Fyziologie smyslových orgánů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UCHO Marcela Hanáková.
Advertisements

Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Smyslová soustava člověka
Smyslová ústrojí Funkce:
Seminární práce z biologie
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Sluchové ústrojí, rovnovážné ústrojí
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Autor: Lenka Kraváčková
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Smysly - sluch (c) Mgr. Martin Šmíd.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Ústrojí sluchové a rovnovážné – organum vestibulocochlearis
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Sluchové ústrojí - přijímá zvukové podněty, jeho součástí je i rovnovážný aparát - orgánem sluchu je ucho, dělí se na tři části: vnější, střední a vnitřní.
Vznik A složení LIDSKÉHO hlasu
Centrální nervový systém
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
50.1 Člověk – smyslová soustava
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Vytvořil:Marek Maxian Texty jsem čerpal z.wikipedie.
SMYSLY.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Smyslové vnímání Sluch
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Smysly člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/4 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Sluch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Smyslová ústrojí Funkce:
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
čichový, chuťový a hmatový
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Fyziologie smyslových orgánů MUDr. Kateřina Kapounková Fyziologie smyslových orgánů

Čich Detekce chemických látek Čichový epitel v horní a zadní části nostní dutiny Umíme rozlišit více než 4 000 různých látek Čichové bb. vybaveny řasinkami – k podráždění dojde jakmile se dostanou do styku s plynnými látkami Při dýchání ústy – nejsou žádné čichové pocity Dlouhodobé působení vůně – adaptace Hyposmie = snížená schopnost vnímání čichových vjemů

Neuronové obvody čichového systému čichových receptorů – je přes 100 milionů jsou (jako i chuťové receptory) obnovovány mnohokrát za život (asi každých 60 dní) čichové buňky čichový bulbus čichový nerv talamus amygdala a hipokampus mozková kůra – frontální lalok Čichové dráhy: vrstevnatý útvar na spodině mozku ( bulbus olfactorius ) – přední část hipokampu ( spojení i s hypotalamem – slzení, kýchání, slinění,…)

Chuť Orgánem chuti jsou chuťové receptory ( chuťové pohárky ) v oblasti jazyka V mládí 2 000 pohárků ( stáří 700) 4 chuťové počitky : - sladko - slano - kyselo - hořko Chuťová dráha : aferentní chuťová vlákna VII., IX. a XII. hlavového nervu – prodloužená mícha – mozková kůra ( gyrus postcentralis a temenní lalok ) hořko kyselo kyselo slano slano sladko

Typy receptorů - obecně popsáno 13 typů chuťových receptorů: 2 receptory pro sodík, 2 pro draslík, 1 pro chlor, 1 pro adenosin, 1 pro inosin, 2 pro sacharidy, 2 pro hořkou chuť, 1 pro glutamát a jeden pro vodíkový iont vedle nich se na vnímání chuti podílí i receptory pro dotyk a pro bolest (pepř) umístěné na jazyku a v dutině ústní

Primární chuťové vjemy lze rozlišit stovky chutí, možná jsou všechny kombinací 4 základních kyselá chuť: způsobená kyselinami, její intenzita odpovídá logaritmu koncentrace vodíkových iontů slaná chuť: ionizované soli (i jiné než slané vjemy), hlavně jejich kationty sladká chuť: více typů látek (cukry, glykoly, alkoholy, aldehydy, ketony,) hořká chuť: řada organických látek (chinin, kofein, strychnin, nikotin)

Prahové hodnoty nejnižší pro hořkou chuť (10-5 mol), nejvyšší pro slanou a sladkou (10-2 mol) ne všichni lidé vnímají všechny chutě: chuťová slepota fenylthiokarbamid: až 30% „slepých“

Lokalizace v mozkové kůře Neuronové obvody chuťového systému Inervace chuťových vjemů Lokalizace v mozkové kůře Chuťová oblast I Chuťová oblast II

Zrak Nejdůležitější smysl 70% informací z vnějšího světa Zrakem vnímáme intenzitu světla a barvu ve svém okolí Zrakový analyzátor = oko ( v orbitě ), pohyby ovládá 6 okohybných svalů Oční stěna 3 vrstvy ( bělima- rohovka, cévnatka , sítnice)

Bělima – vepředu přechází v rohovku Cévnatka – vepředu v řasnaté tělísko Akomodace čočky ( presbyopie – stařecká vetchozrakost ) Sítnice – tyčinky a čípky – vlákna II.hlavového nervu ( nervus opticus ), v místě výstupu je slepá skvrna ( bez fotoreceptorů ) Duhovka – zornice ( mióza, mydriáza)

křížení zrakového nervu Neuronové obvody zrakového systému zrakový nerv jeho vnitřní dráhy se kříží v mozkové kůře: primární zraková oblast asociační zraková oblast (rozumět viděnému, zraková paměť) fixační bod zrakový nerv křížení zrakového nervu týlní lalok mozkové kůry

Oko je složitý optický systém : - rohovka - čočka - komorová voda - sklivec Na sítnici : skutečný, zmenšený a obrácený obraz

Sluch Nejcitlivější lidský smysl Zvuk vzniká kmitáním molekul vzduchu a šíří se v podobě zvukové a tlakové vlny Zvuky mohou být pravidelné ( tóny), nepravidelné Sluchové ústroji : - zevní ucho ( boltec, zvukovod, bubínek ) - střední ucho ( středoušní dutina + ušní kůstky) - vnitřní ucho (hlemýžď )

Zvukové vlny zachyceny zevním uchem- rozkmitají bubínek – rozkmitá se kladívko – kovadlinka – třmínek ( oválné okénko ) mezi středním a vnitřním uchem- kmity se kůstkami zmenšují na 1/3 a jejich síla se zvětšuje – labyrint ( endolymfa- dráždí buňky Cortiho orgánu ) – sluchový nerv – kůra mozková ( spánkový lalok )

Sluchový práh akustický tlak, který právě ještě vyvolá sluchový vjem pro 1000 Hz asi 3.10-5 Pa při 60 Pa pocit bolesti slyšitelnost lidského ucha 16 Hz - 20000 Hz presbyakusie (klesá horní hranice) nejcitlivější 2000 - 5000 Hz

Hlasitost běžných zvuků tryskové letadlo 160 dB (bolest) 140 dB (nepříjemný zvuk) 120 dB metro 100 dB provoz na ulici 80 dB řeč 60 dB šepot 30 dB

Kostní a vzduchové vedení vzduchové: „normální“, přes sluchové kůstky kostní: přenos vibrací lebečních kostí na tekutinu vnitřního ucha převodní a percepční poruchy slyšení

Neuronové obvody sluchového systému rozsah slyšitelnosti = 16 – 20 000 Hz intenzita – v rozpětí od prahu asi 5 dB sluchový nerv v mozkové kůře: primární sluchová kůra (spánkový lalok) asociační sluchová oblast (rozumět slyšenému slovu, sluchová paměť…)

Čidlo rovnováhy Informace o změně polohy nebo pohybu hlavy- statokinetické čidlo ve vestibulárním ústrojí vnitřního ucha Čidlo polohy : blanité váčky ( endolymfa, nerostné krystalky, vláskové bb. ve stěně Čidlo pohybu : 3 kolmo na sebe postavené polokruhovité chodbičky ( uvnitř endolymfa, vláskové bb. uložené na kristě vyčnívající do každé ampuly )

Vzruchy – vestibulárními nervy -vestibulární jádra, mozeček, mozková kůra Delší dráždění statokinetického ústrojí ( jízda autem, kolotoč, moře ) – kinetóza ( vegetativní reakce : zblednutí, zvracení, pokles TK, závrať )

Neuronové obvody vestibulárního systému kinociliemi procházejí mikrotubuly (přenos informace o jejich pohybu do vlasové buňky) neurony tvoří vestibulární kmen do mozkového kmene do mozečku