Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

GLÓBUS COPAK NÁM ŘÍKÁ TENTO PŘEDMĚT, KDYŽ SE NA NĚJ PODÍVÁME?
Zeměpisné souřadnice Již kolem roku 150 před Kristem rozdělil řecký matematik Hipparchos celou Zemi 360ti polokružnicemi a 180ti kružnicemi. Vznikla tak.
Povrch Země je pokryt pomyslnou sítí čar poledníků a rovnoběžek
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Tvar a rozměry Země.
Tvar a rozměry Země.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
POLEDNÍKY a ROVNOBĚŽKY
Zeměpisné souřadnice Autorem všech uvedených součástí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
GLÓBUS A ZEMĚPISNÁ SÍŤ.
Zeměpisná poloha 6. října 2005.
Planeta Země Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Zeměpisná síť II. Jan Dušek.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Určování zeměpisných souřadnic
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
Orientace na Zemi – poledníky a rovnoběžky
Registrační číslo projektu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Zeměpisná poloha.
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
Určování zeměpisné polohy – zeměpisná šířka VY_32_INOVACE_18 Sada 4
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Za předpokladu požití glóbusu, mapy světa, psacích potřeb.
Zeměpisná síť I. Jan Dušek.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Nejdelší rovnoběžkou je …. Rozděluje Zemi pomyslně na …. a ….
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kartografie a topografie
GLÓBUS.
ORIENTACE NA ZEMI zeměpisné souřadnice
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Rusko Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Oceánie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Geometrická podstata map
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Afrika – celkový přehled
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tvar a rozměry Země.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPISNÉ SOUŘADNICE 1 ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Časová pásma.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce:
U RČOVÁNÍ ZEMĚPISNÉ POLOHY, MĚŘÍTKO - PROCVIČENÍ Autor: Hana Brýdlová.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_2.PLANETA ZEMĚ Téma: Planeta Země Číslo projektu:
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_05_05_ poledníky a rovnoběžky.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: Člověk a příroda_ zeměpis_6.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_01_Světadíly_a_oceány_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Glóbusy

Glóbus Glóbus představuje tvar zeměkoule ve velkém zmenšení. Zemská osa prochází středem Země a protíná severní a jižní pól. Tvary pevniny i světového oceánu jsou věrně zobrazeny, stejně jako zobrazení zakřivení zemského povrchu.

Barevné označení Pevnina je znázorněna zelenou barvou, to jsou nížiny, nebo odstíny hnědé barvy, to jsou vysočiny. Na některých glóbech jsou nejvyšší zaledněné vrcholky hor a také pevninské ledovce značeny bíle. Oceány, moře, další vodní plochy a řeky jsou modré.

Poledníky a rovnoběžky Na glóbu jsou zakresleny polokružnice a kružnice, jsou to poledníky a rovnoběžky. Podle nich se určují polohy míst na Zemi.

Poledník Poledník je polokružnice, která spojuje severní a jižní pól. Všechny poledníky jsou stejně dlouhé. Spojují místa, která mají ve stejnou dobu poledne. Označují se podle dílků, kterým říkáme zeměpisné stupně. Poledníky určují zeměpisnou délku a rovnoběžky zeměpisnou šířku.

Hlavní poledník Hlavní poledník (nultý), prochází Londýnem. Rozděluje Zemi na dvě polokoule: východní a západní. Poledníky mají význam pro určení časových pásem. Českou republikou prochází poledník, který určuje středoevropský čas.

Rovník Rovník je kružnice, která rozděluje Zemi na severní a jižní polokouli. Je nejdelší ze všech rovnoběžek. Rovnoběžky určují západovýchodní směr, jsou označeny zeměpisnými stupni. Směrem k pólům se zkracují. Každým místem prochází poledník a rovnoběžka. Jejich údaje určují zeměpisnou polohu. Ta je pro dané místo jediná nikde se neopakující.

Otázky 1) Co je glóbus? 2) Jaké dva póly spojuje poledník? 3) Jak jinak nazýváme hlavní poledník? 4) Je rovník nejdelší rovnoběžka? 5) Jaký čas určuje poledník, který prochází Českou republikou?

Otázky 6) Jakou barvou bude na mapě zakreslena tato krajina? A) B)

Odpovědi 1) Glóbus je otáčivý model Země. 2) Severní a jižní pól. 3) Nultý 4) Ano 5) Středoevropský čas 6) A – hnědá B - modrá

Všechny použité obrázky jsou z http://wikipedia.cz

jméno autora Pavlína Lejsková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3311 číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník zeměpis / 8.ročník pořadové číslo DUM 2 datum 1.10.2012 název DUM Svět na mapě Výuková prezentace s kontrolními otázkami. Určeno pro frontální výuku se třídou. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentaci je vhodné doplnit prací s metodická poznámka k využití atlasem. Prezentace může být použita jako zápis do žákovských sešitů.