Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření19.
Advertisements

Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Zánik trestů a ochranných opatření
Trestní právo hmotné Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Trestní právo Trestní zákon
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
David Suchánek. Smíchovská střední průmyslová škola Vypracovali: David Suchánek Petr Kejda Odborný konzultant: Norbert Bidrman.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření30.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPrávní vztahy Datum vytvoření
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření18.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
Základy trestního práva
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociální patologie SCPT SCPA
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření31.
Trestní právo hmotné II.
Právní odpovědnost.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Obecně Lucia Madleňáková
2. Přednáška Lucia Madleňáková
aneb „ODVRÁCENÁ STRANA“ trestní odpovědnosti Prof. JUDr. V. Kratochvíl
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
Základy správního práva trestního
Tresty a ochranná opatření
aneb „ODVRÁCENÁ STRANA“ trestní odpovědnosti Prof. JUDr. V. Kratochvíl
Trestní právo Prezentace.
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Základy trestní odpovědnosti
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Název projektu: Moderní škola
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého a 8. ročník osmiletého G Stručný obsahvina, okolnosti vylučující trestnost a trestní odpovědnost nezletilých Způsob využitíslouží jako výtah základních pojmů k výkladu, první strana obsahuje námět k diskuzi, jako motivační text lze využít úryvek z románu Zločin a trest (úvahy Raskolnikova) AutorMgr. Přemysl Šil KódVY_32_INOVACE_20_ZSIL14

6. Vina a trestní odpovědnost V diskuzi se pokuste definovat pojem vina.

6. Vina a trestní odpovědnost Vina je vztah pachatele ke skutečnostem naplňujícím skutkovou podstatu trestného činu.

6. Vina a trestní odpovědnost Vina je vztah pachatele ke skutečnostem naplňujícím skutkovou podstatu trestného činu. Vina má dvě formy: úmysl a nedbalost. V trestním zákoníku je u většiny trestných činů trestný pouze úmysl.

6. Vina a trestní odpovědnost Přestože byla zjištěna vina a došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, existuje 5 okolností, které vylučují protiprávnost:

6. Vina a trestní odpovědnost krajní nouze (odvrácení přímo hrozícího nebezpečí) nutná obrana (odvrácení přímo hrozícího nebo trvajícího útoku) svolení poškozeného (jednání na základě svolení osoby, jejíž zájmy jsou činem dotčeny, s výjimkou souhlasu k ublížení na zdraví nebo usmrcení)

6. Vina a trestní odpovědnost přípustné riziko (jednání v rámci zaměstnání nebo funkce, které ohrozí nebo poruší zájem chráněný trestním zákoníkem, nelze-li společensky prospěšného výsledku dosáhnout jinak, s výjimkou takové činnosti, která ohrozí život nebo zdraví člověka) oprávněné použití zbraně (v mezích zákonných předpisů – např. policista při výkonu služby)

6. Vina a trestní odpovědnost Trestní odpovědnost nezletilých:

6. Vina a trestní odpovědnost Trestní odpovědnost nezletilých: 1. Děti do 15 let nejsou trestně odpovědné. Soud může nařídit tato výchovná opatření: napomenutí stanovení dohledu omezení (např. návštěv restaurací, zábav) omezení rodičovských práv zbavení rodičovských práv a nařízení ústavní výchovy

6. Vina a trestní odpovědnost Trestní odpovědnost nezletilých: 2. Mladiství (15 – 18 let) jsou trestně odpovědní, avšak nejsou trestáni v plném rozsahu: může jim být uložen trest odnětí svobody (sazby stanovené zákonem se snižují na polovinu, nesmí však převyšovat 5 let) trest propadnutí věci zákaz činnosti až na 5 let pokud pracují, i peněžitý trest

6. Vina a trestní odpovědnost Účastníkem řízení s nezletilým musí být vždy: rodiče obhájce zastoupení státu orgánem péče o děti a mládež

6. Vina a trestní odpovědnost Účastníkem řízení s nezletilým musí být vždy: rodiče obhájce zastoupení státu orgánem péče o děti a mládež

6. Vina a trestní odpovědnost Shrnutí:

6. Vina a trestní odpovědnost Vina je vztah pachatele k trestnému činu. Má dvě formy: úmysl a nedbalost

6. Vina a trestní odpovědnost 5 okolností vylučujících protiprávnost: krajní nouze nutná obrana svolení poškozeného přípustné riziko oprávněné použití zbraně

6. Vina a trestní odpovědnost Trestní odpovědnost nezletilých: Děti do 15 let nejsou trestně odpovědné. Mladiství (15 – 18 let) jsou trestně odpovědní, avšak nejsou trestáni v plném rozsahu.