© 2007 Vít Pechanec Jeden ze 4 projektů na podporu cestovního ruchu v Pardubickém kraji:  Partnerství pro rozvoj cestovního ruchu  Vytvoření sítě certifikovaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Tvorba webových stránek
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,

Cykloturistika Produkty Služby Infrastruktura Propagace.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Návrh databází POI pro oblast cestovního ruchu Návrh kategorizace databází POI pro oblast cestovního ruchu Vedoucí projektu: Vypracování: Mgr. Ivana Češková.
WWW – hypertextový informační systém
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
WEBOVÝ PORTÁL ŽIVOT ONLINE.CZ. OBSAH Komu je portál určen Spolupráce Obsah portálu Návrh grafické podoby Účel.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Realizační tým ICZ duben 2005
Nadacepartnerstvi.cz cyklistevitani.cz Cyklisté vítáni Konference Společně správným směrem - spolupráce s partnery i médii Ostrava, 10. prosince 2009 Certifikace.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Portál Jednotné digitální technické mapy
Webová propagační část RTIS - inspirativní průvodce.
Portálová řešení pro kraje a obce Jan Toman zástupce pro školství a samosprávu společnost Microsoft v ČR a SR Miloš Sobotka systémový inženýr společnost.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Seminární práce z předmětu SIPOL
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Databáze MS ACCESS 2010.
© 2008 World Media Partners Turistický portál Východních Čech Cíl projektu: Nárůst počtu návštěvníků a turistů a rozvoj cestovního ruchu v Pardubickém.
Projekty CCRJM v oblasti internetových aplikací Brno Ing. Lukáš Bačík.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Portál Kudy z nudy Statistiky 2009 Marketingové aktivity v roce 2009 Plán aktivit 2010.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Standardy a legislativa pro IS v cestovním ruchu.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Standardizace odborné zdravotní péče
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Transkript prezentace:

© 2007 Vít Pechanec Jeden ze 4 projektů na podporu cestovního ruchu v Pardubickém kraji:  Partnerství pro rozvoj cestovního ruchu  Vytvoření sítě certifikovaných turistických informačních center na území Pardubického kraje a podpora zvýšení kvality jimi poskytovaných služeb  Systém přípravy turistických produktů v Pardubickém kraji  Internetové stránky Pardubického kraje v rámci portálu turistického regionu Východní Čechy Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec Cíl projektu: Nárůst počtu návštěvníků a turistů a rozvoj cestovního ruchu v Pardubickém kraji (Východních Čechách) Základní atributy projektu:  Spolupráce a koordinace –s realizátory paralelních projektů –s poskytovateli služeb  Aktualizovatelnost dat  Zajištění budoucího rozvoje portálu Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec Webový projekt postavený na 6 pilířích:  Optimalizace pro vyhledávače (SEO)  Přístupnost dle českých i mezinárodních standardů  Použitelnost webu (web usability)  Využívání centrálního datového zdroje turistického serveru ČR  Spolupráce s turistickými informačními centry  Integrace map Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec 1. Optimalizace pro vyhledávače (SEO) optimalizovaná struktura adres výběr domén dle jazykových mutací –česká: vychodni-cechy.info + alias vychodnicechy.info –anglická: east-bohemia.info + alias eastbohemia.info –německá: ostboehmen.info –polská: czechy-wschodnie.info + alias czechywschodnie.info –ruská: east-bohemia.ru + alias eastbohemia.ru –holandská: oost-bohemen.info + alias oostbohemen.info –francouzská: boheme-est.info + alias bohemeest.info kvalitní obsah syntaktická a sémantická správnost promyšlená informační architektura Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec 2. Přístupnost stránek „Síla internetu spočívá v jeho univerzalitě. Přístup všech jeho uživatelů bez ohledu na jejich postižení je zásadní aspekt.“ Tim Berners-Lee, ředitel W3C  Standardy konsorcia W3C (XHTML, kaskádové styly CSS, objektový model dokument DOM, ECMAScript)  Pravidla pro tvorbu přístupného webu Ministerstva informatiky – od závazná pro weby státní správy a samosprávy dle nově schváleného zákona 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy  WCAG 1.0 (mezinárodní standard) a Section 508 (standard USA)  koncepty a myšlenky z ostatních národních pravidel pro přístupný web Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec 3. Použitelnost webu „Nenuťte uživatele přemýšlet“Steve Krug Sada pravidel pro snadnou obsluhu stránek  nejdůležitější částí webových stránek je jejich obsah,  obsah stránek je jasně strukturovaný, zobrazené informace jsou řazeny podle důležitosti, text je psán srozumitelným jazykem,  správně navržené a konzistentně používané nadpisy napomáhají orientaci na stránce a čitelnosti textu,  každá stránka má jedinečný a výstižný název,  odkazy jsou především textové, jasně označující cíl,  používají se běžné fonty a dostatečná velikost textu,  důležité věci jsou zvýrazněny barvou pozadí, která nesnižuje čitelnost textu,  pozornost poutající prvky (animace,...) jsou použity jen v nutných případech,  grafika se používá k vhodnému doplnění textu (logo,...),  na pozadí textu nejsou obrázky, grafické prvky nepřipomínají reklamu (bannerová slepota),  na každé stránce je umístěno pole pro vyhledávání,  domácí stránka na první pohled dává uživateli představu o provozovateli a účelu webu, z každé další stránky je na domácí stránku snadný přístup, Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec  stránky obsahují pochopitelnou a použitelnou navigaci, navigační prvky jsou vhodně seskupeny,  stránky se zobrazují během několika sekund,  stránky neobsahují zbytečně mnoho prázdného místa, zároveň však nesmí být přeplněny,  před uživatelem se neobjevuje nevyžádaná grafika nebo nová okna,  architektura stránek by se měla řídit požadavky na funkčnost, nikoliv kopírovat strukturu organizace, firmy,  na základě informací o uživatelích (testování) je při vývoji stránek nutné zvolit, zda bude použito méně delších stránek (nutné skrolování) nebo více kratších (častější přechody mezi stránkami),  při vývoji stránek je vhodné udělat několik možných návrhů a z nich pak iterativním procesem vytvořit návrh finální (součástí takového procesu je též testování použitelnosti se skutečnými uživateli),  úkoly potřebně k dokončení úkolu, který uživatele na stránky přivedl, na sebe navazují, po uživateli jsou požadovány jen nezbytně nutné informace. Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec 4. Využívání centrálního datového zdroje a funkcionalit turistického serveru CZeCOT.com  Regionální systém roste spolu se systémem celostátním!  Regionální systém má možnost využití obsahu a know-how systému celostátního!  Regionální systém má možnost využití kvalitního hardwarového zázemí s širokými softwarovými možnostmi.  Bohaté zkušenosti týkající se vhodné struktury stránek a jejich administrace, spouštění cizojazyčných mutací stránek.  V budoucnu zprostředkované propojení na jiné národní či nadnárodní informační systémy (např. portál veřejné správy, evropský portál cestovního ruchu apod.)  Využití odladěných funkcionalit (systém pro vkládání obrázků Japivo, rozšířený Územní identifikační registr, speciální systém otvíracích dob, centrální testovač URL adres, databanka měn s aktuální kurzovním lístkem, databáze vyhledávacích a indexujících robotů  Realizovaná propojení na spolupracující systémy (Divadlo.cz, Sitour, NZIS)  Po dohodě možnost využití zpracovaných virtuálních prohlídek Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec 5. Spolupráce s turistickými informačními centry  Kategorizace infocenter  Způsob stanovení finanční dotace: –kategorie infocentra –velikost smluvního území (dle bodů zájmu) –provedené úkony v rámci správy okolí  Bezmezerovitě přidělené území – výčet měst a obcí  Aaktualizace je na provozovateli zařízení či pořadatele akce, infocentrum má právo provádět aktualizace v rozsahu základních údajů, pokud tak nečiní provozovatel nebo pořadatel  Možnost exportu dat formou XML souboru pro vlastní potřeby (např. vlastní web)  Vytváření vlastní prezentace obce(í)/měst(a) v rámci portálu – viz např. Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec 6. Integrace map Turistický portál Východních Čech

© 2007 Vít Pechanec Těšíme se na Vaši návštěvu!

© 2007 Vít Pechanec Děkuji za Vaši pozornost! Vít Pechanec projektový manažer, jednatel World Media Partners, s.r.o Turistický portál Východních Čech