PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Vitaminy.
Trávící soustava trávení, živiny
Civilizační choroby a výživa
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Potraviny rostlinného původu
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitaminy © Jan Novák 2007.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pelagra Lucie Šimková II.HB.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Onemocnění trávicí soustavy.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

PELAGRA David Soukal 2. HA

Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová Je to nemoc způsobená jednostrannou výživou. Pelagra se vyskytuje tam, kde se potrava lidí skládá hlavně z kukuřice

Niacin Niacin (vitamín B3) je společný název pro kyselinu nikotinovou a nikotinamid. Je to ve vodě rozpustný vitamín. Niacin se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Projevy onemocnění Záněty kůže Průjmy Psychické poruchy Hubnutí Poruchy zažívání

Prevence Niacin se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi.