112.1 Procvičení a příklady – ZÁJMENA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
44.1 Pádové otázky Kdo, co? Komu, čemu? Oslovujeme, voláme Koho, co?
Advertisements

Elektronická učebnice - I
Podmět (Po) - opakování
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Shoda přísudku s podmětem
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
46.1 Olomoucký kraj – poznáš jeho dominanty?
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_04.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
80.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 1 – 8.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_586_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
43.1 LOMENÉ VÝRAZY 3
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
83.1 Skloňování zájmen, druhy
62.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor růže
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
64.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor kost
Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky Slovesa
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
holé, rozvité, několikanásobné
ČÍSLOVKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
87.1 Procvičení a příklady: Násobení číslem 9
85.1 Procvičení a příklady: Násobení číslem 7
79.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 0 – 6.
81.1 Procvičení a příklady: Násobení číslem 3 Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika.
82.1 Procvičení a příklady: Násobení číslem 4 Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ vedlejší věta podmětná Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník ČÍSLOVKY Co už známe Pokud v závodě předběhneš závodníka na druhém místě, na jakém místě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SKLOŇOVÁNÍ ČÍSLOVEK.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
PODMĚT.
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 11_Skladebné dvojice
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C56Čj6_Číslovky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
Zájmena.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

112.1 Procvičení a příklady – ZÁJMENA Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.1 Procvičení a příklady – ZÁJMENA Doplň tvary zájmena já. Řekni ___ pravdu. Co proti ___ máš? Budete tam muset jít beze ___. Se ___ o tom nikdo nemluvil. Poprosil ___ o pomoc. Kdo ___ omluví?___ se to vůbec nelíbí. Klidně se na ___ můžeš spolehnout. O ___ se nemusíš starat. Co si to ke ___ dovoluješ? To ___ poradil Pepík. Ze ___ nic nedostanou. Bolí ___ v zádech. Kdo se ___ zastane? Probudil se ve ___ pocit viny. Místo ___ tam půjde on. Proč ___ to neřekli. Nepřibližuj se ke ___. Doplň mě/mně. ___ se to netýká. O ___ ještě uslyšíte. Doneslo se___, že se odstěhovali. Bránil ___ v odchodu. Nabídla___ tykání. O ___ vůbec nejde. Počkej na ___. Zbavil jsi ___ starostí. Neměj o ___ péči. Byl na ___ závislý. Co si o ___ pomyslí? Proč se po ___ ohlížel? Ke ___ můžeš být upřímný. Proč si ze ___ děláš legraci? Žádali ___ o radu. Před rokem ___ utekl pes. Zamiloval se do ___ na první pohled. Jen ___ zdržuješ. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Pavlína Sirová

112.2 Procvičení a příklady - ČÍSLOVKY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.2 Procvičení a příklady - ČÍSLOVKY Najdi ve větách skryté číslovky. Našli jsme doupě toho zlého vlka. ___________ Naše Stáňa ještě neumí plavat. ___________ Má loď dobré kormidlo? ___________ Evo, zkus to také najít! ___________ S týmem ze Znojma vždy prohrajeme. ___________ Pod vanou je kaluž vody. ___________ Listonoš nese dopisy. ___________ Doplň správné tvary číslovek dva/oba. Marcela měla na rukách _________ prsteny. Čekali jsme od ________ do pěti. Dvanáct děleno ________ je šest. Drž se ________ rukama.

112.3 Procvičení a příklady - ČÍSLOVKY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.3 Procvičení a příklady - ČÍSLOVKY Vyhledej neurčité číslovky a vypiš je podle druhu. Kolikátý doběhl Petr? On je několikanásobný mistr republiky. Pavlínka umí mnoho básniček. Několikrát jsem se tě na to ptal. Vyřeš to několikerým způsobem. V každé lodi sedělo několik chlapců. Základní ______________________________________________________ Řadové _______________________________________________________ Druhové ______________________________________________________ Násobné ______________________________________________________

112.4 Procvičování a příklady - ČÍSLOVKY Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.4 Procvičování a příklady - ČÍSLOVKY Doplň správné tvary číslovek mnoho a málo. O (mnoho)__________problémech víme. Mluvil o tom s (mnoho) __________ kamarády. Člověk se obejde bez (mnoho)__________ věcí. U (mnoho)__________ měst jsou parky. V (málo)__________ případech měl pravdu. Podtrhni číslovky. Do pěvecké soutěže se nás přihlásilo patnáct. Každý jsme si připravili dvě písně. Chci být první! Každý den jsem zpívala alespoň hodinu. Dva dny před soutěží jsem onemocněla. Byla jsem už pátá, která se musela omluvit. Odložili tedy soutěž o čtrnáct dnů, až se uzdravíme.

112.5 Procvičení a příklady - SKLADBA Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I.stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.5 Procvičení a příklady - SKLADBA Podtrhni červeně věty jednoduché a modře souvětí. Často chodím na houby. Tato činnost mě velmi baví, neboť jsem vždy z celé rodiny nejlepší. Nejméně hub nachází pravidelně maminka. S tatínkem je to lepší, ale také to není žádná sláva. Já nejraději sbírám hřiby. Když jsem byla malá, pletla jsem si holubinky s muchomůrkami. Dnes se už nespletu, protože mě tatínek naučil houby bezpečně rozeznat. Už se těším k babičce na vesnici, kde každý rok roste spousta hub.

112.6 Procvičování a příklady - SKLADBA Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.6 Procvičování a příklady - SKLADBA Vyznač ve větách všechny skladební dvojice. Na stéblech trávy visí krůpěje ranní rosy. Štíhlé topoly lemovaly cestu k vinici.

112.7 Procvičení a příklady - SKLADBA Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.7 Procvičení a příklady - SKLADBA Podtrhni podměty, doplň i/y. Čápi, vlaštovky i špačci už přiletěl__. Sasanky, bledule a sněženky nabídl__ své něžné květy. Potoky a řeky sténal__ pod náporem vody. Stromy a keře se oblékl__ do zelené. Muži a ženy se na zahradách potýkal__ s rýči a hráběmi. Jaro už doopravdy přišlo. Podtrhni rozvité podměty. Kyselé zelí je velmi bohaté na vitamíny. Mnozí zahrádkáři ho rádi pěstují. Velké zelené hlávky jsou odměnou za vynaloženou práci. Všelijaké recepty nabízejí široké využití této zeleniny.

112.8 Procvičení a příklady - SKLADBA Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.8 Procvičení a příklady - SKLADBA Podtrhni holé přísudky se sponou. Naše máma byla vysoká. Hokej je náš nejoblíbenější zimní sport. Byl jsem zvědavý na výsledek měření. Sluníčko v březnu je již velmi intenzivní. Otec je zámečníkem od vyučení. Kaktusy jsou teplomilné rostliny. Honza je poctivec, ten to neudělal. Všichni byli smutní. Kočka je savec. Diváci byli s průběhem zápasu spokojeni. Představ si, že některé rostliny jsou masožravé. Podtrhni ve větách podmět a přísudek, doplň koncovky. Na obzoru se objevil__ vysoké skály. Houfy špačků poletoval__ nad poli a zahradami. Na dvorku se batolil__ žlutá housátka. Myslivci se vydal__ do lesa na obchůzku. Včely pilně sbíral__ z květů pyl, nad květinami bezstarostně tančil__ pestrobarevní motýli. Na návsi stál__ dřevěná stavení a před nimi byl__ pečlivě udržované zahrádky. Koně táhl__ těžké vozy a kopyty se zarýval__ do země. Na kopci se vypínal__ tři modříny, jakoby střežil__ zdejší krajinu.

112.9 Použité zdroje, citace POUŽITÁ LITERATURA: Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 112.9 Použité zdroje, citace POUŽITÁ LITERATURA: Pětiminutovky pro ZŠ – Český jazyk – 4.třída,V.Matzenauerová(Fragment) Pětiminutovky pro ZŠ – Český jazyk – 5.třída,V.Matzenauerová(Fragment) ZDROJE: Klipart

112.10 Anotace Autor Mgr. Pavlína Sirová Období 07 – 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk 112.10 Anotace Autor Mgr. Pavlína Sirová Období 07 – 12/2011 Ročník I. stupeň Klíčová slova Zájmena, číslovky, skladba Anotace Prezentace popisující procvičování a příklady zájmen, číslovek a skladby věty