Informatika Opakování učiva pro 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Počítačové viry.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Informatika Počítačové sítě.
Proč chránit data v počítači
Počítačové sítě.
Složení počítače a základní pojmy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
ZÁKLADNÍ DESKA.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
INFORMATIKA 9 Zálohování dat III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Modemy Převodní zařízení (zkratka MOdulátor - DEModulátor) HW - SW
Softwarové zabezpečení serveru
Informační a komunikační technologie
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Počítačová síť a typy sítí
Opakování učiva pro 7. ročník
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Síťové prvky.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Počítačové sítě Počítačová síť vzniká propojením skupiny počítačů a dalších zařízení (tiskáren, pamětí, …) tak, aby tato zařízení mohla vzájemně komunikovat.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Opakování učiva pro 8. ročník
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Informatika Milan Šimek
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Počítačová síť a internet Radek Pinc
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Počítačové sítě Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Počítačová síť LAN WAN Firewall.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Počítačové sítě – drátové i bezdrátové
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
Internet - historie.
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_14
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Opakování učiva pro 7. ročník
Počítačová síť.
Opakování učiva pro 8. ročník
Opakování učiva pro 9. ročník
Informatika Počítačové viry.
Informatika Internet.
Opakování učiva pro 9. ročník
Informatika Počítačové sítě.
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Informatika Opakování učiva pro 9. ročník

Vyjmenuj alespoň 12 součástí počítače Počítačová skříň, základní deska, napájecí zdroj. Procesor, chladič procesoru, operační paměť. Grafická karta, zvuková karta, síťová karta, TV karta. Harddisk, DVD mechanika, čtečka paměťových karet. Ventilátory.

Co je to počítačový virus, trojský kůň a spyware? Počítačový virus je počítačový program, zpravidla škodlivý, který dokáže sám vytvářet své kopie a sám se šířit, aniž by o tom uživatel věděl. Červy (angl. Worm) jsou viry, které pro své šíření využívají programy komunikující pomocí počítačové sítě Trojský kůň je program, který se skrytě nainstaluje zároveň s jiným programem, ve kterém je „schovaný“. Skrytě pak provádí škodlivou činnost. Nepatří mezi PC viry, protože neumí sám vytvářet kopie a šířit se. Spyware je sledovací program. Může zachytávat text psaný na klávesnici, krade data, hesla, sleduje síťovou komunikaci a podobně.

Vyjmenuj opatření, jak se chránit před počítačovými viry 1. Aktualizovat operační systém a jiné programy. 2. Nainstalovat antivirový program, pravidelně aktualizovat program i virovou databázi, pravidelně kontrolovat (skenovat) data v počítači. 3. Nainstalovat firewall. Firewall je program, který kontroluje a omezuje provoz programů komunikujících přes počítačovou síť. Bývá již součástí antivirových programů. 4. Nikdy neotvírat podezřelou elektronickou poštu, například y od neznámých osob. 5. Pravidelně zálohovat data (týdně, měsíčně), například na externí harddisk.

Co je to switch, router a WiFi? Switch (přepínač) je zařízení, které obsahuje množství portů, do kterých se připojují počítače v síti a jiná síťová zařízení. Dají se spojovat navzájem mezi sebou. Některé jsou automaty, jiné jsou programovatelné. Router (směrovač) je zařízení, které spojuje dvě rozdílné sítě a přenáší mezi nimi data. Je programovatelný, má spoustu síťových funkcí. WiFi je označení pro bezdrátovou komunikaci v počítačových sítích. V domácnostech zprostředkovává WiFi zpravidla router.

Co znamenají zkratky LAN a WAN? LAN (Local Area Network) - lokální (místní) počítačová síť. Například v podniku, firmě, škole, domácnosti. WAN (Wide Area Network) rozlehlá počítačová síť. Vznikne spojováním menších LAN sítí do větších celků. Vedou např. přes celý stát (síť státní veřejné správy).

Vyhledávací příkazy Google + …. př: pes +kočka = najde všechny stránky, na kterých se musí vyskytovat slova „pes“ a „kočka“. Slova nemusí být u sebe. - ….. př: okno –plastové = najde všechny stránky, na kterých je slovo „okno“, ale nesmí tam být zároveň slovo „plastové“. “nějaký text“ … “kde domov můj“ = Google najde frázi přesně takovou, jak jsem ji zadal. V odkazech bude velmi pravděpodobně text české národní hymny. filetype:??? … “zdravá výživa“ filetype:pdf = Google najde frázi „zdravá výživa“ v textových dokumentech formátu PDF. Příkazy se dají mezi sebou navzájem kombinovat !

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.