1 Fenomén plasticity dospělého mozku Plasticita A. v reakci na behaviorální změny, učení B. v reakci na poškození nervového systému 1. krátkodobá (hodiny)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Advertisements

Lokalizace řečových center u nemocným s mozkovými nádory
ZŠ ŠTÍTINA 5. TŘÍDA.  DNES K NÁM DO ŠKOLY PŘIJEL TOM. JE MU 28 LET A OD NAROZENÍ JE TĚLESNĚ POSTIŽENÝ. TRPÍ MOZKOVOU OBRNOU.
Projektové řízení Modul č.1.
Kleine – Levinův syndrom
P. Hon, J. Slonková, D. Školoudík, M. Bar, V. Novák, R. Bridzik
Parkinsonova nemoc, levodopa a co dál?
Úloha paměti v hudbě Mozartův efekt
Nemoci nervové soustavy
Mgr. Michal Šafář, Ph.D
Mozek. Mozek dutina lební 1500g reflexy (svaly obličeje, slinné žlázy) integrace a koordinace aktivit celého těla zvětšení nervové trubice v hlavovém.
Centrální nervová soustava- mozek
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Vliv hudby na mozek Michal KOROL.
Funkční magnetická rezonance
KORTEX Areas of complex multimodal convergence are also located posterior to the primary somatic sensory cortex, within portions of the posterior temporal.
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
Centrální nervový systém
Poruchy paměti po celkové anestezii – mýty nebo realita?
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Nervová a neuropsychická oslabení
Struktura přednášky Neuropsychologická diagnostika
Traumatické poranění mozku
Alzheimerova nemoc.
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Grafická příloha s výsledky
Škola Střední průmyslová škola Zlín
HISTORIE A VÝVOJ TERAPEUTICKÝCH KONCEPTŮ U CENTRÁLNÍCH NEUROLOGICKÝCH PORUCH * SOUČASNÝ TERAPEUTICKÝ PŘÍSTUP Bc. Hana Kafková.
Symbolické funkce a jejich poruchy
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod
Nature Inspired Technologies Group Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
ZÁKLADY NEUROVĚD Mgr. Adam Chalupníček.
Vyšší nervová činnost.
Didaktická část diplomové práce
Anatomie pro psychiatrii
Cvičení se zaměřením na paměť
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
1. Nervová soustava: úvod.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
REMINISCENCE v Domově pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod Bc. Martina Moravcová, DiS.
Problematika vyšetření sluchu u mnohočetně vrozeně postižených dětí Lejska,M., Havlík,R., Bártková,E., Weberová, P., Vacuška,M* AUDIO-Fon centr. Brno AUDIO-Fon.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_14_Nervová soustava - mozek Téma:
Vliv hudby v pozadí na proces verbálního učení Eva Bakalová Olga Haringová.
Úskalí korekce sluchové vady u nejmenších dětí XX.celostátní foniatrické dny E.Sedláčkové a 7. česko-slovenský foniatrický kongres Liberec,
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
doc. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DMO dětská mozková obrna
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Nervová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
LIMBICKÝ PŘEDNÍ MOZEK A AMYGDALÁRNÍ JÁDRA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Awakenings (Čas probuzení)
DMO (dětská mozková obrna)
PAMĚŤ.
Epileptický záchvat Z. Rozkydal.
F00-F09 Organické duševní poruchy
Transkript prezentace:

1 Fenomén plasticity dospělého mozku Plasticita A. v reakci na behaviorální změny, učení B. v reakci na poškození nervového systému 1. krátkodobá (hodiny) 2. střednědobá (týdny) 3. dlouhodobá (roky)

2 Plasticita motorických map u zdravých a pacientů 1.Změna motorické mapy ruky během motorického učení (týdny) 2.Změna mozkové aktivace v důsledku dlouhodobého sportovního tréninku (roky) 3.Strukturální změna motorických a sluchových struktur u hudebníků (roky) 4.Změna senzomotorické mapy u „křeče hudebníků“ (fokální dystonie, měsíce-roky)

3 Plasticita motorických map u zdravých (týdny) Motorické učení složitého pohybu vede k rozšíření jeho motorické reprezentace, kontrolní pohyb beze změny Karni et al Hluštík et al. 2004

4 Plasticita motorických map u zdravých (roky) Aktivace mozkových okruhů amatérských (a, c) a profesionálních (b, d) golfařek během plánování úderu Milton, Solodkin, Hluštík, Small 2007

5 Plasticita motorických map u zdravých (roky) Strukturální zvětšení v mozku hudebníků: Motorická kůra (červeně), sluchová oblast spánkového laloku (žlutě), přední corpus callosum – P-L spoj (oranžově) Muente et al. 2002

6 Plasticita senzomotorických map u pacientů: „křeč hudebníků“ (měsíce - roky) Fúze korové reprezentace prstů u klavíristy s „křečí“ pravé ruky (vpravo) – vlevo je zobrazeno normální rozložení prstů na nepostižené levé ruce podle „homuncula” Elbert et al. 1998

7 Hudba a neurologičtí pacienti: Cévní příhoda U pacientů po CMP vedl dvouměsíční pravidelný poslech hudby ke zlepšení slovní paměti a cílené pozornosti oproti kontrolním skupinám (audioknihy, nic). Zároveň byl nižší výskyt deprese a zmatenosti. Autti, T. et al., “Music listening enhances cognitive recovery and mood after middle cerebral artery stroke,” Brain 2008; 131:

8 Hudba a neurologičtí pacienti: Parkinson O. Sacks sugestivně popisuje „zázračné“ zlepšení hybnosti pacientů s postencefalitickým parkinsonismem a Parkinsonovou nemocí při poslechu nebo produkci hudby. Viz též film Awakenings (Čas probuzení), R. De Niro, R. Williams, etc. 1990) Sacks O., “The power of music,” Brain 2006

9 Hudba a neurologičtí pacienti: Demence Pacienti s Alzheimerovou demencí často mohou plynule zpívat i tehdy, když již nejsou schopni souvislé řeči. Zároveň u nich hudba může vyvolat živé vzpomínky jinak nepřístupné. U pacientů s frontotemporální demencí a dysfunkcí levého spánkového laloku byl popsán rozvoj mimořádné vizuální nebo hudební kreativity, mechanismus byl nazván „paradoxní funkční facilitace“

10 Hudba a neurologičtí pacienti: Epilepsie Muzikogenní epilepsie: Critchley se domníval, že existuje nemalá skupina pacientů, u nichž hudba vyvolá abnormální nepříjemné pocity, ale podaří se jim odejít nebo hudbu vypnout než by došlo rozvoji záchvatu. O. Sacks popisuje i epileptiky se záchvaty ze spánkového laloku spouštěnými hudbou, u někoho velmi specifickou (neapolské písně), u jiných větším rozpětím žánrů. Jiní pacienti slyší hudbu během záchvatů...

11 Závěr 1. části V posledních 20 letech byli neurovědci účastníky a svědky velkého pokroku ve zkoumání lidského mozku a hudby: objevily se neinvazívní techniky funkčního mapování mozku a začali jsme zkoumat také dynamické mozkové procesy související s vnímáním hudby, imaginací a produkcí hudby a jejich poruchami. Přesto jsme se teprve okrajově dotkli otázky, proč má hudba, v dobrém i zlém, takovou obrovskou moc. Je to otázka směřující k jádru člověčenství. (inspirováno O. Sacksem 2006)