Komponenty výživy Hejmalová Michaela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IZOPRENOIDY organické sloučeniny rostlinného (i živočišného) původu
Advertisements

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
IZOPRENOIDY TERPENY RNDr. Jitka Šedivá.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
ISOPRENOIDY II. CH-2 Organická chemie, DUM č. 20 Mgr. Radovan Sloup
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Peptidy.
SACHARIDY.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Izoprenoidy.
Heterocykly.
Vitamíny rozpustné ve vodě
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Renaissance Triple Set. Formula 3 KOMPLEX S ANTIOXIDANTY PRODLUŽTE SI MLÁDÍ!
Antioxidační systém živého organismu. Aerobní svět Efektivní produkce energieEfektivní produkce energie Kyslík toxickýKyslík toxický Antioxidační systémyAntioxidační.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Barviva odvozená od kyslíkatých heterocyklů  Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než flavonoidů)  Jejich základem je flavon.
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Krátká historie bioflavonoidů Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
= přeměna látek a energií
Biopotraviny.
Botanika Rostlinná Buňka.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Komponenty výživy Hejmalová Michaela

Nutrienty (živiny) 1. Makronutrienty 2. Mikronutrienty 3. Seminutrienty 4. Nenutriční komponenty výživy 5. Voda

Seminutrienty vláknina prebiotika preventivní faktor fytochemické látky antioxidanty antikarcinogeny rostlinná antibiotika (fytoncidy)

Fytochemické látky skupina sloučenin vyskytující se přirozeně v potravinách rostlinného původu předpokládá se o nich, že poskytují určitý stupeň ochrany proti rakovině, srdečním chorobám, artritidě, hypertenzi a jiným degenerativním chorobám fytochemické látky s toxickým účinkem (solanin, glykosidy, furokumariny...)

Definice látky obsažené v rostlinách, mnohé z nich jsou schopny nejrůznějšími mechanismy příznivě ovlivňovat zdraví člověka doposud bylo identifikováno asi 12 000 fytochemikálií v jednom kusu ovoce desítky až stovky fytochemikálií

Synonyma biologicky aktivní látky fytochemikálie, chemoprotektivní látky, ochranné rostlinné látky barevné pigmenty rostlin aj.

Typy fytochemikálií mezi fytochemikálie se nezahrnují - škrob, bílkoviny, běžné mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky nejvýznamnější skupiny fytochemikálií: terpeny, sulfidy, karotenoidy, indol a jeho deriváty, chlorofyly, glukosinoláty, flavonoidy, inhibitory proteáz

Příklady potravin obsahující fyochemikálie rajčata - lykopen a glutathion oranžové a žluté druhy ovoce a zeleniny - betakaroteny, hrozny - resveratrol a anthokyanidy, zelený čaj – katechinoly, jablka – taniny špenát – lutein

Fytochemikálie a onemocnění snížení absorpce cholesterolu snížení rizika ICHS v řadě druhů zeleniny a ovoce byly identifikovány konkrétní látky s antikancerogenním a antimutagenním působením fytochemikálie jsou nejvíce zkoumány vzhledem k nejzávěžnější skupině nemocí, tj. prevence nádorových onemocnění

Fytochemikálie a nádorová onemocnění v procesu karcinogeneze hrají nutriční faktory významnou roli oxidativní poškození DNA je významným mechanismem karcinogeneze – antioxidanty antikarcinogenní, antimutagenní aktivita inhibice enzymů, které aktivují přeměnu prokarcinogenů na kancerogenní látky

Antikarcinogeny Podle působení fytochemikálií na určitou fázi karcinogenního procesu mohou být látky děleny do 3 skupin: inhibitory tvorby karcinogenů - látky bránící vzniku karcinogenů z nekurzorových sloučenin blokátory karcinogeneze - látky bránící karcinogenním látkám reagovat s cílovým místem v tkáni (např. betakaroten) supresory karcinogeneze - látky inhibující působení karcinogenů ve tkáni (např. kofein, kyselina fumarová)

Fytochemikálie a farmacie nejúčinnější cytostatika, antibiotika a mnoho psychoaktivních látek má původ mezi fytochemikáliemi doplňky stravy nutraceutika

Chlorofyly chlorofyl, chlorofylin v průběhu fotosyntézy absorbuje energii světelného záření a používá ji k syntéze sacharidů z oxidu uhličitého a vody antimutagenní účinek, antikarcinogenní účinek (tvoří s karcinogeny inertní komplexy) E 140 (barviva) – stupeň škodlivosti 0 běžnou součástí lidské výživy jako je listová zelenina - špenát, kopřivy, řasy, apod.

Terpeny patří do skupiny isoprenoidů - rozsáhlá skupina organických látek, nejčastěji rostlinného původu. Základní strukturou jsou 2 a více izoprenových jednotek mají lipofilní charakter silice - prchavé, aromatické kapaliny

Klasifikace terpenů Podle počtu izoprenových jednotek se dělí na: hemiterpeny - v přírodě se volně nevyskytuje monoterpeny – silice (myrcen, limonen, mentol) seskviterpeny - kadinen diterpeny- vitamín A triterpeny - jsou základem pro strukturu steroidů (skvalen ) tetraterpeny - karotenoidy a xantofyly (rostlinná barviva – betakaroten) polyterpeny - obsahují několik stovek (kaučuk). izoprenových jednotek. Mezi přírodní zástupce

Skvalen triterpen, meziprodukt biosyntézy cholesterolu poprvé izolována z jater žraloka v roce 1905 tukové složky plodů různých rostlin, např. v olivovém oleji, oleji z rýžových otrub, pšeničných klíčků a lněných semínek nízký výskyt srdečně cévních a zhoubně nádorových onemocnění v populacích středomořské oblasti, kde je olivový olej složkou každodenní stravy, je přičítán právě skvalenu. Denní příjem skvalenu 300 – 420 mg je zde dlouhodobě doložen.

Karotenoidy barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů lipofilní organické látky ze skupiny tetraterpenoidů barevnost je podmíněna konjugovanými dvojnými vazbami výrazné antioxidační účinky lykopen, betakaroten Dělí se na dvě základní skupiny: karoteny (červené barvivo) - podskupina xanthofyly (žluté barvivo)

Betakaroten antioxidant, provitamin A (2 molekuly) ochrana kůže proti poškození UV záření akutní předávkování nehrozí potraviny rostlinného původu snížení rakoviny plic, jícnu, žaludku výše příjmu nejasná (kuřáci) další izomery - alfa, gama

Lykopen červené barvivo (karotenoid) antioxidant 2x účinnější než betakaroten 10x účinnější než vitamin E účinnost je závislá na přítomnosti jiných antioxidantů rajčata (šťáva, kečup, omáčka - účinnější) KVO (ochrana endotelu), onokologická onem.

Lutein žlutooranžové xanthofylové barvivo (karotenoid) izomer zeaxantinu produkce výhradně rostlinami listová zelenina (kapusta, špenát) žluté květy rostlin (lichořeřišnice, pampeliška) antioxidnat lutein i zeaxantin se nachází v sítnici ochrana před poškozením volných radikálů vznikající vlivem modré části viditelného spektra E 161b

Zeaxantin xantofyl (karotenoid), antioxidant obilí, ovoce, zelenina (zelí, paprika), žloutek oči, mozek chrání zrak → prevence degenerace sítnice GM brambory z vyšším obsahem

Makulární degenerace

Makulární degenerace věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) → ale i lidé kolem 50. roku nejčastější příčina těžké ztráty zraku u seniorů první příznaky se dají lehce přehlédnout často postihuje pouze 1 oko postupná ztráta centrálního vidění (ztráta schopnosti rozpoznat obličeje, barvy, detaily...) DG: Amslerova mřížka lutein, vitamin E, zeaxantin, zinek

Polyfenoly látky obsahující ve své molekule 2 a více hydroxylových skupin navázaných na aromatickém jádře nachází se ve všech rostlinách, kde plni rozličné funkce (ochrana před UV zářením, taniny aj.) v současnosti je známo přes 800 druhů různorodá chemická struktura (10 tříd) bobuloviny, čaj, pivo, hroznové víno (též víno jako nápoj), olivový olej, kakao/čokoláda, káva, vlašské ořechy, arašídy, granátové jablko, a další ovoce a zelenina (slupka plodů).

Účinky polyfenolů antioxidační - chrání buňky před poškozením, které může vést až k chorobám jako je rakovina, srdeční onemocnění, ale je také součástí přirozeného procesu stárnutí organismu antiaterogenní - snížení rizika oxidace LDL - C antiagregační - snižují aktivitu krevních destiček, což umožňuje volnější průtok krve a redukuje se tak riziko jejich slepování v krevním řečišti

Klasifikace polyfenolů nonflavonoidy stilbeny resveratrol kyselina galová, kyselina kávová třísloviny (taniny) flavonoidy (bioflavonoidy) flavony, flavonoly isoflavonoidy kvercetin

Resveratrol látka, která se nachází v slupkách a jadérkách modré révy vinné, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, borůvkách, moruších ovlivňuje metabolismus lipidů inhibuje agregaci trombocytů prevence rakoviny prostaty silný antioxidant → široká prevence zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (Alzheimerova choroba aj.) francouzský pradox

Flavonoidy bioflavonoidy, vitamin P sekundární rostlinné metabolity rostlin antioxidanty v současnosti asi 60 látek kladný vliv na organismus, zejména cévy jde převážně o rostlinná barviva obsažena v slupkách, plodech, semenech, listech, ale i dalších částech rostlin nejvýznmnější flavonoidy quercentin - stavební kámen jiných flavonoidů včetně rutinu, hesperidinu

Quercetin (kvercetin) jedním z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů, které se nacházejí v ovoci a zelenině nejbohatším zdrojem jsou barevné a zelené rostlinné části - cibule, jablka, kapusta, červené víno, borůvky silný antioxidant antialergické působení antikarcinogenní působení

Rutin bioflavonoid byl objeven v roce 1842 v listech routy vonné pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský chřest, slupky rajčat, kůra citrusových plodů, jablečná slupka, broskve, nektarinky, lesní plody, kiwi, banány snižuje křehkost krevních kapilár a zvyšuje pružnost cév, snižuje LDL cholesterol významná antioxidační aktivita, antikarcinogenní účinky a schopnost zhášet volné radikály zesiluje účinek vitaminu C

Hesperidin a Diosmin citrusové bioflavonoidy Hesperidin a Diosmin jsou aktivní látky, které se nachází ve slupkách citrusových plodů pro své působení na krevní cévy se tyto přírodní látky nejčastěji používají při hemoroidech

Děkuji za pozornost