Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kategorizace, zvláštní povodně
Advertisements

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
RNDr. Milan Hladík, PhD., Ing. Jan Cihlář
Provoz a údržba vodních toků
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Mimoprodukční funkce lesa
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Pavel Marek AOPK ČR, odd. péče o vodní ekosystémy
Úvod do problematiky OPŽP
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Půda – složka životního prostředí
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
POHYB VODY NA ZEMI.
Modely popisu hydraulicko- morfologického chování toku.
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zatopená území Jan Langhans.
Nabídka témat referátu – modul Řízení povodní
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Plány pro zvládání povodňových rizik
Protipovodňová ochrana a její organizace
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Personální plánování.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem I
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem II
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zelená linka: Finanční možnosti čerpání z Operačního programu Životní prostředí na vodu.
zelená linka: Prioritní osa 1 – Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Úprava a stabilizace řeky Bečvy po povodních 1997
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Ekologické globální problémy
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Nabídka témat referátu – modul Řízení povodní
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Rehabilitace kanalizačních staveb na poddolovaném území
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Transkript prezentace:

Říční inženýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 10,00 -13,00 v B880 Vyučující: Sklenář(B817), Marešová(B825) Stránky předmětu: http://hydraulika.fsv.cvut.cz/Predmety/RIN

Nabídka témat referátu – Řízení povodní 1. Bleskové povodně 2. Protržení hráze a jeho důsledky 3. Odhad škod způsobených povodněmi na celém světě 4. Využití technik dálkového průzkumu v řízení povodní 5. Odlesnění a jeho dopad na povodně 6. Význam územní plánování pro řízení povodní 7. Ztráty na lidských životech při povodních 8. Požadavky na zásahy v záplavovém území pro zlepšení řízení povodní 9. Význam a smysl varovného protipovodňového systému 10. Výstavba protipovodňové infrastruktury 11. Provoz protipovodňové infrastruktury 12. Výchova veřejnosti jako nedílná součást při řízení povodní 13. Řízení povodňových rizik 14. Příprava krizových plánů v procesu řízení povodní 15. Život s povodněmi 16. Změny ve strategiích přístupu k řízení povodní v proměnách času 17. Zdravotní rizika plynoucí z výskytu povodní

Nabídka témat k referátu – Řízení povodní 18. Význam předpovědí v podpůrném systému rozhodování při řízení povodní 19. Měření extrémních povodňových jevů 20. Mezinárodní střety v otázkách řízení povodní a ochrany proti nim 21. Vliv kulturní odlišnosti, rozdílných geografických podmínek v protipovodňové problematice 22. Protipovodňová ochrana z pohledu politických rozhodnutí 23.Úloha nestátních organizací v řízení povodní 24. Možnosti předpovídání odtokových podmínek z hydro-meteorologických pozorování Podkladové materiály: www stránky, příspěvky konferencí, novinové články, vlastní zamyšlení

Nabídka témat k referátu – Teoretický popis a praktická řešení problémů na vodním toku 1. Transformace povodňové vlny - tlumivý účinek rozlivů v inundačních územích jako způsob protipovodňové ochrany 2. Obecná výmolná a usazovací činnost toků 3. Výmolná a usazovací činnost toků v blízkosti konstrukcí a objektů na VT a preventivní opatření 3. Hydraulika složených profilů otevřených koryt 4. Odpory proudu a počátek pohybu částic 5. Mechanika koryt s dnovými útvary 6. Hydraulicko–morfologické problémy na tocích a nádržích v minulosti a současnosti 7. Znečišťování a šíření znečištění na tocích 8. Sledování význačných morfologických změn v říčních sítích 9. Indikace vlivů a dopadů velkých VD, zásahů a hospodaření v povodí na hydrologii 10. Regulace vodního režimu v povodí vers. jeho obnova – metody, přínosy a negativa 11. Způsoby kvantifikace minimálních zůstatkových a optimálních průtoků pro vodní ekosystémy O vybraném tématu prosím informujte na adrese sklenar@fsv.cvut.cz. V případě, že již nebylo obsazeno, Vám bude rezervováno.

Říční inženýrství - je: jeden z oborů stavebního inženýrství, který se zabývá řízením režimů vodních toků a jejich využíváním k uspokojení důležitých potřeb společnosti.

Říční inženýrství - zahrnuje: úpravu toků včetně návrhu jejich koryt, ochranu před povodněmi, zásobování vodou, zlepšení podmínek plavby, návrh objektů na vodním toku, snižování rizik a zlepšování životního prostředí.

Říční inženýrství - se zabývá: - zajištěním ochrany před povodněmi a dalšími katastrofickými projevy činnosti řek, - vyhodnocováním odezvy řek, jež je nezbytné pro koncepční, plánovací a konstrukční fázi projektu a vyžaduje znalost základních hydraulických zákonitostí pohybu vody v korytech, stejně tak i pohybu splavenin a jejich sedimentace.

Říční inženýrství - věnuje pozornost: dlouhodobým a krátkodobým odezvám toku na přírodní změny i umělé změny vyvozené člověkem, jako je stabilizace, přehrazování, kanalizace a splavnění, převody toků, překonávání toků mostními konstrukcemi, těžba písku a štěrku z řek.

Říční inženýrství - se zaměřuje na: - na vlastní koryto, - všímá si i okolí toku (inundační území), v němž se tok vyvíjí a s nímž spolupůsobí (zejména v období zvýšených průtoků). .

lze rozdělit na tyto oblasti : Říční inženýrství - lze rozdělit na tyto oblasti : - úprava koryta pro nízké nebo vysoké průtoky, - úprava odtoku z povodí - úprava hladiny v korytě - ochrana břehů a protipovodňová ochrana .

Opatření v rámci říčního inženýrství

Oblasti říčního inženýrství ? Užitky Kvalita a kvantita vody a vodních společenstev Ekologické aspekty Aspekty rizik Jednotlivé oblasti spolu úzce souvisí

O čem to bude ? Říční hydraulika Morfodynamika, Biogeomorfologie,… Povodně a jejich řízení Technická opatření a úpravy na toku

Co je cílem Porozumění důležitým procesům s možností jejich kvantitativního i kvalitativního popisu Informace pro volbu vhodných technických opatření k dosažení požadovaných užitků a funkcí vodního toku Vlastní kritické stanovisko v problematice technické zásahy vers. ochrana životního prostředí