Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Advertisements

Sloučeniny vodíku a kyslíku
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
KYSELINY.
Dusík sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Kyseliny a zásady.
Opakování kyseliny a zásady
Výroba kyseliny dusičné
KYSLÍKATÉ KYSELINY OBECNÝ VZOREC : H X O
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Kyseliny.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Dusík, N.
Kyseliny.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Kyseliny.
Kyseliny Mgr. Helena Roubalová
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kyseliny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kyslíkaté kyseliny.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22 Autor: Lenka Poláková
Marie Jouglíčková Monika Placatová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Indikátory Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Vlastnosti a reakce kyselin
Kyseliny Richard Horký. Použití a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1BezkyslíkatéKyslíkaté
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Bezkyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny.
Kyseliny Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
8.2 Nepostradatelné kyseliny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Tříprvkové sloučeniny. 1.) Hydroxidy Patří mezi zásady Jejich vodné roztoky nazýváme louhy Obsahují hydroxidový aniont (OH) - a kationt kovu (nebo amonný.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Kyseliny (kyslíkaté) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KYSELINY - BEZKYSLÍKATÉ
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
08 kyseliny – bezkyslíkaté kyseliny
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Transkript prezentace:

Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl vytvořen: říjen 2012

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie VM určen pro: 9. ročník Tematický okruh: Sloučeniny Téma: Kyseliny - zástupci Anotace: Kyseliny je zajímavá skupina sloučenin, takže se zde dozvíme o několika zástupcích z této skupiny, jejich výskytu, použití. Klíčoví slova: Kyseliny, kyselost, uplatnění. Metodika: Možné použití k získání nových informací o několika sloučeninách z této skupiny.

Kyseliny - zástupci

Definice Jako kyseliny jsou označovány všechny látky, jejichž molekuly se ve vodě rozkládají a uvolňují vodíkové kationty. HA + H 2 O  H 3 O + + A - (A je anion kyseliny) Jejich vodný roztok má hodnotu pH nižší než 7. Název byl odvozen od vlastnosti těch kyselin, které jsou tak slabé, že jsou i poživatelné 1

Dělení kyselin Podle přítomnosti kyslíku v aniontu kyslíkaté bezkyslíkaté Podle původu organické anorganické

Kyselina chlorovodíková HCl nestálá těkavá bezbarvá kapalina silná, nejúčinnější při koncentraci 38% jako 30% = kyselina solná (technická) vzniká rozpuštěním plynného HCl (chlorovodíku) ve voděHCl + H 2 O → H 3 O + + Cl - je aktivátor žaludečního enzymu pepsinu lze použít k čištění od vodního kamene 2

Kyselina sírová H 2 SO 4 bezbarvá olejovitá kapalina koncentrovaná je 96–98 % dříve vitriol výroba je třístupňová, prvním krokem je příprava oxidu siřičitého spalováním síry lze použít k při výrobě průmyslových hnojiv, plastů, léčiv, výbušnin, syntetických vláken, jako elektrolyt do olověných akumulátorů 3

Kyselina dusičná HNO 3 bezbarvá dýmavá kapalina, na světle se rozkládá a vzniká červenohnědý jedovatý oxid dusičitý koncentrace roztoku přesahuje 86 % vyrábí se oxidací amoniaku za katalýzy kovovou platinou za zvýšené teploty a tlaku lze použít k výrobě výbušnin pomocí nitrace, dusíkatých hnojiv, barviv a léků 4

Zdroj svg/75px-Hazard_C.svg.png 2 5EAP2gSRMxNOUTULhh9aS_vKPP 3 acid-3D-vdW.png/130px-Sulfuric-acid-3D-vdW.png 4 acid-3D-vdW.png/120px-Nitric-acid-3D-vdW.png