Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Advertisements

Historická období a historické prameny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Úvod do učiva dějepisu.
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
Doba železná na našem území.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Historické prameny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
Instituce zpracovávající historické prameny
VY_32_INOVACE_3D.6.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Paleolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
EVROPA VE 30. LETECH (II.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Úvod do vyučování dějepisu
Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_3D.6.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vrchol a pád řeckých civilizací.
Shrnutí pravěku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Rusko Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Počátek řeckých civilizací.
Vnímání historického času
Oceánie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Afrika – celkový přehled
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Úvod do učiva dějepisu Zdroj: Ref Number: Photographer: Ian BrittonIan Britton Tags: southern england stonehenge world heritage.
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
ÚVOD DO DĚJEPISU uč. str
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
ÚVOD DO DĚJEPISU/ Introduction to History
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Jak pracovat s učebnicí
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Úvod do učiva dějepisu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
Transkript prezentace:

Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Co je to minulost ? Minulost je to, co se již stalo, co již minulo. Z minulosti získáváme takové zkušenosti, které můžeme využít v současném i budoucím životě. Slovo, které označuje minulost ( např. lidstva ), se nazývá dějiny.

Co je dějepis ? Dějepis je školní předmět zabývající se minulostí ( dějinami ) lidstva. Minulost lidstva zabírá jen malou část celé minulosti planety Země. Dějepis nás učí minulost ( dějiny ) nejen poznat, ale také se z ní poučit.

Proč se učíme dějepis ? Abychom získali poznatky o vzniku a vývoji člověka, o tom, jak žil, o jeho zvycích. Dovíme se o důležitých vynálezech v dějinách lidstva. Pochopíme mnoho z našeho současného ( či budoucího ) života. Poznáme zkušenosti a moudrosti našich předků.

Jak získáme poznatky o minulosti ? O minulosti se budeme učit v hodinách dějepisu. Poznatky o minulosti získáme v učebnicích, v knihách o historii. Mnoho zajímavého z dějin vyhledáme na internetu.

Historické prameny. Pokud chceme získat poznatky přímo z minulosti, jdeme k tzv. historickým pramenům. Takové poznatky získávají hlavně odborníci – např. historici, archeologové. Historické prameny mají podobu : písemnou, hmotnou, obrazovou

Písemné prameny. Nápisy na zdech ( např. v egyptských pyramidách ). Básně či díla oslavující činy panovníků. Zápisy o důležitých událostech. Listiny, dopisy, …

Hmotné prameny. Zbytky kostí zvířat (úlomek klu mamuta ). Lidské kostry, zbraně, nádoby, pozůstatky staveb,…

Obrazové prameny. Kresby a malby ( např. pravěké nástěnné malby v jeskyních ). Staré obrazy.

Zopakuj si ! Kde můžeme získat informace o minulosti ? Doplň věty : O minulosti se učíme v …………………… Mnoho poznatků najdeme v odborných knihách umístěných v ……………….... nebo přes počítač na ……………………... Zajímavé staré předměty si prohlédneme v ……………………. Nápověda : v dějepise, v knihovně, na internetu, v muzeu

2. Jakou podobu mohou mít historické prameny ?

Správné odpovědi. O minulosti se učíme v dějepise. Mnoho poznatků lze najít v odborných knihách umístěných v knihovně nebo přes počítač na internetu.Zajímavé staré předměty si můžeme prohlédnout v muzeu. Historické prameny mohou mít podobu písemnou, hmotnou nebo obrazovou.

Prameny, odkazy. RULF,Jan,VÁLKOVÁ,Veronika.Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia.2.vydání.Praha : SPN,2004.ISBN 80-7235-274-1. MŰLLER,Oldřich.Dějepis pro 2.stupeň základní školy praktické.1.díl.1.vydání.Praha : Nakladatelství PARTA,s.r.o.,2008.ISBN 978–80–7320–112– 8. File:Lascaux painting.jpg. . Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lascaux_painting.jpg [online]. 2006 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Peleus Atalante Staatliche Antikensammlungen 1541.jpg. KABEL, Matthias. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peleus_Atalante_Staatliche_Antikensammlungen_1541.jpg [online]. 2006 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons . File:Sumerian MS2272 2400BC.jpg. . Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sumerian_MS2272_2400BC.jpg?uselang=cs [online]. 2005 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons  

metodická poznámka k využití jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3311 číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 6. ročník pořadové číslo DUM 01 datum 4.9.2013 název DUM Úvod do dějepisu metodická poznámka k využití Výuková prezentace s kontrolními otázkami – přednostně určena pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Vhodné pro frontální výuku – výklad učiva i opakování. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentace může být použita i jako zápis do žákovských sešitů.