Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

Kótování - soustavy kót
Předepisování přesnosti rozměrů -tolerování rozměrů, základní pojmy
Technická dokumentace
Předepisování přesnosti rozměrů -tolerování úhlů, děr, tvaru a polohy
Technické kreslení Kótování - kótování geometrických a konstrukčních prvků (kuželů, jehlanů, sklonu, zkosených hran, přechodů) Střední škola, Havířov-Šumbark,
Předepisování přesnosti rozměrů -uložení, toleranční soustavy
Druhy čar a jejich použití
Zjednodušování obrazů
PERA A KLÍNY - přehled Název školy
OZUBENÁ KOLA.
HŘÍDELE A HŘÍDELOVÉ ČEPY - přehled
Kótování - základní pojmy a pravidla kótování
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
KLÍNY A PERA.
ŠROUBOVÉ SPOJE - přehled
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Strojírenství Technické kreslení Průniky těles (ST17)
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Kreslení závitů Název školy
Kreslení šroubových spojů
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Náležitosti výkresu sestavy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
KRESLENÍ PEROVÝCH A KLÍNOVÝCH SPOJŮ
Technické kreslení Pravoúhlé promítání
Technické kreslení Řezy a průřezy
Kótování - zapisování a umisťování kót
Technické kreslení Měřítka zobrazení
Technické kreslení Kótování - kótování geometrických a konstrukčních prvků (úhlů, poloměrů, průměrů, kulových ploch, oblouků) Střední škola, Havířov-Šumbark,
Kreslení ozubených kol - PRAVIDLA ZOBRAZOVÁNÍ
Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH II.
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Soustružení čelních ploch (ČELNÍ SOUSTRUŽENÍ)
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Petra Pilková Název šablony.
Rozměry a úprava výkresových listů
Náležitosti výrobního výkresu
Kreslení ČEPOVÝCH A KOLÍKOVÝCH spojů
Kreslení valivých ložisek, jejich TĚSNĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ
STATIKA TĚLES Název školy
STATIKA TĚLES Název školy
Kreslení ozubených kol- názvosloví, výpočet
STATIKA TĚLES Název školy
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Petra Pilková Název šablonyIII/2.
STATIKA TĚLES Název školy
Čepy a kolíky - přehled cz Název školy
Základní výkresová dokumentace
NAVRTÁVÁNÍ STŘEDÍCÍCH DŮLKŮ
Teorie frézování – stroje
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
Soustružení vnějších válcových ploch
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Ostatní strojní součásti, převody
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Teorie frézování – nástroje
z Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Petra Pilková Název šablony.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru strojírenství.
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Kreslení základních strojních součástí
STATIKA TĚLES Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Transkript prezentace:

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Ing. Helena Jagošová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Kreslení konstrukčních prvků na hřídelích I. Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělávání s výučním listem, 2. ročník Střední vzdělávání s maturitou, 2. ročník Vzdělávací oblast Technická dokumentace Vzdělávací obor 23 – 51 – H/01, 23-45-L/001 Tematický okruh Kreslení strojních součástí a spojů . Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2. ročník Anotace Žáci se naučí zobrazovat a kótovat konstrukční prvky na hřídelích. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Hřídel, drážkování, MB podložka, KM matice, technologické úkosy a rádiusy, konce hřídelí. Datum 20. 8. 2013 www.zlinskedumy.cz

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. HŘÍDELE A JEJICH KONSTRUČNÍ PRVKY - ÚČEL Jsou strojní součásti, které přenáší krouticí moment (hybné) nebo se na nich součásti otáčí (nosné). K tomu jsou na nich navrhovány různé konstrukční prvky. Z důvodu co největší přesnosti a vzájemné vyměnitelnosti, jsou tyto prvky normalizované.

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. DRÁŽKOVÁNÍ Je tvarový prvek na hřídelích, který slouží ke spojení hřídele s nábojem a pomocí boků zubů drážkování se přenáší kroutící moment z jedné části na druhou Druhy drážkování: Drážkování rovnoboké ČSN ISO 14 (ČSN 01 4942) zobrazení a zakótování hřídele zobrazení a zakótování náboje Do počtu 4 se vykreslují všechny drážky a zuby, od počtu 6 se vykreslí jeden zub a dvě přilehlé drážky. Profil se naznačí tenkou čarou.

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. DRÁŽKOVÁNÍ Je tvarový prvek na hřídelích, který slouží ke spojení hřídele s nábojem a pomocí boků zubů drážkování se přenáší kroutící moment z jedné části na druhou Druhy drážkování: 2) Drážkování evolventní ČSN 01 4950 ÷ ČSN 01 4955 zobrazení a zakótování náboje Do počtu 4 se vykreslují všechny drážky a zuby, od počtu 6 se vykreslí jeden zub a dvě přilehlé drážky. Profil se naznačí tenkou čarou.

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. DRÁŽKOVÁNÍ Je tvarový prvek na hřídelích, který slouží ke spojení hřídele s nábojem a pomocí boků zubů drážkování se přenáší kroutící moment z jedné části na druhou Druhy drážkování: 3) Drážkování jemné ČSN 01 4933 zobrazení a zakótování hřídele zobrazení a zakótování náboje

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. DRÁŽKA PRO POJISTNOU PODLOŽKU MB A ZÁVIT PRO POJISTNOU MATICI KM Pojistná matice KM a k ní patřící podložka MD jsou speciální strojní součásti pro zabezpečení polohy jiné strojní součást , zabraňují posouvání. zobrazení KM a MB na sestavě 1 – hřídel 2 – těleso 3 – KM matice 4 – MB podložka zakótování drážky na hřídeli pro MB podložku v nárysu zakótování drážky na hřídeli pro MB podložku v řezu

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. Pojistné podložky typu MB

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. schematicky

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. ZKOSENÍ A ZAOBLENÍ HRAN Hrany součástí se musí z důvodů technologických i bezpečnostních srážet nebo zaoblovat, velikost úkosu nebo rádiusu je normalizovaná. Tato pravidla platí i když nejsou na výkrese součásti zakótovány!

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. KONCE HŘÍDELÍ A MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST VRUBU OD OSAZENÍ Musí se správně nadimenzovat, aby byla zaručena pevnost hřídele, každý vrub na průměru totiž znamená snížení pevnosti průměru. Jsou normalizované. válcový konec hřídele a minimální vzdálenost vrubu

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. KONCE HŘÍDELÍ A MINIMÁLNÍ VZDÁLENOST VRUBU OD OSAZENÍ Musí se správně nadimenzovat, aby byla zaručena pevnost hřídele, každý vrub na průměru totiž znamená snížení pevnosti průměru. Jsou normalizované. Kuželový konec hřídele a závit vnější a vnitřní

Kreslení KONSTRUKČNÍCH PRVKŮ NA HŘÍDELÍCH i. ÚKOLY K OPAKOVÁNÍ Vyjmenujte, jaké můžete najít konstrukční prvky na hřídelích Najděte ve strojírenských tabulkách jak zakótujete rovnoboké, evolventní a jemné drážkování na hřídeli o průměru 35 mm Načrtněte a zakótujte drážku pro podložku MB a závit pro matici KM pro hřídelový konec o průměru 25 Vysvětlete proč se musí navrhnout a správně zakótovat rádiusy, zkosení a konce hřídelí

Zdroje a prameny KLETEČKA, Jaroslav a Petr FOŘT. Technické kreslení. Vyd. 1. Brno: CP Books, 2005. ISBN 80-251-0498-2. ŠVERCL, Josef. Technické kreslení a deskriptivní geometrie: pro školu a praxi. 1. vyd. Praha: Scientia, 2003, 341 s. ISBN 80-718-3297-9. Tabulky a obrázky konců hřídelí [online]. [cit. 2013-08-20]. Dostupné z: http://old.uk.fme.vutbr.cz/kestazeni/5CK/cv10/Va10.pdf LEINVEBER, Jan a Pavel VÁVRA. Strojnické tabulky: pomocná učebnice pro školy technického zaměření. 1. vyd. Úvaly: Albra, 2003, xv, 865 s. ISBN 80-864-9074-2 Ostatní obrázky a výkresová dokumentace - archiv autora