Guy de Maupassant 1850 - 1893.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Advertisements

Světová literatura po 1. světové válce
Autor: Pokorná Martina
Realistický román.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FRANCIE Mgr. Michal Oblouk
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kritický realismus v literatuře
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Realismus a naturalismus
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
SZŠ a VOŠZ Zlín Realismus a naturalismus ve francouzské literatuře – vybraní autoři Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_42_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Victor Hugo ( ).
Kritický realismus 2. pol. 19. století znaky:
UČO: Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně.
JAMES JOYCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Realismus Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Charakteristické rysy literárního realismu 19. století
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
FRANCIE Mgr. Michal Oblouk
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Jan Neruda –
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Osobnosti světové literatury 19. století romantismus a realismus.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla Guy de Maupassanta.
Prokletí básníci By Petra Marshallová.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Realismus Jan Kozel, Martin Soukup, Adéla Eretová, Ondřej Dyk.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení H. de Balzaca Ročník / obor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
GE - Vyšší kvalita výuky
ROMANTISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Kritický realismus v literatuře
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jan Neruda Open Presentation.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Moderní básnické směry v Čechách
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Francie
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Guy de Maupassant 1850 - 1893

Guy de Maupassant Představitel realismu a naturalismu Prozaik a novinář (Le Figaro) Zprvu píše eseje a erotickou poezii, za kterou mu hrozilo vězení Na sklonku života se pokusil o sebevraždu Umírá ve 43 letech na duševní chorobu (důsledek syfilis)

Guy de Maupassant (Obr. 1)

Maupassant a jeho přátelé M. byl blízkým přítelem G. Flauberta Rád cestoval a na svých cestách se setkával se známými literáty jśvé doby Další přátelé – Émile Zola, Ivan Sergejevič Turgeněv, Alexander Dumas

Literární dílo G. de Maupassanta Mistr naturalistické povídky (cca 300) Často kombinuje ironii, humor, shovívavý postoj k lidským slabostem a cit pro lidské utrpení Jeho prózy jsou psány prostým a úsporným stylem Skvěle vylíčená dobová atmosféra a individuální psychologie postav Časté jsou autobiografické prvky

Kulička (Obr. 2 – Obálka) Povídka z roku 1880, Pod stejným názvem autor publikoval i sbírku svých krátkých povídek na téma francouzsko-pruské války Kritika společnosti

Kulička - děj Povídka se odehrává za prusko-francouzské války v Normandii Skupina rouenských občanů odjíždí dostavníkem pryč z obsazeného města V dostavníku je mnoho „vážených“ lidí (představitelé církve, bohatí obchodníci…), ale spolu s nimi je na cestě také prostitutka Alžběta Roussetová, zvaná Kulička Kulička projevuje svoji dobrosrdečnost a dělí se s ostatními o jídlo, které vezla s sebou

Kulička - děj Dostavník je zastaven pruským důstojníkem, který pokračování v jízdě podmiňuje tím, že mu bude Kulička po vůli Počáteční vlna znechucení brzy mizí a nakonec se cestující snaží Kuličku přimět, aby důstojníkovi vyhověla Když dosáhnou svého cíle, zahrnou poníženou Kuličku pohrdáním P.S. 104/02-1,2,3,4 03/1,2

Miláček (Obr. 3 – Obálka) Román z roku 1885 Mladý novinář (Du Roy)za pomoci své přitažlivosti buduje kariéru využíváním žen Nakonec se cílevědomý mladík dostává až do pařížských šlechtických kruhů