Po č et hodin: 1 5. ro č ník
VZDUCH – kyslík ze vzduchu se v t ě le vyu ž ívá k uvol ň ování energie p ř i r ů zných č innostech VODA – je obsa ž ena ve všech č ástech t ě la POTRAVA – látky z ní získané jsou pot ř ebné pro stavbu našeho t ě la a pro jeho č innost
potravu p ř ijímáme ústy nejprve ji rozm ě lníme zuby a promícháme se slinami sliny obsahují n ě které slo ž ité látky, které za č nou potravu št ě pit
potrava z úst prochází jícnem do ž aludku v ž aludku se promíchá se ž alude č ní š ť ávou a dále se rozkládá na jednodušší č ásti
ze ž aludku potrava postupuje do tenkého st ř eva do jeho za č átku ze slinivky, ž lu č níku a jater vtékají další trávicí š ť ávy, které dokon č ují rozklad látek z potravy Játry, ž lu č níkem a slinivkou potrava neprochází.
vzniklé jednoduché látky se vst ř ebávají do krve st ě nou tenkého st ř eva nevst ř ebané zbytky p ř echázejí do tlustého st ř eva Slezina nepat ř í do trávicí soustavy. Vychytává a rozkládá opot ř ebované č ervené krvinky.
V tlustém st ř ev ě se odd ě luje voda a vrací se do krve Ze zbylých látek se vytvá ř í stolice, která odchází kone č níkem
U č ebnice P ř írodov ě da 5, Fortuna, 2001
Autor: Mgr. Marcela Krychová Ro č ník: 5. P ř edm ě t: p ř írodov ě da Po č et vyu č.hodin: 1 Škola: ZŠ L.Kuby 48, Č eské Bud ě jovice Druh u č.materiálu: prezentace Microsoft PowerPoint Školní rok 2011/12 a dále Registra č ní č íslo: 6_I_15