Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová III. Kontingenční tabulky v Excelu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

Databáze Dotazy.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Hromadná korespondence
Databáze Sestavy.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Grafy v Excelu.
Analýza dat Jiří Slabý Nástroje pro analýzu dat SQL SERVER - součást Small Business serveruSQL SERVER - součást Small Business serveru Kontingenční tabulkyKontingenční.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Kontingenční tabulky a grafy
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Korespondence a hromadná korespondence Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2010 MSeg 1.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
MS ACCESS parametrický dotaz
Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková. Excelent v EKOSu Ing. Daniela Dufková.
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
2OP483 Manažerská informatika 3Access 2013Snímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access doc.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
VŠB –TUO ATŘ Manažerská grafika Grafy v MS Excel 2003 Podešva Petr
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
ACCESS SESTAVY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 4.
3. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Kontingenční tabulky. Úvod Kontingenční tabulky jsou jedním ze základních nástrojů pro práci s Excelem i pro jakékoliv smysluplné zpracování a vyhodnocování.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
INSTITUT BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita IBA výuka 2008/2009 ANALÝZA DAT NA PC I. I. Využití aplikací MS.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Kontingenční tabulky v Excelu Základní popisné statistiky.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
III. Kontingenční tabulky II Grafy Dotazník
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
KIV/ZD cvičení 6 Tomáš Potužák.
3. Příprava dat, Excel Klíčový význam korektního uložení získaných dat
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
ASTAc Biostatistika 2. cvičení
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová III. Kontingenční tabulky v Excelu

Kontingenční tabulky v Excelu Ukázka kontingenční tabulky Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová NemocnýZdravýCelkem Mužaba + b Ženacdc + d Celkema + cb + da + b + c + d = N Kontingenční tabulka vztahu pohlaví a onemocnění NemocnýZdravýCelkem Muž Žena25631 Celkem701787

Ukázka kontingenční tabulky Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová NemocnýZdravýCelkem Muž Žena25631 Celkem Kontingenční tabulka vztahu pohlaví a onemocnění do 1 týdne1 – 2 týdnynad 2 týdnyCelkem Základní vzdělání Středoškolské vzdělání Vysokoškolské vzdělání4228 Celkem Hodnocení nesmyslného vztahu: dosažené vzdělání a doba strávená v nemocnici

Zdroj dat a příprava dat Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Kontingenční tabulka se dá vytvořit: 1. z tabulky v daném sešitě 2. z dat z jiného sešitu Excelu 3. z externích dat (např. MS Access) 4. ze sloučených dat z více oblastí- z různých listů nebo různých sešitů 5. z jiné kontingenční tabulky Data musí být uspořádána formou standardního databázového seznamu: V prvním řádku: názvy polí Další řádky: data Seznam nesmí obsahovat prázdné řádky ! Nejlepší je využít na data pro kontingenční tabulku funkce Formátovat jako tabulku na kartě Domů.

Kontingenční tabulka I. Umožňuje snadno vytvářet sumarizace dat ve smyslu počty hodnot, průměry, minima, maxima atd. v kombinacích kategorií (např. počet jedinců různých druhů na různých lokalitách) Automaticky je vybrána souvislá oblast dat (obdobně jako v případě automatického filtru) Zdroj dat (kromě Excelu i např. externí databáze) Graf nebo tabulka Zdrojová oblast dat Umístění Rozvržení a vlastnosti tabulek Microsoft Office 2003 a starší

Kontingenční tabulky – rozvržení I. Nastavit rozvržení kontingenčních tabulek je možné dvěma způsoby, zde představený postup je obsažen v Excel 97,2000 i XP (speciální dialog), druhou možností je obdobná specifikace přímo v listu Excelu (2000, XP) parametry, které je možné zobrazit (hlavičky sloupců databázové tabulky) tzv. stránka = tabulky podle zde nastaveného kritéria parametry na řádcích parametry sloupců parametry dat a možnosti sumarizace Microsoft Office 2003 a starší

Kontingenční tabulky – výsledek I. Výsledkem analýzy je tabulka vynášející proti sobě hodnoty řádkových a sloupcových parametrů kontingenční tabulky (např. taxony proti lokalitám, jde o seznamy hodnot obsažených v jednotlivých sloupcích), na průsečíku je zobrazena vybraná sumární charakteristika vybraných dat (průměr, suma, počet atd.) Tabulku v této formě je možné nadále editovat co se týče formátu i obsažených dat Panel nástrojů kontingenční tabulky Seznam polí tabulky Roletky položek tabulky Automatický souhrn Microsoft Office 2003 a starší

Kontingenční tabulka II. Zdroj dat (kromě Excelu i např. externí databáze) Graf nebo tabulka Zdrojová oblast dat Umístění tabulky Microsoft Office 2007

Kontingenční tabulky – rozvržení II. Microsoft Office 2007 parametry na řádcích parametry dat parametry ve sloupcích parametry, které je možné zobrazit v kontingenční tabulce filtr

Kontingenční tabulky – nastavení II. Microsoft Office 2007 Aktualizace dat Kontingenční tabulka Způsob sumarizace položky Možnosti tabulky Kontingenční graf

Aktualizace dat v kontingenční tabulce Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Při změně dat v tabulce se zdrojovými daty nedojde automaticky k aktualizaci dat v kontingenční tabulce. Musíte provést aktualizaci dat. 1. Stůjte kdekoliv v kontingenční tabulce 2. Na kartě Možnosti ve skupině Data klikněte na Aktualizovat (Alt+F5), nebo na Aktualizovat vše (Ctrl+Alt+F5)

Rozložení kontingenční tabulky Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Po vytvoření se kontingenční tabulka zobrazí v tzv. kompaktním formátu. Lze ji zobrazit ale i ve formě tabulky, nebo ve formě osnovy. 1. Stůjte kdekoliv v kontingenční tabulce 2. Na kartě Návrh vyberte tlačítko Rozložení sestavy a volbu Zobrazit ve formě osnovy nebo zobrazit ve formě tabulky Kompaktní formát- uspořádání tabulky aby zabírala co nejméně místa Forma osnovy- řádková pole nižší úrovně je od vyšších úrovní odsazena, řádky nejsou odděleny čarami Forma tabulky- klasická forma tabulky, pole nižší úrovně jsou v dalším sloupci