Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy z luštěnin Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva příloh z luštěnin, význam, charakteristika, rozdělení Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/
P ŘÍLOHY Z LUŠTĚNIN www. commons wikimedia.cz
V ÝZNAM luštěniny mají v naší výživě značný význam, neboť obsahují: rostlinné bílkoviny vitamíny(B, C, A,D, E) minerální látky(K, Ca, Fe, F) a vlákninu. luštěniny mají vysokou biologickou hodnotu. www. commons wikimedia.cz
C HARAKTERISTIKA Luštěniny jsou suchá jedlá semena a velmi dobře se skladují (suché sklady): čočka fazole hrách cizrna sója www. commons wikimedia.cz
C HARAKTERISTIKA Luštěniny jsou těžce stravitelné a proto jejich stravitelnost zlepšujeme: namáčením důkladným uvařením do měkka rozmělněním, pomletím, lisováním přidáním kyselých příloh: sterilovaná okurka, kysané zelí, zeleninové saláty, obsahující kyselinu octovou, mléčnou, které podporují trávení, doplňujeme obilovinami.
P ŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA přebereme( zbavíme nečistot) omyjeme( propláchneme pod tekoucí vodou) namáčíme do studené vody (nejlépe přes noc) vaříme. www. commons wikimedia.cz
T EPELNÁ ÚPRAVA vaříme v té vodě, ve které namáčíme pokrmy solíme až po tepelné úpravě namáčením se: luštěniny nabobtnají naruší se pevná buněčná slupka a rychle se uvaří luštěniny podáváme s vařeným, pečeným nebo uzeným masem, ohřátou nebo opečenou uzeninou, s vejcem, jako doplněk podáváme chléb. www. commons wikimedia.cz
S ÓJA tyto pokrmy připravujeme ze sójové mouky, bobů, omáčky, olej, výrobků:tvaroh - tofu, těstoviny, sójové plátky, kostky Sója má vysokou energetickou a biologickou hodnotu může skoro úplně nahradit maso (obsahuje plnohodnotné bílkoviny) používáme ji na přípravu: samostatných pokrmů, předkrmů, lehkých zdravotních jídel, salátů, polévek, pomazánek, moučníků všechny tyto výrobky se dobře doplňují zeleninou a výrobky ze zeleniny Sóju předem namočíme a většinou i uvaříme, poté ji můžeme dále tepelně zpracovávat.
S ÓJA SOJOVÉ KARBENÁTKY www. commons wikimedia.cz
P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.cz Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN