Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

České dráhy, a.s. Nezávislá analýza vývoje na finančním trhu (penzijní a životní pojištění) Praha
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Finanční produkty určené k ukládání peněz
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Do not put content on the brand signature area Jiří Rusnok Aktuální otázky důchodové reformy Prezident, APF ČR Předseda představenstva, ING Penzijní fond,a.s.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO163 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO162 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Penzijní připojištění 4. Konzultace B5KPO2 Sobota 31. března 2007 E 123 8:00 – 9:30 hod.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Stáří jako sociální událost
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Dr. Vít Samek VMS CONSULTING, s.r.o. Vysoká škola finanční a správní 10. prosince 2007 Praha Důchodová reforma Reálné možnosti soukromých penz.systémů.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. S YSTÉM SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ 3. PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Životní pojištění, jeho daňové motivace a postavení v systému důchodového zabezpečení v ČR a ve vybrané zemi EU Vypracovali: Jakub Procházka Antonín Spálovský.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště DŮCHODOVÁ REFORMA Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště

VÝCHOZÍ STAV Dominantním zdrojem příjmů důchodců je STÁTNÍ DŮCHODOVÝ PRŮBĚŽNÝ SYSTÉM Založen na principu PAYG (pay-as-you-go) Všechny peníze vybrané na důchodovém pojištění jsou ihned vypláceny současným důchodcům Důchody jsou financovány z aktuálního výnosu pojistného, které zaměstnanci platí ze mzdy a podnikatelé ze zisku

Platba pojistného 2012 Zdrojem pro výplaty starobního důchodu jsou povinné odvody důchodového pojištění občanů a jejich zaměstnavatelů do společného státního důchodového účtu celkem 28% z hrubé mzdy: zaměstnanci – 6,5 % zaměstnavatelé – 21,5 %

Příklad Hrubá mzda zaměstnance: 30 000,- Kč Odvod na důchodové pojištění: Zaměstnanec 1 950,-Kč (6,5% HM) Zaměstnavatel 6 450,-Kč (21,5% HM) Celkem 8 400,-Kč

RIZIKA PRŮBĚŽNÉHO SYSTÉMU Dlouhodobě nepříznivý demografický vývoj (str.23-24)

REFORMA Příjmy důchodců budou pocházet ze tří základních zdrojů – tzv. pilířů I. pilíř – státní průběžný systém II. pilíř – soukromý penzijní účet v tzv. penzijních společnostech III. pilíř – doplňkové penzijní spoření

I. PILÍŘ Státní důchodový průběžný systém Nadále představuje rozhodující část příjmu důchodce

II. PILÍŘ Volitelné důchodové spoření v soukromých penzijních společnostech (nově vznikající) Budou v tzv. důchodových fondech shromažďovat a investovat finanční prostředky vyvedené z průběžného systému (viz I.pilíř)

II. PILÍŘ Účast dobrovolná Před dovršením věku 35 let možno vstoupit kdykoliv Vytvoření individuálního účtu účastníka Vkládané prostředky (v % hrubé mzdy) 3% převedením z I. pilíře (tzv. opt out) 2% vlastní příspěvek Z tohoto pilíře není možno vystoupit Vstupem do tohoto pilíře se snižuje státní penze

II. PILÍŘ Výplata prostředků bude pouze formou penze po odchodu účastníka do důchodu (možno volit jako penzi doživotní nebo na 20 let) Všechny naspořené prostředky jsou předmětem případného dědictví

III. PILÍŘ Takzvané doplňkové penzijní spoření (upravené pokračování stávajícího dobrovolného penzijního připojištění) Podle výše příspěvku účastníka stát přispívá další částkou Nadále daňově zvýhodněno (Podrobnější informace např. ZDE )

ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ

Použité zdroje DůchodováReforma.cz: Nezávisle o důchodové reformě [online]. [cit. 2013-03-27]. Dostupné z: http://www.duchodovareforma.cz/ VEJVODOVÁ, Alžběta. Třetí pilíř: Bez garance výnosů ze spoření. In: ČT24-Česká televize [online]. [cit. 2013-03-27]. Dostupné z: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/penzijni-reforma/198066-treti-pilir-bez-garance-vynosu-ze-sporeni/