registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Daniel Hanzlík. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezentace slouží k výkladu a procvičení látky o plodech
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
VY_52_INOVACE_PRV.2.20 _Ovoce _pracovní list
Opakování a procvičení učiva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ovoce – Význam ve výživě
PLOD.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Prvouka – 2. ročník „Podzim v sadu“
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VĚTVENÍ - PŘÍKLADY 25. Listopad 2012VY_32_INOVACE_160305_Vetveni_algoritmu_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým poznatkům II ŠKOLA ADRESA: Základní škola Nový Jičín, Komenského.
VY_32_INOVACE_411, 21. sada, Přírodověda
Plody stromů a keřů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.34
Ovoce.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.06 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 06 Název materiálu:Clothes Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací oblast:Cizí.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Zdroj obrazového materiálu
SEKVENCE - PŘÍKLADY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická,
7. ročník Síla Skládání sil.
Počítač a příslušenství
CYKLUS S PODMÍNKOU NA KONCI - PŘÍKLADY 2. březen 2013VY_32_INOVACE_160307_Cyklus_s_podminkou_na_konci_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU - PŘÍKLADY 3. únor 2013VY_32_INOVACE_160307_Cyklus_s_podminkou_na_zacatku_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí,
VY_III/2_inovace_14_Ovoce
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Semena a plody Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_30_ OVOCE TÉMA: OVOCE
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Ovocné stromy
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
VY_32_INOVACE_52_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Období: září – prosinec 2011
PEXESO – OVOCE anglicky
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. září 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150203 Ovoce tuzemské Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Vladislava Lichnovská. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Ovoce jsou jedlé plody, semena keřů a bylin. Ovoce tuzemské obr. 1 Ovoce jsou jedlé plody, semena keřů a bylin.

Ovoce tuzemské – rozdělení JÁDROVÉ SKOŘÁPKOVÉ PECKOVÉ BOBULOVÉ

Plody poskytující jádrové ovoce nazýváme MALVICE. Ovoce – jádrové Plody poskytující jádrové ovoce nazýváme MALVICE. Mají silnou chruplavou šťavnatou dužninu, silnou slupku a jádřinec, ve kterém jsou vlastní semena – JÁDRA. obr. 2 jádřinec se semeny

Rozpoznáte jednotlivé druhy ovoce? Ovoce – jádrové Rozpoznáte jednotlivé druhy ovoce? obr. 3 obr. 7 MIŠPULE OSKERUŠE obr. 4 HRUŠKY obr. 5 obr. 6 JABLKA KDOULE Pro zobrazení správné odpovědi klikněte na obrázek ovoce.

Ovoce peckové – plody jsou peckovice. Obal tvoří slupka. Vnější vrstva je šťavnatá, až vodnatá dužina. Uvnitř je pecka se skořápkou, v níž je uloženo semeno s hnědým osemením. obr. 8 EXOKARP MEZOKARP ENDOKARP

Zapamatujte si všechny druhy peckového ovoce. Ovoce – peckové Zapamatujte si všechny druhy peckového ovoce. RENKLÓDY BROSKVE VIŠNĚ POLOŠVESTKY MIRABELKY ŠVESTKY TŘEŠNĚ MERUŇKY HRUŠKY SLÍVY

Nechali jste se nachytat? Ovoce – peckové Zapište peckové ovoce, které jste si zapamatovali. RENKLÓDY BROSKVE VIŠNĚ POLOŠVESTKY MIRABELKY ŠVESTKY TŘEŠNĚ MERUŇKY HRUŠKY SLÍVY

Ovoce bobulové – je rozsáhlá skupina ovoce s velmi jemnou buněčnou stěnou. Ovoce je šťavnaté. Vyskytuje se planě rostoucí, ale i pěstované. obr. 9

Bobule pravé složené – souplodí, např. maliny, ostružiny. Ovoce – bobulové Bobule pravé složené – souplodí, např. maliny, ostružiny. Bobule nepravé – vzniklé zdužnatěním květního lůžka např. jahody zahradní a lesní. Borůvky, brusinky, maliny, ostružiny a lesní jahody se souhrnně označují jako lesní plody. obr. 12 obr. 11 obr. 10 Ruční sběr malin

Ovoce skořápkové je tvořeno vlastním semenem uloženém v pevné, zdřevnatělé skořápce. Plody jsou buď peckovice, mandle, kaštany, nebo oříšky. obr. 13

Ovoce – skořápkové, složení tuky bílkoviny sacharidy vitamíny skupiny B a E minerální látky – především fosfor, železo, vápník obr. 14 Zpracování ořechů

METODICKÝ pokyn Snímek 3 Rozcestník na jednotlivé skupiny ovoce. Klikněte na tlačítko se symbolem „DOPŘEDU“ – přepnete se na další snímek k danému tématu. Zde jsou opět tlačítka na cestu „DOPŘEDU“ nebo „ZPĚT“. Snímek 5 Pod jednotlivými obrázky jsou vloženy nadpisy s názvy ovoce. Po kliknutí na obrázek se objeví správná odpověď. Symbolem „ZPĚT“ se dostanete na snímek 3 „Rozcestník“. Snímek 7 V úvodu je pokyn pro žáky „Zapamatujte si všechny druhy peckového ovoce“. Snímek je nastaven na kliknutí, kdy se žákům objeví na 10 vteřin názvy ovoce. Celkem jich je deset. Jeden druh ovoce je záměrně špatně – „HRUŠKY“, nepatří mezi peckové, ale jádrové. Snímek 8 Po zhlédnutí si žáci zapíšou druhy ovoce, které si zapamatovali. Po kliknutí myší se objeví správná odpověď: broskve, švestky, pološvestky, slívy, meruňky, renklódy, třešně, višně, mirabelky. Snímek 10 Pomocí tlačítka „video“ se přepnete na videosekvenci z plantáže sběru malin. Snímek 12 Tlačítko se symbolem „video“ je po kliknutí aktivní a přepne vás na závěrečnou scénku, která má vést k odlehčení celé prezentace (výuky).

Použitá Literatura 1. Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-09-05]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html 2. HRABĚ, Jan, Otakar ROP a Ignác HOZA. Technologie výroby potravin rostlinného původu. Zlín: UTB Zlín, 2005.| ISBN 80-7318-372-2.

CITACE ZDROJŮ obr. 1: Food - A to C - apples rows - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=42&pos=10 obr. 2: Food - A to C - apple sliced - Public Domain Clip Art [online].[cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=42&pos=33 obr. 3: BOTBLN. Soubor:Sorbus domestica FruitsLeaves BotGardBln0906a.JPG - Wikipedie [online]. 13. 9. 2006 [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sorbus_domestica_FruitsLeaves_BotGardBln0906a.JPG obr. 4: Food - N to Z - pears - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=44&pos=75 obr. 5: Food - A to C - Apples Picture - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=42&pos=9 obr. 6: Food - N to Z - quince 1 - Public Domain Clip Art [online]. 13. 9. 2006 [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=44&pos=161 obr. 7: SOLIPSIST. Soubor:Medlar pomes and leaves.jpg - Wikipedie [online]. 20. 10. 2005 [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Cerative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Medlar_pomes_and_leaves.jpg

CITACE ZDROJŮ obr. 8: Food - A to C - autumn red peaches - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=42&pos=46 obr. 9: Food - A to C - blueberries on plant - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=42&pos=150 obr. 10: Food - A to C - Berries Alaska wild berries - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=42&pos=130 obr. 11: KARELJ. Soubor:Malina.jpg - Wikipedie [online]. 4. 7. 2007 [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Malina.jpg obr. 12: Food - D to M - grapes 3 - Public Domain Clip Art [online]. [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Public Domain z: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=43&pos=101 obr. 13: FIR0002. Soubor:Walnut03.jpg - Wikipedie [online]. 21. 6. 2005 [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Walnut03.jpg obr. 14: DANIELLE KELLER. Soubor:Almonds02.jpg - Wikipedie [online]. 9. 8. 2006 [cit. 2012-09-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Almonds02.jpg

CITACE ZDROJŮ – Videozáznamy Videozáznam 1: Ruční sběr malin Skotské maliny a jejich mámení - YouTube [online]. 5.05.2010 [cit. 2012-09-05]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=3NbvtgPXDqg. Kanál uživatele zitrabudehezky. Videozáznam 2: Zpracování ořechů Mrázik - Marfuša a orechy - YouTube [online]. 14.12.2009 [cit. 2012-09-05]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=8zq__SFauHk&feature=results_video&playnext=1&list=PL185D931CFFD629C3. Kanál uživatele Nilsenko.