POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Kapilární jevy.
Kapaliny Tenze páry (tlak nasycených par nad kapalinou) závisí na složení roztoku.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Elektrostatika.
Biologické aspekty vody
Pevné látky a kapaliny.
KAPALINY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
5. Práce, energie, výkon.
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
06_5_ Struktura a vlastnosti kapalin Ing. Jakub Ulmann
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
19. Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Kapaliny.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
7. Přednáška – BOFYZ kapaliny
Kapilární jevy.
Struktura a vlastnosti kapalin
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Mechanika kapalin a plynů
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
POVRCHOVÁ SÍLA.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Struktura a vlastnosti kapalin
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
PLYNY.
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Kapaliny.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_07 Název materiáluKapilarita.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Struktura a vlastnosti plynů. Ideální plyn 1.Rozměry molekul ideálního plynu jsou zanedbatelně malé ve srovnání se střední vzdáleností molekul od sebe.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Přípravný kurz Jan Zeman
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Kapilární jevy 1.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
OPAKOVÁNÍ VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ LÁTEK (pevné, kapalné, plynné)
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Jevy na rozhraní kapaliny a pevného tělesa
Vlastnosti kapalných látek
POVRCHOVÁ SÍLA.
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Vlastnosti kapalin.
Transkript prezentace:

POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN

Povrchové napětí kapalin Síla F ležící na povrchu kapaliny se nazývá povrchová síla. Povrchové napětí je definováno jako: podíl velikosti povrchové síly F a délky l okraje povrchové blány, na který povrchová síla působí kolmo v povrchu kapaliny.

Povrchové napětí kapalin Povrchové napětí kapaliny je vůči prostředí skalární veličina, kterou vyjadřujeme pružnou vlastnost kapaliny. Povrchové napětí závisí na druhu kapaliny a na prostředí nad volným povrchem kapaliny. S rostoucí teplotou povrchové napětí klesá. Při styku kapaliny se stěnou se uplatňuje nejen vzájemné působení mezi molekulami kapaliny, ale i částicemi stěny nádoby a částicemi plynů nad volným povrchem.

Styk kapalin s stěnou nádoby Mohou nastat tři případy: Kapalina smáčí stěnu (a) – povrch je dutý u stěny nádoby, protože síla F směřuje z kapaliny, např. voda či líh v čisté skleněné nádobě, rtuť v nádobě měděné. Kapalina nesmáčí stěnu (b) – povrch je vypouklý u stěny, protože síla F směřuje do kapaliny, např. rtuť v čisté skleněné nádobě, voda v mastné sklenici. Povrch kapaliny je rovný, síla F je rovnoběžná se stěnou.

Styk kapaliny se stěnou Úhel υ se nazývá stykový úhel – svírá povrch kapaliny s tělesem. Mohou nastat tři případy: υ = 0 – kapalina dokonale smáčí stěnu (a), υ = π – pro dokonale nesmáčející kapaliny (b), 0 < υ < ½ π nebo ½ π < υ < π – skutečné kapaliny (c). Zakřivení povrchu kapaliny u sklenice vody (a) a rtuti (b)

Kapilární tlak Zakřivení povrchu při stěnách nádoby, v kapilárách či u kapek nebo bublin, je způsobeno vznikem přídavného tlaku, který je způsobený pružností povrchové vrstvy. Nazývá se kapilární tlak. Pod vypouklým povrchem je vnitřní tlak ve srovnání s vodorovným povrchem větší o kapilární tlak. Pod dutým povrchem je vnitřní tlak ve srovnání s vodorovným povrchem naopak menší o kapilární tlak.

Má-li volný povrch kapaliny tvar kulového vrchlíku, resp Má-li volný povrch kapaliny tvar kulového vrchlíku, resp. koule, je kapilární tlak pk dán vztahem: kde σ je povrchové napětí kapaliny a R poloměr kulového povrchu. U tenké kulové bubliny se dvěma povrchy, např. mýdlové bubliny o poloměru R, je kapilární tlak pk dán vztahem:

Kapilární elevace a deprese Kapilára je úzká trubička s poloměrem 1 mm. Na obr. a) je kapalina ideálně smáčející a na obr. b) je kapalina ideálně nesmáčející.

Zvýšení volné hladiny kapaliny v kapiláře se nazývá kapilární elevace. Pro výšku h platí vtah: kde σ je povrchové napětí, ρ je hustota kapaliny a g je tíhové zrychlení. Zvýšení volné hladiny kapaliny v kapiláře se nazývá kapilární elevace. Kapilární elevace je založena na přítomnosti kapilárního tlaku v kapalině, který je pod vzniklým dutým povrchem menší než pod rovným povrchem kapaliny v nádobě. Snížení volné kapaliny v kapiláře se nazývá kapilární deprese. Kapilární deprese vznikne tím, že pro vytvoření rovnovážného stavu je kapaliny stlačená do hloubky h, aby došlo ke kompenzaci chybějícího kapilárního tlaku.

Oba jevy – kapilární depresi a elevaci, nazýváme jako kapilaritu. Vzlínavost – je jev, při kterém vystupuje voda z hloubky země tenkými kapilárami na povrch půdy a vypařuje se. Kapilární elevace se využívá např. pro nasávání petroleje do knotů do petrolejových či lihových svítidel.