Autor: Mgr. Helena Koždoňová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Neživá příroda – Slunce
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Neživá příroda - vzduch
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Neživá příroda - vzduch
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Autor: Mgr. Helena Uhříková
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravý životní styl Pří_138_Člověk a jeho zdraví_Zdravý životní styl Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Člověk – Svalová soustava
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Člověk – Oběhová soustava
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Planety sluneční soustavy – Velké planety
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Horniny vyvřelé Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Helena Koždoňová Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Zdravé stravování Pří_136_Člověk a jeho zdraví_Zdravé stravování Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení s učivem o zdravém stravování. Materiál seznamuje se zásadami zdravé výživy a jednotlivými složkami potravy. Je určen pro předmět přírodověda, ročník 5. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: člověk a jeho svět. [3. vyd.]. Brno: Nová škola, 2011, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289- 313-3.

Výživa člověka Člověk potřebuje ke své výživě potravu rostlinného a živočišného původu. Nejzdravější pro lidské tělo je přijímat vyváženou stravu obsahující bílkoviny, vitamíny, minerální látky, v menším množství i tuky a cukry (sacharidy) a dostatečné množství vody. Naše strava by měla obsahovat hodně ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem vitamínů nezbytných pro zdraví člověka. Ovoce a zelenina spolu s celozrnným pečivem obsahují další důležitou látku – vlákninu, která usnadňuje chod potravy trávicí soustavou, a tím zabraňuje vzniku nebezpečných nemocí.

Zásady zdravé výživy jíst pravidelně (nejlépe 5krát denně) pestrou stravu nepřejídat se dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin nepřesolené pokrmy méně tuku a tučných jídel méně cukru a sladkých pokrmů pít dostatek tekutin (asi 2 litry denně, sportovci více)

Složky potravy bílkoviny tuky sacharidy vláknina minerální látky vitamíny voda

Bílkoviny živočišné: maso, vnitřnosti, mléko, mléčné výrobky, vejce rostlinné: luštěniny (čočka, hrách, sója) výstavba a obnova tělesných tkání, růst organismu

Tuky živočišné: maso, mléko, mléčné výrobky, vejce (čisté živočišné tuky v potravě omezujeme - nadbytek nepříznivě působí na cévní soustavu) rostlinné: semena (slunečnice, ořechy), plody (olivy), stolní oleje zdroj energie

Cukry (sacharidy) ovoce, zelenina, obilniny a výrobky z obilnin (pečivo, těstoviny), brambory zdroj energie

Vláknina luštěniny, ovoce, zelenina, celozrnný chléb vláknina tělo sice nevyživuje, ale pomáhá zabezpečovat průchod potravy zažívacím ústrojím a brání i vzniku rakoviny tlustého střeva

Minerální látky sodík, jód – jodidovaná kuchyňská sůl (nadměrné solení je zdraví škodlivé); činnost štítné žlázy vápník – mléko, mléčné výrobky (stavba kostí) železo – zelený salát, špenát, maso, vnitřnosti (tvorba krve) fluór – maso mořských ryb (zdravý vývoj zubů)

Vitamíny A – zelenina (mrkev, rajčata, špenát), ovoce (ostružiny); zdraví oční sítnice a pokožky B – maso, droždí, ořechy, slupky obilovin; má mnoho složek; činnost nervové soustavy a tvorba červených krvinek C – šípky, čerstvé ovoce (citrusové plody, kiwi) a zelenina (paprika, zelí, brambory); teplem se ničí; obranyschopnost proti nachlazení a proti krvácení ze sliznic D – rybí tuk, mléko, máslo, vejce; správný vývoj kostí; zabraňuje křivici

Potravinová pyramida Člověk by měl přijímat přiměřené množství vhodné potravy. Její složení a podíl jednotlivých potravin naznačuje potravinová pyramida.

Špatné stravování může způsobit: nadváhu a obezitu podvýživu poruchy příjmu potravy mentální anorexie bulimie záchvatovité přejídání mnoho dalších onemocnění

Nadváha a obezita nastává, pokud dlouhodobě přijímáme více energie v potravě než jí spotřebujeme (vydáme) vysoké nadváze se říká obezita

Podvýživa nastává, pokud lidé po dlouhou dobu přijímají málo potravy, může vést ke smrti trápí lidi ve velmi chudých zemích světa (např. ve státech Afriky)

Poruchy příjmu potravy mentální anorexie odmítání potravy, omezení příjmu tekutin zkreslená představa o tom, jak vypadám bulimie přejídání a následné zvracení snědeného jídla záchvatovité přejídání způsobeno stresem, mnoha problémy

Roztřiď, co patří k zásadám zdravé výživy a co ne: prospívá škodí přejídání pestrá strava tučné jídlo méně cukru dostatek tekutin přesolené jídlo pravidelná strava

Mezi základní složky potravy patří: KÍNOBIVYL UKYT RADYSICHA KLINVÁNA RILEMÁNÍN KÁLYT YTMIVANÍ ADOV BÍLKOVINY TUKY SACHARIDY VLÁKNINA MINERÁLNÍ LÁTKY VITAMÍNY VODA

Použité zdroje: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: člověk a jeho svět. [3. vyd.]. Brno: Nová škola, 2011, 2 sv. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-313-3. KHOLOVÁ, Helena. Přírodověda pro pátý ročník: Život na Zemi. Vyd. 1. Všeň: Alter, 1997, 63 s. ISBN 80- 857-7561-1. ČECHUROVÁ, Milana, Jana HAVLÍČKOVÁ a Ladislav PODROUŽEK. Přírodověda 5 pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2011, 111 s. Člověk a jeho svět. ISBN 978-807-2354-689. Thai market vegetables 01.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 04:51, 15 March 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thai_market_vegetables_01.jpg FoodMeat.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:54, 17 February 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FoodMeat.jpg Blauschimmelkäse IMGP5469 wp.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:31, 6 June 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blauschimmelk%C3%A4se_IMGP5469_wp.jpg Egg on white background.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:32, 28 February 2013 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Egg_on_white_background.jpg A closeup of lentil.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:08, 3 January 2012 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_closeup_of_lentil.JPG

Dries red beans ready for use. jpg Dries red beans ready for use.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 07:20, 10 July 2012 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dries_red_beans_ready_for_use.jpg Greenpea-sprouted.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:42, 6 July 2011 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenpea-sprouted.JPG MixedNuts.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:53, 21 September 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MixedNuts.JPG Butterdose.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:33, 12 September 2008 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterdose.jpg Butter and Oil - NCI Visuals Online.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 03:36, 3 June 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butter_and_Oil_-_NCI_Visuals_Online.jpg Olives in bowl.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 23:23, 25 October 2006 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olives_in_bowl.jpg Olive oil.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:41, 5 August 2007 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olive_oil.jpg Gronsaker (1).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 00:24, 6 March 2013 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gronsaker_%281%29.jpg

Ricegrains1100ppx. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Ricegrains1100ppx.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 05:35, 7 January 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ricegrains1100ppx.jpg Bulgur2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 17:02, 12 April 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulgur2.jpg Fusilli pasta.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 13:13, 5 March 2008 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fusilli_pasta.jpg Buchweizen-China.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 18:45, 29 January 2013 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buchweizen-China.png Essene Bread 70pct Rye Sproud 30pct Spelt cut.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:16, 12 February 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Essene_Bread_70pct_Rye_Sproud_30pct_Spelt_cut.JPG Korb mit Brötchen .JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 23:02, 29 June 2008 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korb_mit_Br%C3%B6tchen_.JPG India - Koyambedu Market - Potatoes 03 (3986298003).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:10, 31 December 2012 [cit. 2013-07- 13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:India_-_Koyambedu_Market_- _Potatoes_03_%283986298003%29.jpg La Boqueria.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 17:12, 16 July 2005 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Boqueria.JPG

Greenpea-sprouted. JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Greenpea-sprouted.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:42, 6 July 2011 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greenpea-sprouted.JPG Kiwi aka.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:18, 23 February 2005 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiwi_aka.jpg Red Apple.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 10:52, 29 December 2011 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_Apple.jpg Essene Bread 70pct Rye Sproud 30pct Spelt cut.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 08:16, 12 February 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Essene_Bread_70pct_Rye_Sproud_30pct_Spelt_cut.JPG Speisesalz.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:03, 26 November 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Speisesalz.jpg Lactuca sativa-whole plant top.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 12:49, 19 December 2009 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lactuca_sativa-whole_plant_top.JPG Blackberry close-up.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 17:54, 2 February 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blackberry_close-up.JPG MixedNuts.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:53, 21 September 2010 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MixedNuts.JPG

Kiwi aka. jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online] Kiwi aka.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:18, 23 February 2005 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiwi_aka.jpg Butterdose.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22:33, 12 September 2008 [cit. 2013-07-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterdose.jpg USDA Food Pyramid SK.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21:02, 19 September 2008 [cit. 2013-07-16]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USDA_Food_Pyramid_SK.jpg Starved girl.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 20:07, 10 March 2013 [cit. 2014-10-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starved_girl.jpg?uselang=en 12-08-18-tilidin-retard.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 09:20, 18 August 2012 [cit. 2014-10-29]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:12-08-18-tilidin-retard.jpg Georg Emanuel Opitz Der Völler 1804.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 16:05, 27 August 2012 [cit. 2014-10-28]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Georg_Emanuel_Opitz_Der_V%C3%B6ller_1804.jpg Malnourished child.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:14, 22 April 2008 [cit. 2014-10-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malnourished_child.jpg

A malnourished child in an MSF treatment tent in Dolo Ado. jpg A malnourished child in an MSF treatment tent in Dolo Ado.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19:11, 14 August 2011 [cit. 2014-10-27]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_malnourished_child_in_an_MSF_treatment_tent_in_Dolo _Ado.jpg?uselang=cs Ostatní obrázky: Zdroj: www.office.microsoft.com (Kolekce Klipart Microsoft Office) Články: Poruchy příjmu potravy. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 09:35, 22 October 2014 [cit. 2014-10-29]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Poruchy_p%C5%99%C3%ADjmu_potravy