Měření účinnosti převodovky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Advertisements

Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Experimentální vybavení
Hodnotový management Teorie rozhodování
Doporučená literatura: *HUŠEK, R., LAUBER, J.: Simulační modely.. SNTL/Alfa Praha,1987. * NEUSCH L, S. A KOLEKTIV: Modelovanie a simulacia.. SNTL Praha,
Základní typy signálů Základní statistické charakteristiky:
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zkoušení mechanických soustav
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Ing. Soňa Orlíková Ústav automatizace a měřicí techniky FEKT VUT Brno
Lekce 13 Počítačový experiment a jeho místo ve fyzice a chemii Osnova 1. Počítačový experiment 2. Srovnání s reálným experimentem 3. Výhody počítačového.
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Elektronické měřicí přístroje
Ústav automatizace a měřicí techniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
ÚVOD DO ELEKTROTECHNICKÉHO MĚŘENÍ
Technická diagnostika "dia-gnozis" - "skrze poznání" Zkoumá technické objekty za účelem posouzení jejich technického stavu, tj. schopnosti vykonávat určenou.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Analogově digitální převodník
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální měřící přístroje
CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. cv ZS – 2010/2011 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb.
Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ
Typy systémů CAT / CAME (Computer Aided Technology / Measurement) vybrané typické úlohy pro počítačové měření a řízení: Process Control - aktivní zpětnovazební.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Experimentální metody (qem)
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc kancelář: budova B1/112 telefon: Teorie spolehlivosti (xts)
Elektronické signály Co si lze představit pod pojmem signál ?
Struktura měřícího řetězce
Vyučovací metody v přírodopise
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/ reg.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Elektrické měřící přístroje VY_32_INOVACE_Tomalova_ Osciloskopy_mereni Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Ing. Petr Hanáček ELEKTRONICKÉ MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.
Základní pojmy v automatizační technice
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Elektrické měřící přístroje
Digitální měřící přístroje
Základní pojmy v automatizační technice
VY_32_INOVACE_ Co je snímač
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Elektrické měřící přístroje
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Geografické informační systémy
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Transkript prezentace:

Měření účinnosti převodovky

Význam experimentu v procesu Vývoj - Výroba - Užití dílčí zkoušky komponentů komplexní testy prototypu identifikace matematických modelů Výroba záběh (zahoření) výrobků statistická kontrola kvality testy pro schvalovací řízení Užití technická diagnostika

Vliv typu experimentu na jeho přesnost, dobu trvaní a nákladnost test reálného stroje v reálných provozních podmínkách (tzv. provozní zkoušky) obr. 1 test reálného stroje v modelovaných zkušebních podmínkách (např. zrychlené životnostní zkoušky) obr. 2 zkoušky na modelovém testeru (speciální zkušební stanice, např. tribotestery) obr. 3 zkoušky provedené ve virtuální realitě (počítačové modelování)

Proces řešení problému 3 dominantní typy vědecké činností intuitivní (vědecká invence, konstruktérsky cit) logická (vychází z matematicky formulované teorie, axiomů) empirická (vědomá činnost spojená s pozorováním a měřením reálných objektů) Zdrojem empirických poznatku je experiment Experiment je soustava cílevědomých a cílevědomě řízených činností s určitou posloupností, která je realizovaná s cílem získat objektivně pravdivé údaje o reálnem objektu, na základě přímého nebo zprostředkovaného pozorování a měření na objektu

Teorie experimentu Teoretický základ experimentu ho odlišuje od prostých pokusů systémem zkouška – omyl – zkouška, teorie experimentu zahrnuje celou řadu dílčích teorií, které lze rozdělit do těchto skupin: teorie problému teorie měřicích metod teorie měření teorie zpracovaní výsledků měření teorie plánovaní měření 1. Teorie problému Při experimentu se musí vycházet z teoretického modelu řešeného problému. Tento model je základem pro přípravu a interpretaci výsledků, nemusí se týkat vlastního provedení experimentu.

2. Teorie měřicích metod má prioritní postavení mezi ostatními metodami, uplatňuje se mnoho hledisek a často jde o kompromis základní rozdělení měřících metod: - přímé (digitální čítače) - nepřímé (převod fyzikální veličiny na elektrickou) nejčastější hlediska na měřici metodu: - provozní (na modelu, na stroji v laboratoři, v provozu) - způsob zatížení (statické, dynamické, rázové) - způsob pozorovaní (na místě, dálkově, bezdrátově) - rozsah informací (v jednom bodě, na celém povrchu) - jakost informace (orientační, kvalit., kvant., srovnávací) - teplotní podmínky (reálné, zkušební) - časové podmínky (urychlené životní zkoušky)

3. Teorie měření zabývá se měřicím řetězcem (HW), experimentální řetězec je tvořen těmito prvky: - funkční: vytvářejí v objektu stav, který chceme sledovat - měřící (čidla): měřici přístroje a komunikační prvky - řídící: umožňují řídit celý průběh měření a ovlivňovaní objektu - vyhodnocovaní: umožňují získat požadovanou informaci nutnost dodržet jisté zásady: - zásada úrovňové vyváženosti (přesnosti, citlivosti, atd…) - zásada minimalizace chyb - zásada přístupnosti a vyměnitelnosti prvků - zásada filtrace (eliminace nežádoucích vlivů - i subjekt.)

4. Teorie zpracovaní výsledků měření - matematická analýza měřeného signálu (např. FFT) - zpracování výsledků statistickými metodami - korekce výsledku pro odlišné podmínky 5. Teorie plánovaní měření zkušební metodika má zásadní význam na efektivitu a věrohodnost provedených měření důraz se klade na optimalizaci - návrh a počet vstupů měření - návrh počtu opakovaných měření rozptyl měření

Struktura měřícího řetězce S – snímač: zajišťuje převod neelektrické veličiny na elektrickou PZ – předzesilovač: pro potlačení rušivých vlivů a zkreslení signálu je nutno signál před transportem kabelem zesílit kabeláž: minimální délka, stínění, rušivé zdroje F – filtr: analogová filtrace zejména s ohledem na aliasing MUX – multiplexer: přepínač více vstupů na jediný zesilovač Z - měřici zesilovač: přesný zesilovač s co největší dynamikou A/D – převodník: zajišťuje transformaci signálu z analogové spojité podoby do tvaru digitálního diskrétního AN – analyzátor: digitální filtrace signálu, kmitočtová analýza atd. obr. 4 S PZ F MUX Z A/D AN