Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
PSYCHOLOGICKÝ PŘÍSTUP K NEMOCNÉMU.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Pojetí a přínos kurzu „Základy speciální pedagogiky“
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Rodina na prahu 3.tisíciletí Rodina se členem se zdravotním postižením Olomouc 15.května 2004Přednáší : Ivo Vykydal.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Úřad práce České republiky
Sociální interakce a komunikace
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení sluchu hendikepovými testy.
Společenská odpovědnost ve školství
Techniky práce s mentálně postiženými
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Výsledky průzkumu HK ČR k čerpání a využívání OP PIK 2014 – 2020
Digitální učební materiál
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenské pracoviště
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Mgr. Bc. Petra Staňková Informační a poradenské centrum Univerzitní Plzeň UI – 213 (budova CIVu)
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Sociálně aktivizační služby
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Zm ě ny postoj ů frekventant ů kurz ů k osobám se specifickými pot ř ebami Petra Bendová Olomouc 15. kv ě tna 2008

P ř edpoklad … získání poznatk ů o problematice osob se ZP, o poradenském systému pro osoby se ZP, o specificích komunikace osob se ZP - povede k pochopení problematiky osob se ZP => zkvalitn ě ní vztahu pracovník ů pomáhajících profesí ke klient ů m, pacient ů m, uživatel ů m služeb

Dotazník pro frekventanty kurz ů deset položek dv ě položky – sb ě r anamnestických dat distribuce dotazníku - únor 2008 (osobní kontakt č i elektronickou poštou) 54 ze 70 oslovených frekventant ů kurz ů  č. 1 Základy speciální pedagogiky,  č. 2 Poradenství pro jedince se specifickými pot ř ebami  č. 3 Specifika komunikace osob se zdravot. postižením. výzkumný vzorek byl tvo ř en 52 ženami a 2 muži

V ě k respondent ů nejvíce respondent ů (tj. 22): let. v ě ková kategorie: od let, věkpočet respondentůpočet respondentů v % let2 3, let1833, let2240, let1222,3

Ú č ast frekventant ů s cílem …ad1) - nabídka odpov ě dí: A) rozší ř it si poznatky z oblasti speciální pedagogiky (základy SP, poradenství, komunikace) B) pochopit specifika osob se zdravotním postižením C) získat nám ě ty pro pracovní č innost D) na popud zam ě stnavatele – z d ů vodu zvyšování kvalifikace E) z d ů vodu zvyšování kvalifikace – z vlastního zájmu dozv ě d ě t se o dané problematice více F) další – dopl ň te

Ú č ast frekventant ů s cílem …ad2) 11; 20,4% (b+e): B) pochopit specifika osob se zdravotním postižením E) z d ů vodu zvyšování kvalifikace – z vlastního 8; 14,8% (a-e): A) rozší ř it si poznatky z oblasti speciální pedagogiky (základy SP, poradenství, komunikace) B) pochopit specifika osob se zdravotním postižením C) získat nám ě ty pro pracovní č innost D) na popud zam ě stnavatele – z d ů vodu zvyšování kvalifikace E) z d ů vodu zvyšování kvalifikace – z vlastního zájmu dozv ě d ě t se o dané problematice více

Ú č ast frekventant ů s cílem …ad3) 7; 13% (a+b+c): A) rozší ř it si poznatky z oblasti speciální pedagogiky (základy SP, poradenství, komunikace) B) pochopit specifika osob se zdravotním postižením C) získat nám ě ty pro pracovní č innost 6; 11,1% (a): A) rozší ř it si poznatky z oblasti speciální pedagogiky (základy SP, poradenství, komunikace)

Ú č ast frekventant ů s cílem …ad4) 6; 11,1% (a+b+e): A) rozší ř it si poznatky z oblasti speciální pedagogiky (základy SP, poradenství, komunikace) B) pochopit specifika osob se zdravotním postižením E) z d ů vodu zvyšování kvalifikace – z vlastního zájmu dozv ě d ě t se o dané problematice více

Ú č ast frekventant ů s cílem …ad5) 2; 3,7% (e), (d), (a+b), (a+e), (c+d), (b+c+e), (b+d+e), (b+c+d+e): A) rozší ř it si poznatky z oblasti speciální pedagogiky (základy SP, poradenství, komunikace) B) pochopit specifika osob se zdravotním postižením C) získat nám ě ty pro pracovní č innost D) na popud zam ě stnavatele – z d ů vodu zvyšování kvalifikace E) z d ů vodu zvyšování kvalifikace – z vlastního zájmu dozv ě d ě t se o dané problematice více

Napln ě ní o č ekávání respondent ů 50 z 54 (tj. 92,6%) respondent ů = kladn ě - ano 4 z 54 (tj. 7,4%) respondent ů = nedokáže tuto skute č nost relevantn ě posoudit

Zm ě na vztahu respondent ů ke klient ů m/uživatel ů m služeb/pacient ů m (tj. 88,9%) z 54 zm ě na vztahu ke klient ů m v pozitivním slova smyslu, (tj. 7,4%) z 54 tuto skute č nost nedokáží posoudit, (tj. 3,7%) vztah ke klient ů m z ů stal beze zm ě n.

Nár ů st schopnosti empatie 46 (tj. 85,2%) z 54 dotázaných uvádí - ano – došlo u mne ke zvýšení míry empatie dokáži lépe vnímat klienty, jejich pot ř eby, jejich celkovou situaci v č etn ě problém ů, jež ř eší v každodenním život ě ; 6 z dotázaných (tj. 11,1%) - nedokáže posoudit; 2 (tj. 3,7%) zm ě nu v tomto smyslu u sebe nezaznamenali.

Zhodnocení zkvalitn ě ní vztahu mezi „profesionálem a č lov ě kem se zdravotním postižením“ - cíl kurzu- dle 52 z 54 (tj. 96,3%) dotázaných k napln ě ní tohoto cíle skute č n ě došlo; 2 (tj. 3,7%) tuto skute č nost nedokáží dle svého vyjád ř ení adekvátn ě posoudit.

Zhodnocení zm ě ny p ř ístupu frekventant ů kurzu k osobám se zdravotním postižením p ř edpoklad pro zkvalitn ě ní p ř ístupu absolvování kurz ů 1-3 ….. = nové poznatky 40 z 54 respondent ů (tj. 74,1%) zm ě ny zaznamenalo; 14 (25,9%) tuto skute č nost nedokáže optimáln ě posoudit.

Zkvalitn ě ní komunikace mezi frekventanty kurzu a jejich klienty 38 (tj. 70,4%) v pozitivním slova smyslu tuto zm ě nu zaznamenalo; 12 (22,2%) tuto skute č nost nedokáže posoudit; 4 (tj. 7,4%) ji nezaznamenali.

Eliminace bariér mezi intaktní populací a osobami ZP - po ř ádání, absolvování kurz ů podobného charakteru- 50 (tj. 92,6%) respondent ů se domnívá, že absolvování kurz ů vede ke snižování bariér; 4 (tj. 7,4%) tuto skute č nost nedokáží posoudit.

Záv ě r absolvování kurz ů zam ěř ených na problematiku osob se ZP vede k pozitivním kvalitativním zm ě nám ve vztahu mezi pracovníky pomáhajících profesí (poskytovateli soc. služeb, pracovníky v soc. službách a zdravotníky) a jejich klienty (uživateli sociálních služeb, pacienty).

D ě kuji Vám za pozornost!