ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Obratnostní schopnosti
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
POHYBLIVOST Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Korekce odchylek správného držení těla
POHYBOVÉ SCHOPNOSTI.
Silové schopnosti v přípravě dětí
Základy sportovního tréninku
Kondiční příprava hráče baseballu
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
PROTAHOVACÍ A KOMPENZAČNÍ CVIČENÍ
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI 1. BIOLOGICKÁ DETERMINOVANOST 2. SENZITIVNÍ OBDOBÍ – MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 3. ÚZKÝ VZTAH S MOTORICKOU DOCILITOU 4. JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA,
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
Základy vybraných kapitol z anatomie a fyziologie zátěže
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI. Struktura přednášky –Charakteristika rychlostních schopností –Taxonomie rychlostních schopností –Biologické předpoklady –Ontogeneze.
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_07_Vědomostní soutěž TÉMA.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_01_Pohybové schopnosti TÉMA.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
POHYBLIVOST Michal Lehnert.
KINEZIOLOGIE SPORTOVNÍ GYMNASTIKA
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Pohybové schopnosti a dovednosti
ANTROPOMOTORIKA.
Edukant jako subjekt i objekt edukace
Testy koordinačních schopností
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
Kondiční příprava ve sportu
Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ Koncentrovat rozvoj pohybových schopností do senzitivních období – 8-10 let zlatý věk motorické docility a rozvoje geneticky podmíněných pohybových schopností

ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ Rozvíjet všechny pohybové dovednosti Tělesné zatížení zvyšovat postupně a přiměřeně, přivykat žáky k jejich individuálně maximální zátěži Rozvíjet pohybové schopnosti plánovitě a pravidelně Koncentrovat rozvoj pohybových schopností do určitých cyklů, pravidelně dosažené výsledky kontrolovat, testovat Spojovat rozvoj pohybových schopností se vzděláváním a výchovou.

Schopnost koordinační Multifaktorová dispozice – geneticky podmíněná Provádět složitou pohybovou činnost a rychle si osvojovat nové pohyby. (DOVALIL, 1992) Velmi úzce souvisí s vedením vzruchu NS K rozvoji se využívá cvičení ve změněných a ztížených podmínkách, manipulace s předměty, asymetrická cvičení Často při učení se novým pohybovým dovednostem

Pohyblivost, flexibilita, pružnost Schopnost vykonávat pohyby ve velkém rozsahu, jak to umožňuje kloubní systém člověka (KOS, 1985) Primární je genetická morfologie kostí a kloubů, elasticita svalstva, vazů a šlach a pohlaví. Sekundární je věk, únava, teplota, rozcvičení V ŠTV- udržení/zvýšení pohyblivosti páteře, ramenního a kyčelního kloubu Cvičení protahovací

Rytmická a rovnováhová schopnost Nejvhodnější věk pro jejich rozvoj

Rychlostní schopnost Akční a reakční rychlost – neuromusculární koordinace Významně geneticky diferencována – stavba svalu Možnost ovlivnění cca. do 10.roku

Silová schopnost Dynamická a statická síla Do jisté míry genetika, dobře trénovatelná V průběhu ontogeneze se jednotlivé svalové skupiny rozvíjejí nerovnoměrně (u horních končetin se rychleji rozvíjejí flexory, u dolních extenzory, u trupu vzpřimovače)

Silová schopnost Ml.šk.věk – posilovat především velké svalové skupiny, které zajišťují SDT, nejlépe přirozenými činnostmi – běh, skok, hod, šplh, gymnastická cvičení, úpolová cvičení – především rychlostně silová cvičení

Vytrvalostní schopnost Všeobecná, rychlostní, lokální, specializovaná Mají úzký stav k psychickým schopnostem, volním vlastnostem Ml.šk.věk- mohou být zatěžování více nežli se předpokládalo – MOTIVACE, fartlek- změna intenzity zátěže, rychlá regenerace organismu