Ledovce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jakub Šverma
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Ledovce.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Georeliéf – exogenní síly II.
Ledovcové tvary.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
HYDROSFÉRA.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vnější geologické děje
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Modelační činnost ledovce
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
LEDOVCE.
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Jak vznikají ostrovy V mořích a oceánech se nachází velké množství ostrovů Známe 3 hlavní druhy ostrovů Obr. 1.
Norsko – země fjordů Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
HYDROSFÉRA.
vypracovala: Andrea Borovcová
Největší alpský ledovec
Ledovce Jan Dušek.
Název Exogenní pochody – působení ledu Předmět, ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
LITOSFÉRA.
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Dotváření zemského povrchu - voda
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Př_152_Geologie_Činnost ledovců
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc
Ledovce.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Působení ledovce u nás autor: Mgr. Jana Mikešová
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Hydrosféra – Ledovce Tomáš Kvasný Zeměpis Duben ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí obrázků.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
GEOLOGICKÁ ČINNOST LEDOVCŮ
K RYOSFÉRA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
Čtvrtohory Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 17 TEMA: Ledovce – vznik a výskyt (1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Ledovcové tvary reliéfu a glaciální doby
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_14_Činnost ledovce
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Transkript prezentace:

Ledovce

 - tělesa tvořená ledem

Vznik ledovce ledovec je těleso tvořené přeměněnou sněhovou hmotou vzniká za stálého tlaku postupným odtáváním a mrznutím sněhu a to v místech ležících nad sněžnou čarou místo vzniku ledovce se nazývá kar mezistádium přeměny sněhu na led se nazývá firn Vznik ledovce

podle místa vzniku se rozlišují ledovce horské a kontinentální: pevninský ledovec (kontinentální) - mohutný ledovec velkých rozměrů, vzniká na plochém terénu, v současnosti - pouze v Antarktidě a v Grónsku, ale během pleistocénu pokrýval pevninský ledovec velkou část Evropy horské ledovce - vznikají ve velehorách, pohybují se po svahu až na dno údolí (př. Dachstein v Alpách) Typy ledovců

Ledovcové kary a morény

Chamonix – Mont - Blanc

Argentina

Činnost ledovce Činností vznikají: údolí ve tvaru U, ledovcová jezera, celé nížiny, bludné balvany Činnost ledovce

Ledovcové kry odlomené části ledovců největší výskyt ker – v místech, kde pevninské ledovce sklouzávají do oceánů část kry vyčnívající nad hladinu je pouze 1/10 velikosti celého tělesa ledovcové kry (způsobeno rozdílem v hustotách) každý rok - 10 až 15 tisíc nových ledových ker, při své cestě oceánem postupně tají Ledovcové kry

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Ledovec http://www.geology.cz/img/encyklopedie/i mgfile/obr_285.gif Použité zdroje