Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

Elektrochemické metody – galvanický článek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Luigi Galvani 9. září 1737–4. prosince 1798.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Odkud se bere elektřina
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Významné osobnosti fyziky a chemie
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrický obvod I..
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Daniel Gabriel Fahrenheit
Isaac Newton 1643 – 1727.
Francouzský fyzik a matematik
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Georg Simon Ohm ( století).
Životopis.  Narodil se 22. září 1791 nedaleko Londýna (v Newington Butts), v chudé rodině kováře  v roce 1805 ( ve čtrnácti letech ) nastoupil do.
Christian Andreas Doppler
Alessandro Volta ( ).
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
29.Elektrický proud v elektrolytech
Významné osobnosti fyziky a chemie
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Lomonosov, Lavoisier
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektrické napětí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Alessandro Volta Italský fyzik a fyziolog.
FY_077_Elektrický proud v kovech_ Elektrické napětí
Michael Faraday Anglický fyzik chemik a velký experimentátor.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Michael Faraday Viktorie Kotvaldová 2.E.
Základní elektrické veličiny
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
31.1 Ohmův zákon – jak to vše začalo
9. ročník Galvanický článek
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Elektrický proud, elektrické napětí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Daniel Gabriel Fahrenheit
Fyzika – Chemické zdroje napětí
William Thomson.
30.1 ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ, ZDROJE A MĚŘENÍ
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_07
Fyzici a fyzikální jevy
Galvanické články.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
Vytvoril: Vladimír Šperling
Charles Augustin de Coulomb
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_17
Transkript prezentace:

Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta

Životopis Narodil se 18.2.1745 v hraběcí rodině v městečku Como. Jeho jméno bylo stvořené pro básníka nebo církevního hodnostáře, jak by si přáli jeho rodiče. Voltu však od dětství fascinovaly přírodní jevy.

Po studiích se r. 1774 Stává učitelem fyziky na gymnáziu v rodném Comu a již rok nato předvádí svůj první vynález – elektrofor, jímž bylo možné bez tření vytvořit libovolně velký náboj statické elektřiny. Od r. 1779 přednáší na univerzitě v Pavii a svým přístupem předjímá mnohem pozdější veřejné přednášky FARADAYOVY. Je vtipný, pohotový, vyhýbá se suchým faktům, vše dokumentuje zajímavými a názornými pokusy

Roku 1791 je zvolen za člena Královské společnosti (Akademie věd) v Londýně, což byla největší pocta, jaké se mohlo tehdejšímu vědci dostat.

Po návratu z Anglie se mu do rukou dostává objemná práce boloňského profesora anatomie Luigiho Galvaniho /lujdžiho galvaniho/ (1737 – 1798) O elektrických silách při pohybu svalů. Galvani /galvaňo/ totiž při pitvání žab pozoroval stahy, o nichž se mylně domníval, že jsou způsobeny „živočišnou elektřinou“.

Volta záhy odmítl Galvaniho /galvaniho/ teorii a pokusil se o fyzikální výklad celého jevu. Jak vlastně dospěl k objevu galvanického článku, který se stal prvním zdrojem trvalého elektrického proudu, je dodnes záhadou. Určitou roli v tom jistě sehrála náhoda a pochopitelně i Voltova geniální intuice. Vytvořil tzv. Voltův sloup, složený ze zinkových a měděných kotoučků, které byly odděleny plátnem navlhčeným ve slané či okyselené vodě. Voltův chemický zdroj elektrického napětí dovolil v dalších letech konat i složitější pokusy s elektrickými obvody.

Jednotka napětí se na jeho počest jmenuje volt.