Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika, základní pojmy
Advertisements

Složení počítače a základní pojmy
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Software – aplikace, programy
SOFTWARE operační systémy
VY_32_INOVACE_46_Software_PC. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Software Dělení programů.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Systémový software Aplikační software
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Základy práce s počítačem – lekce V.
2D grafika Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník.
Význam a rozdělení software
Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová.  Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office,
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software Aplikační programy.
Operační systémy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů v počítači. Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů.
Programové vybavení počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Počítač a jeho složení.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Počítačové vybavení Gymnázium Šlapanice. Školní síť Server s OS Linux Stanice s OS Win XP Možnost bootování OS Linux ze serveru Rychlost sítě 100 Mb/s.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
Informační a komunikační technologie 1.8 Nastavení počítačové sítě Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník,
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Katedra počítačů ČVUT FEL
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Software Programové vybavení počítače. Operační systém Je nejdůležitějším software prvkem v počítači Zajišťuje komunikaci mezi uživatelem a hardware „program“
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
Svobodný software Alternativy ke komerčním produktům Operační systémy
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Operační systémy - úvod
SOFTWARE II Aplikační software.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Operační systémy.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník, Kuchař - číšník Ročník: 1

Programy (Software - SW) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK V informatice se takto označují všechny samospustitelné soubory které provádí nějakou předem naplánovanou činnost - programy.

Systémové programy Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Firmware (BIOS) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Je základní a nezbytné programové vybavení každého elektronického zařízení (herní konzole, mobil, fotoaparát, tiskárna,...) Je to v podstatě OS pro daný typ který zařízení ovládá. Jeho přehráním “flashnutím” lze tyto vlastnosti měnit a tím zlepšit stávající funkce.

Operační systém (OS) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Základní programové vybavení. Po zapnutí počítače se nejprve spustí BIOS který procesoru řekne co všechno v počítači má a kde najde operační systém. Funkce OS ➡ ovládání počítače - umožňuje spouštět programy, tisknout, vypalovat,..., atd.abstrakce HW - využívání jednotného rozhraní pro různé programy a HWspráva prostředků - přiděluje programům RAM, výkon CPU,....

Uživatelské rozhraní (User Interface - UI) Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Operační systém od nás občas potřebuje nějakou informaci zadat nebo nám ji naopak předat.

Druhy nejpoužívanějších OS používaných v počítačích Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Operační systém od nás občas potřebuje nějakou informaci zadat nebo nám ji naopak předat.

Windows Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Rodina OS která zahrnuje jak multimediální (XP, Vista, 7) tak serverové (Server). + jeho rozšířenost a tím pádem bezproblémové použití s takřka jakýmkoliv HW - častým cílem malware (škodlivé programy)

Mac OS Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Původně vyvíjený jako servrový Mac OS X Server. Poté na jeho základě na běžného uživatele orientovaný Mac OS X. + OS vytuněný na použitý HW - jde používat jen na vybraném HW

Linux Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Staví na podobném základu jako Mac OS. + spolehlivost - horší podpora multimediálních funkcí, někdy složitější instalace Existuje mnoho druhů (distribucí).

Google Chrome OS Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Základem je linux. Používání aplikací je závislé na nutnosti být připojen k internetu - cloud computing.

Druhy nejpoužívanějších OS používaných ve smartphonech Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Windows Phone 7 + jednoduché ovládání - málo aplikací, některé funkční nedostatky (kopírování,..)

Druhy nejpoužívanějších OS používaných ve smartphonech Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Postavený na linuxovém základu. Android K dispozici zcela zdarma. Tento OS se používá i u tabletů.

Druhy nejpoužívanějších OS používaných ve smartphonech Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Operační systém od firmy Apple který funguje pouze na telefonech iPhone od stejného výrobce. iOS Podobný OS používá i tablet iPad.

Aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Je program, který nám umožňuje provádět určitou činnost (ICQ, Word, Gimp,...). ➡ AntivirovéDatabázeGrafické editoryHryInternetové prohlížečeKancelářské balíkyPomocné programy (utility)Poštovní programy a další Aplikace Podle druhu vykonávané činnosti je dělíme do kategorií:

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Slouží k nalezení a odstranění škodlivého software (malware).malware Antivirové programy K tomu se používají dvě odlišné techniky: ➡ prohlížení souborů na lokálním disku ➡ detekcí podezřelé aktivity nějakého počítačového programu

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Slouží k uchování a třídění dat (např. kontakty, seznam zboží v eshopech,...) Databáze ➡ MySQL (zdarma) ➡ Microsoft SQL Server ➡ Oracle Nejpoužívanější

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Různé programy pro různé typy počítačové grafiky. Grafické editory ➡ Gimp ➡ Malování ➡ Photoshop ➡ Zoner Photostudio Bitmapová (rastrová) grafika ➡ Adobe Illustrator ➡ Corel ➡ Zoner Calisto Vektorová grafika ➡ Maya ➡ Bryce ➡ CAD/CAM 3D grafika

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Programy nejen pro zábavu ale někdy i poučení. Hry Počítačová hra - na počítači PC nebo MAC Video hra - na konzoli

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Slouží k zobrazení požadovaných informací na internetu. Internetové prohlížeče Nejpoužívanější prohlížeče: ➡ Microsoft Internet Explorer ➡ Mozilla Firefox ➡ Google Chrome ➡ Opera

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Skupiny programů pro práci s textem, tabulkami, čísly a někdy i grafikou. Kancelářské balíky Nejpoužívanější kancelářské balíky: Název balíkuTextČíslaPrezentaceGrafikaLicence Microsoft Office (PC, MAC) WordExcelPowerPointPlacená Open Office Libre Office (PC, MAC) WriterCalcImpressDrawZdarma iWork (Mac)PagesNumbersKeynote

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Skupiny programů pro zjednodušení jinak složitého nastavování nebo údržby operačního systému. Pomocné programy - Utility