Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Advertisements

ORGANICKÁ CHEMIE DUSÍKU
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Cín, olovo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 15
Názvosloví.
Vypracovala : Filipa Pašková
Zdroje organických sloučenin Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace.
Měď, stříbro, zlato Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 16
Chrom, mangan Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 17
Hliník Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 14
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
Polokovy Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 10 Autor: Hana.
Alkany, cykloalkany Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22
Uhlík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9
Dusíkaté deriváty - obsahují N vázaný na C.
Dusík sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Kyseliny a zásady.
Alkalické kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 12
Alkeny, alkadieny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 23
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Dusíkaté deriváty.
Struktura organických látek
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
ARENY.
Dusík, N.
Halogenderiváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26
Názvosloví organických sloučenin
Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
Alkiny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Aminy, vznik, vlastnosti
Směsi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zahřívání látek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
Heterocyklické sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Zástupci dusíkatých derivátů
AMINY - náhradou H v molekule NH3 uhlovodíkovým zbytkem (alkylem n. arylem) primární sekundární terciární.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Nitrosloučeniny Dusíkaté deriváty s funkční skupinou – NO2
Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
 V molekule uhlovodíku je vodík nahrazen skupinou –NH 2  Příklady:  aminomethan: CH 3 NH 2  diaminoethan: CH 2 NH 2  aminobenzen: C 6 H 5 NH 2.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Areny.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
2. Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Transkript prezentace:

Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Dusíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 27 Autor: Hana Lovětínská

Dusíkaté deriváty - obsahují heteroatom dusíku, který je součástí charakteristické skupiny 1) Aminy - obsahují charakteristickou skupinu -NH2 = aminoskupina 2) Diazoniové soli, azosloučeniny charakteristická skupina -N NX charakteristická skupina -N=N- 3) Nitrosloučeniny - charakteristická skupina -NO2 = nitroskupina

Aminy. - deriváty amoniaku, atomy vodíku Aminy - deriváty amoniaku, atomy vodíku nahrazeny uhlovodíkovými zbytky R-NH2 primární aminy R-NH-R sekundární aminy R-N-R terciální aminy Vlastnosti - skupenství závisí na velikosti molekuly - aminy s krátkým řetězcem jsou rozpustné ve vodě R

Neutralizace - reakce aminů (zásady) s kyselinami Reaktivita Aminy mají zásadité vlastnosti, kvůli volnému elektronovému páru na dusíku (Lewisova zásada) Neutralizace - reakce aminů (zásady) s kyselinami Substituce - náhrada atomu vodíku jiným atomem NH2 N+H3Cl- + HCl anilinium-chlorid

3) Nitrosace = diazotace - nejdůležitější reakce reakce primárního nebo sekundárního aminu s dusitanem alkalického kovu v kyselém prostředí produktem jsou diazoniové soli (primární aminy) nebo nitrosaminy (sekundární aminy)

Diazotace NH2 N+ NCl- NaNO2, HCl -NaCl, H2O benzendiazonium chlorid H3C-N-CH3 H NaNO2, HCl -NaCl, H2O H3C-N-CH3 NO dimethylnitrosamin

Vlastnosti a význam aminů - toxické (zejména aromatické), karcinogenní - např. anilin způsobuje cyanózu (jeho účinkem se Fe2+ v hemoglobinu oxiduje na Fe3+, který není schopen přenášet kyslík = methemoglobinémie) - používají se k výrobě barviv, léčiv, plastů, tenzidů - např. polykondenzací hexan-1,6-diaminu s dikarboxylovými kyselinami vzniká nylon

(1) (2)

Diazoniové soli - pevné, málo stálé látky, iontové, rozpustné ve vodě - jsou reaktivní, používají se k výrobě azobarviv Azosloučeniny - pevné, rozpustné v nepolárních rozpouštědlech - azoskupina -N=N- (chromofor) způsobuje barevnost - patří sem i acidobazické indikátory (MO, MČ) - jsou podezřelé z karcinogenity

Nitrobenzen - kapalina - voní po hořkých mandlích Nitrosloučeniny - vznikají nitrací (zejména arenů) za použití nitrační směsi = směs HNO3 a H2SO4 Např. NO2 HNO3 H2SO4 Nitrobenzen - kapalina - voní po hořkých mandlích - používá se k výrobě anilinu

2,4,6-trinitrotoluen = TNT - žlutavá krystalická látka - využívaná jako průmyslová trhavina

Vytvořte logické dvojice 1) sekundární aminy 2) nitrosace 3) cyanóza 4) polykondenzace 5) chromofor 6) výbušnina a) nylon b) trinitrotoluen c) ethylmethylamin d) azosloučeniny e) diazoniové soli f) anilin

Zdroje: (1) Garden, T. (3. 7 2007). cs.wikipedia.org. Získáno 6. 8 2014, z wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nylon#mediaviewer/Soubor:Bronzenylons.jpg (2) Ströck, M. (31. 1 2006). cs.wikipedia.org. Získáno 5. 8 2014, z wikipedia: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nylon#mediaviewer/Soubor:Nylon6_and_Nylon_66.png   Vyhledavač neziskové organizace Creative Commons, která na internetu vyhledává a označí ty obrázky, fotografie a další zdroje, u kterých dal autor souhlas s jejich bezplatným využitím nebo u kterých již platnost autorských práv vypršela. Iniciativa Creative Commons v globálním měřítku garantuje, že je dané dílo volně k dispozici.