Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
Advertisements

Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Průmyslová výroba hotových pokrmů 3. přednáška Tradiční technologie.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Děti, strava a PW syndrom
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Potraviny rostlinného původu
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
„EU peníze středním školám“
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předběžná příprava potravin a surovin
Příprava stravy v rodině
BEZMASÉ POKRMY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Pečení na anglický způsob
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 1 říjen 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130211
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
GHANSKÉ KUŘE NA ZELENINOVÉ OMÁČCE (Mustafa) 14/10/15 | Recept | GhanaGhana
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Potravinářské zbožíznalství
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PESTROST STRAVY.
Vaření I. Ing. Petra Pechová, 2012.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

polotovary

Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem, jako je například čištění, porcování, někdy i částečnému tepelnému zpracování

Polotovary tedy šetří náš čas, snadno se zpracovávají

Nevýhodou jsou u některých výrobků vysoké obsahy soli, koření a dalších ochucovadel včetně glutamanu

Za polotovary, tedy výrobky, které nám šetří čas, práci a energie, můžeme považovat například i těstoviny, sterilovanou, zmraženou a sušenou zeleninu a ovoce, zmraženou či chlazenou drůbež, kuchyňsky opracované, popř. porcované jateční maso, listové těsto, předsmažené výrobky (atd.) a samozřejmě jsou to i předvařené luštěniny a rýže nebo různé dehydrované směsi.

Než sáhnete po polotovarech: Přemýšlejte nad tím, kdy se můžete polotovarům vyhnout a kdy ne, nezapomínejte na čerstvé potraviny, které by měly tvořit základ jídelníčku. Myslete na to, že každé jídlo by mělo být doplněno ovocem nebo zeleninou. U polotovaru pečlivě čtěte složení před tím, než ho koupíte a sledujte nutriční hodnoty.

Vybírejte polotovary s nižším obsahem soli, bez (nebo se sníženým obsahem) glutamanu, všímejte si dalších látek. Uvědomte si, že častým používáním chuťově výrazných polotovarů si zakládáte na ovlivnění chuťových pohárků tak, že běžně upravená strava vám bude připadat fádní (obzvlášť rizikové je to u dětí). Pokud už vyberete polotovar s vyšším obsahem soli, snažte se ji omezit jinde. Nezapomínejte i při použití polotovarů na pestrost jídelníčku.

Grilované filé z mořské štiky se zeleninou Suroviny na 1 porci: 120 g mraženého filé z mořské štiky 10 g rostlinného oleje, bylinky, sůl 100 g mražených zelených fazolek 100 g mražené mladé mrkve 5 g margarínu Postup Filé osolíme a přidáme bylinky. Alobal potřeme rostlinným olejem, vložíme na něj filé a postupně z obou stran ogrilujeme. Podáváme se zeleninou. Tu připravíme tak, že zeleninu orestujeme na margarínu, mírně osolíme, lehce podlijeme a krátce podusíme.