4MB Jana ALKOHOLISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkoholy ethanol.
Advertisements

Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Alkohol jako droga Ludmila Vlčková autor:.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Nemoci oběhové soustavy
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
Návykové látky, závislosti
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Voda Kocmichová, Lukášová.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vypracovala – Nicol Sládková
Elefantiáza (sloní noha)
Alkoholismus.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo v digitálním archivu školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Název Prenatální vývoj člověka
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Famiglia di Salieri VOŠ a SPŠ Dopravní Masná 18, Praha 1 VOŠ a SPŠ Dopravní Masná 18, Praha
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Ch_038_Alkoholické nápoje a lidský organismus Ch_038_Deriváty uhlovodíků_Alkoholické nápoje a lidský organismus Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_alkoholismus Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Alkoholismus Marek Suk C3A Alkoholismus Recidivující (opakující se) onemocnění Jedna z nejrozšířenějších závislostí Závislost na alkoholu v.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Psychotropní látky.
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Transkript prezentace:

4MB Jana ALKOHOLISMUS

OBSAH alkoholických nápojů osobám mladším 18 let Úvod Obsah Základní informace Vztah člověka k alkoholu Průběh opilosti Alkohol působí na mozek různými způsoby Příznaky že jste alkoholik Abstinenční syndrom Následky Sekundární onemocnění Poměr spotřeby alkoholických nápojů Statistiky alkoholismu v ČR Periodická tabulka alkoholu Alkohol vs. Marihuana Zdroje informací Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let

Patří mezi nejzávažnější a nejrozšířenější formy závislosti Závislost na alkoholu nepostihuje jen jedince, ale i jeho rodinu Tato závislost se dá léčit Problém s alkoholem v ČR má cca 25%mužů a 10%žen Alkohol je sice legální, ale je srovnavatelný s drogami jako je kokain nebo opiáty

Alkohol působí na mozek různými způsoby Povzbuzuje a zároveň zklidňuje, ovlivňuje tělesnou teplotu a zhoršuje motoriku Zhoršené vzpomínky na události v poslední době V rodinách kde je otec alkoholik děti trpí více úrazy a onemocněním horních cest dýchacích

Následky ze začátku zvyšuje chuť k jídlu Snižuje rychlost reakcí Kvůli velkému uvolňování tepla může nastat smrt zmrznutím nebo prochlazením

Průběh opilosti Projevuje se na venek veselým výrazem obličeje, svítivýma očima, živou mimikou, výřečností a smíchem, člověk je přátelštější a sebevědomější Člověk se stává nekritický, netaktní, začíná křičet, zpívat, nedbá na své okolí, rudne mu obličej a motá se

Příznaky že jste alkoholik Vytvářením tajných zásob alkoholu v domě, práci, atd. Třesy Trvalé myšlenky na alkohol Pocity viny Nápadné agresivní chování

Abstinenční syndrom Slabost Pocení Nevolnost Bolest hlavy Nespavost

Poměr spotřeby alkoholických nápojů

Vztah člověka k alkoholu Abstinent – odmítá z nějakého důvodu alkohol, vůbec ho nepije Konzument - nevyhledává alkoholické nápoje pro jeho účinky, ale pro chuť Piják - lidí spadajících do této kategorie jsou v ČR bez nadsázky plné hospody. Jde zde již o účinky alkoholu  Alkoholik -  Alkohol je pro tohoto jedince silná droga. Nerozlišuje druh nápoje – jde jen o procenta

Periodická tabulka alkoholu Nejužívanější lihoviny se základními informacemi.

Sekundární onemocnění Žaludeční vředy epileptické záchvaty i u dříve neepileptických osob Zvětšení jater, rakovina jater Vysoký krevní tlak Srdeční choroby Postižení slinivky břišní

Statistiky alkoholismu v ČR Ročně se průměrně vypije 10,2 litru čistého alkoholu na osobu a rok Na nemoci způsobené chronický pitím alkoholu zemře ročně cca 4 000mužů a 2 000žen V posledních desetiletí se úmrtnost celkově zvýšila hlavně u mužů

!! Alkohol vs. Marihuana !!

Zdroje informací Text http://cs.wikipedia.org/wiki/Alkoholismus http://potisknute.cz/485-periodicka-tabulka-alkoholu/ http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/poradna/medicina-pravo/pocet-alkoholiku-v-cr-statistiky-alkoholismu-mnozstvi-vypiteho-alkoholu-na-osobu-a-rok Obrázky http://pospolitost.files.wordpress.com/2013/04/alkohol-alkoholizmus-problem-s-pitim-clanok.jpg http://compex.zdravi-cz.eu/images/vino.jpg http://i.lidovky.cz/10/031/lngal/MTR318469_alkoh.jpg http://blog.timesunion.com/opinion/files/2012/03/0316_WVfastfood1.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1258250/1258004.jpg http://www.traffic.cz/images/large/T2012.JPG https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpGKx-gtQlkaDp4SdA3P4pAQSrr0KHRbqtbpjSia_gBuY1yJiy http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/41590_117565671534_8290470_n.jpg https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRe-IKsBsOacTriomOAYAaC9XsttrgJGQqS-ZFSIJ2KpPfhEwhP http://www.punjabigraphics.com/images/1/homer-simpsons-hungover.jpg https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6rrm0C8mJzYI9WDxUG6Gam7LGH5YUj-zTt3zfjksu-3EFfKqXfw http://img.aktualne.centrum.cz/536/24/5362438-tvrdy-alkohol-ilustracni-fotografie.jpg http://ikona.pixmac.cz/4/kresleny-zubata-kmotricka-abstract-pixmac-ikona-50313709.jpg http://dotaznikgio.yc.cz/alkoholismus.html http://studentmag.topzine.cz/wp-content/uploads/2013/12/periodicka-soustava.prvku_.parodie.jpg https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSZUfdqE5avvncEnZlAWpORlMu2JfkGS0y9FSrYi31cOwCOHZht http://b.ssrv.sk/images/i34185w460h276xyz1001.jpg http://files.hmsx.sk/200000058-ef110f00b0/zakaz%20alkoholu.PNG http://www.piestanskydennik.sk/typo3temp/pics/79812895c7.jpg http://www.poradnakv.cz/images/zakaz_spozywania_alkoholu.gif