Společná zemědělská politika Michal Částek. Historie SZP SZP zakotvena v zakladatelských smlouvách – Smlouva o EHS Sektor získal po druhé světové válce-

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Společná zemědělská politika a společná politika životního prostředí Úvod do evropských studií.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Proč CAP? Strategicko politické důvody (soběstačnost 85%) Zájem na rovnoměrném osídlení Ochrana drobných zemědělců Stabilita cen primárních surovin je.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Společná zemědělská politika Evropské unie. Společné politiky EU: Společná obchodní politika Společná zemědělská politika Společná dopravní politika Společná.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Kotler-Armstrong: Marketing. Grada 2004, s.783
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Celnictví Význam a druhy cel.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Výroční konference OP Rybářství Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu na léta 2014 – 2024 Praha, 12. prosince 2012.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Společná zemědělská politika. Ing. M. Šlégrová, VŠFS 2010 V prvních letech integrace se spolupráce mezi členskými zeměmi orientovala především na obchod.
5. Společná zemědělská politika (CAP)
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Společná zemědělská politika ES/EU Představení problematiky; vývoj a reformy SZP 21. září 2009.
Robert Zbíral EU pro „přírodovědce“ 28. března 2011 Základní společných politik EU II. Regionální (strukturální) politika, společná zemědělská politika.
Fáze ekonomické integrace
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Evropská integrace Společná zemědělská politika
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Společné a koordinované politiky EU
Úvod, základní principy a cíle
Fáze ekonomické integrace
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Transkript prezentace:

Společná zemědělská politika Michal Částek

Historie SZP SZP zakotvena v zakladatelských smlouvách – Smlouva o EHS Sektor získal po druhé světové válce- mimořádný politický význam – cíl zajistit soběstačnost ES v zemědělské produkci a zajistit dostatečné příjmy pro zemědělce Závislost na dovozech zem. Produkce – se mohla mít silné politické důsledky (zkušenosti zemí východního bloku po druhé světové válce – dodávky ze SSSR v r. 1947) Nejpropracovanější společná politika EU - nejkontroverznější

Důsledky SZP Zemědělská politika se od 70. let stala nejdražší politikou ES – nejvíce prostředků jde na SZP Agrárním státům umožnila snížit výdaje na zemědělství a financovat je z rozpočtu EU Nadnárodní povaha SZP umožnila členským státům snížit národní výdaje na zem. produkci

Zakotvení SZP ve Smlouvě Smlouva o ES: čl. 33 SES – cíle Zvýšit produktivitu zem. Výroby Zajistit odpovídající životní úroveň zem. Komunity Stabilizace trhů Zajistit plynulé zásobování Zajistit dodávky spotřebitelům za rozumné ceny

Tržní organizace – nástroje SZP Tržní organizace – pracují s cenami – stanoví minimální ceny, pokud se produkce neprodá na trhu (státní intervenční orgán sám nakoupí a popř. exportuje) Tržní organizace – odpovědné za ochranu proti zahraniční konkurenci – dovozní přirážky a cla (vajíčka, drůbež, ovoce a zelenina. Tržní organizace – poskytují finanční pomoc producentům některých plodin – přímá pomoc poskytována s cílem zajistit přiměřený příjem producenta, aniž by se toho dosáhlo zvýšením cen či produkce – pěstování v malém (chmel, bavlna, len, konopí, hedvábí

Nástroje SZP Variabilní přirážky – forma cel a dovozních přirážek Ochrana vnitřního trhu před dovozy ze třetích zemí Při vývozu – refundace – vývozní dotace (proti preferenčnímu systému bylo tradičně Německo – liberální celní systém) SZP získala Francie v r za společný trh (pro Německo) Stanování cen Cílová cen – cena za produkci na trhu Prahová cena – nejnižší možná cena za kterou se může dovézt z třetích zemí do EU Minimální cena – garanční cena – cena, za kterou odkupuje EU produkci v případě poklesu tržní ceny či v důsledku nízké poptávky. Garantované ceny se staly hlavním problémem SZP – docházelo ke zvyšování produkce a od 70.let vedlo k výrazné nadprodukci

Problémy SZP Cenové garance – vedlo k nadprodukci – skladování (velmi nákladné) – vývoz do třetích zemí (vysoké vývozní subvence) – stále vyšší výdaje z rozpočtu EU Tlak na reformu SZP – Delorsova komise – navrhla změnu SZP a rozpočtu EU V 60. a 70. letech reformy SZP nemohly být provedeny – nesouhlas Rady 1988 – Delorsův balík I – reforma rozpočtu EU a SZP

Delorsův balík I podniky s vysokou nadprodukcí – budou se muset podílet na likvidaci přebytků Snižování obdělávané plochy+dřívější odchod zemědělců do důchodu Finanční strop pro výdaje na SZP Na zač. 90. let – zem. Politika ES v krizi – spory s USA a dalšími světovými exportéry při jednání v rámci GATTU – kvůli vysokým vývozním subvencím,

1992- McSharryho reforma Cílem reformy – stimulovat zem. Proukci a zajistit soběstnačnost byl splněn – nyní se orientovat na kvalitu Finanční prostředky – jsou vynakládány neadekvátně – 80% příspěvků do rukou 20% zemědělců Negativní vliv na živ. Prostředí Neefektivní vynakládání prostředků

Principy McSharryho reformy Snížení garantovaných cen – snaha o zvýšení konkurenceschopnosti evropských zem. Produktů (u obilovin o 35%, mléko o 10%) Zvýšení přímých plateb farmářům – zajištění dobrých živ. Podmínek pro farmáře, bez ohledu na produkci – snížení obdělávané půdy Důraz na rekultivaci krajiny – zalesňování, rozvoj venkova, turistický ruch.

Reforma 2003 Agenda 2000 – nepřinesla žádnou reformu SZP – obrovský odpor francouzských zemědělců Reforma SZP v roce 2003 – další snižování intervenčních cen +úprava přímých plateb – systém se postupně nahrazuje systémem jediné přímé platby - nezávisle na to, co pěstují. Farmáři budou mít větší volnost – budou moci produkovat to, co požaduje trh. Většina subvencí bude v budoucnu vyplácena nezávisle na objemu produkce. Zemědělci z nových členských států – nižší přímé platby – 2004 – 25% úrovně EU 15 - pak postupný nárůst přímých plateb – v roce 2013 Nové členské státy – kritika kvůli diskriminaci

Současné principy SZP Respektování standardů na úrovni farmy, která se týkají ochrany životního prostředí, kvality a bezpečnosti potravin, pohody zvířat a dobré zemědělské praxe (cross compliance). Jednotné platby na farmu (single farm payment) Odstranění vazby podpor na zemědělskou produkci (decoupling) Modulace – modulace se týká farem, kterým jsou poskytovány přímé platby nad eur. Z těchto plateb půjdou odvody na venkovský rozvoj. Venkovský rozvoj – budou zavedena nová opatření (nové standardy, podpora kvalitní výroby a členství v poradním zemědělském systému, podpora mladých farmářů, investice do státem vlastněných lesů, nová opatření na zajištění blahobytu zvířat, ad.)

Reforma SZP Evropská rada – schválila v prosinci 2005 FP – podmínkou byla zásadní reforma rozpočtu EU a reforma SZP Nyní se připravují pozice členských států k reformě SZP – diskuse o reformě budou zahájeny v průběhu roku 2009 ČR podporuje – snižování přímých plateb a více peněz na rozvoj venkova Více prosazovat ekonomické principy ve fungování SZP a snižovat exportní subvence (podpora rozvojových zemí)