se v grafickém prostředí, pomocí myši a klávesnice.  Všechny moderní operační systémy používají grafické uživatelské rozhraní

Ovládání OS počítače  Kromě operačních systémů na bázi UNIXu používají grafické uživatelské rozhraní i operační systémy firem Microsoft a Apple.  Z OS firmy Microsoft se takto ovládají OS Windows počínaje operačním systémem Windows 3.1.  Poslední verze OS firmy Microsoft má označení Windows 7, resp. Windows Server 2007.

 Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

Literatura   