Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS.
Václav IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Český stát v době předhusitské
Václav IV
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Český stát za vlády lucemburků
České stavovské povstání
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.
Cestopis Zpracovala: Mgr
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Jan Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Husitství v obrazech a v otázkách
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Zikmund Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Ludvík Jagellonský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Starověká.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Česká společnost v předhusitské době
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
VY_32_INOVACE_1D.7.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Václav IV. 7. ročník.
Mistr Jan Hus.
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Svatá říše římská, Rusko
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Literatura vlády Karla IV.
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
Základní škola Čelákovice
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Václav IV. Barbora Moricová, 2.B.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav IV. Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Leden 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis - středověk Výukový materiál doplňuje informace uvedené v daltonském listu Lucemburkové na českém trůnu o panovníka Václava IV.

Václav IV. Syn Karla IV. Spory s pražs. arcibiskupem Janem z Jenštejna, kt. vyvrcholily, když dal Václav IV. mučit Jana z Nepomuku = úředník z arcibiskupství Václav IV.

Spory s vysokou šlechtou, která se chtěla podílet na vládě (dvakrát zajat a vězněn) Spory s bratrem Zikmundem

Roku 1400 sesazen a zbaven hodnosti římského císaře

Reformní hnutí Již od vlády Karla IV. požadavky změn v církvi Snaha přiblížit církev prostému člověku Požadavek chudé církve, kt. nebude kvůli bohatství zanedbávat povinnosti

Kritici církve poch. z KU, kde Václav IV. Dekretem kutnohorským stanovil, že Češi mají v hlasování 3 hlasy a cizinci 1 (dříve opačně) = posílil český vliv na KU – moc na KU převzali reformátoři v čele s Janem Husem

Zdroje ČECHURA, J. – DUDÁK, V. – NEŠKUDLA, B. – RYANTOVÁ, M.: Dějepis pro 7. ročník ZŠ – středověk a raný novověk. 2.vyd. Praha: SPN ISBN