Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Přílohy - úvod Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva příloh význam, charakteristika Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/
PŘÍLOHY TECHNOLOGIE 1. ROČNÍK K UCHAŘ - ČÍŠNÍK www. commons wikimedia.cz
PŘÍLOHY www. commons wikimedia.cz
VÝZNAM PŘÍLOH Přílohy jsou velmi důležitou složkou stravy, doplňují hlavní pokrm po stránce biologické, tak i po stránce energetické( kalorické), po stránce vzhledu, chuti, vůně,barvy (pestrost). Volba závisí na druhu, způsobu úpravy hlavní suroviny a podle úpravy a podle přílohy se pak může vybrat i doplněk.
C HARAKTERISTIKA PŘÍLOH Přílohy musí tvořit s hlavním pokrmem harmonický celek, jejich volba musí odpovídat gastronomickým pravidlům, musí odpovídat zásadám správné výživy. Energetickou hodnotu stravy= musí odpovídat energetické spotřebě člověka: těžce pracující = knedlíky lehce pracující = brambory
C HARAKTERISTIKA PŘÍLOH Při přípravě se snažíme vybírat šetrné tepelné způsoby, někdy se příloha může podávat i syrová, zvláště v poslední době, s tím jak se zvedla váha některých masitých výrobků, mnoho lidí si pokrm doplňuje pouze salátem, který zde plní roli přílohy. Některé, zvláště tradiční české přílohy z brambor, se někdy používají i jako hlavní jídlo.
P OUŽITÉ ZDROJE c150xc150.jpg ule_und_B%C3% ghttp Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN