Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_186
Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: 26. 9. 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: charakteristika, význam a rozdělení sacharidů Klíčová slova: Sacharid, polyhydroxyderiváty, fotosyntéza Druh učebního materiálu: prezentace
Sacharidy – 1. část Přírodní látky
Charakteristika Název z lat. saccharum = cukr Cukry – nepřesné označení (platí jen pro část sacharidů) Glycidy Dříve uhlovodany nebo karbohydráty Polyhydroxyderiváty Obsahují karbonylovou funkční skupinu (aldehydy, ketony) glukosa
Výskyt sacharidů Významné přírodní látky – nejrozšířenější přírodní látky na Zemi! Řada jich byla připravena i synteticky Jsou stále přítomné ve všech rostlinných i živočišných buňkách
Vznik sacharidů u autotrofních organismů Rostliny a ostatní autotrofní organismy si dokážou sacharidy vyrobit FOTOSYNTÉZOU: Obr. 1
Fotosyntéza Biochemický proces, při němž sacharidy vznikají ze vzdušného oxidu uhličitého a vody účinkem slunečního záření. Nezbytnou podmínkou je také zelené barvivo chlorofyl. Jako vedlejší produkt vzniká kyslík. 6CO2 + 12H2O C6H12O6 + 6O2 + 6H2O
Vznik sacharidů u heterotrofních organismů Příjem sacharidů v potravě Při krátkodobém nedostatku dochází k syntéze sacharidů z aminokyselin a glycerolu – glukoneogeneze. Obr. 2
Chemické složení sacharidů Molekuly sacharidů se skládají z atomů kyslíku, uhlíku a vodíku Některé deriváty obsahují ještě další prvky Dusík (aminocukry) Fosfor (fosforečné estery sacharidů) Síru (sirné glykosidy) glukosa
Funkce sacharidů Stavební materiál (celulosa, chitin) Energetický zdroj (glukosa, fruktosa) Zásobní látky (škrob, glykogen) Složky nukleových kyselin (ribosa, deoxyribosa) Součásti hormonů, glykosidů …
Rozdělení sacharidů Sacharidy ALDÓZY MONOSACHARIDY KETÓZY Aldotriózy –3C Aldotetrózy –4C Aldopentózy –5C Aldohexózy –6C atd. ALDÓZY MONOSACHARIDY Ketotriózy- 3C Ketotetrózy –4C Ketopentózy –5C Ketohexózy- 6C atd. KETÓZY Sacharidy OLIGOSACHARIDY Sacharidy dělíme podle počtu uhlíkových atomů vázaných v molekulách na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy). Monosacharidy a oligosacharidy se často označují společným názvem cukry. DISACHARIDY (2-10 monosacharidových jednotek) TRISACHARIDY atd. POLYSACHARIDY (11-n monosacharidových jednotek)
Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., 2005. ISBN 80-7182-057-1. RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. ISBN 80-7200-761-0. Vzorce vytvořeny v programu ChemSketch Obrázky: 1. Stepa. Commons.wikimedia.org: Fotosynteza3.png [online].2009-05-31 [cit. 2012-09-26]. Dostupný volně na WWW:< http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AFotosynteza3.png >. 2. Hermann Uwe. Commons.wikimedia.org: Sugar cubes.jpg [online].2009-12-08 [cit. 2012-09-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na www < http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ASugar_cubes.jpg >.