2008. 2 Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Medializace a popularizace ve vědě a odborné činnosti Tomáš Doseděl
Advertisements

Cesty za poznáním! Stále nás má co překvapit… Březen měsíc Internetu 2008 byl i na kolejíchČD a.s.!
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Systém uplatňování informací o dalším vzdělávání v pražských médiích Vladimír Dubský Šárka Hastrmanová.
Projekt FUTURA Kateřina Koutská. Cíle projektu  Projekt realizuje společnost Respekt institut, o.p.s. ve spolupráci s partnery:  Institut pro evropskou.
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
Věda na scéně - Science on Stage Jitka Houfková KDF MFF UK Praha.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Konference bez podkladů? Konferenční teorie a praxe Maryna Hamanovich, Barbora Paštiková, Jana Georgievová.
SVĚTOVÝ DEN VODY AQUA UNITED 2010 AQUA UNITED Vodní noc v aquaparcích Vodní týden v bazénech, wellness centrech aquaparcích a wellness.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
Prima A setkání s rodiči 18.června 2007 aula školy.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Badatelské mimoškolní aktivity jako příležitost k identifikaci a rozvoji nadání i obohacení výuky Vojtěch Tutr.
MO JmK 2015 Plán aktivit Mediálního odboru Jihomoravského krajského sdružení Pirátské strany pro rok 2015 Ondřej Kotas, vedoucí MO JmK.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
Uvidíme mikroskopickou černou díru, která se narodí a hned zase vypaří??? CERN, LHC, ATLAS, ALICE … lhc.avcr.cz Nový obří urychlovač částic.
ETWINNING & COMENIUS PROJEKTY SPOLUPRÁCE NA DÁLKU.
Fyzika elementárních částic
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Pokračující aktivity Soutěžní přehlídka
1 „Studenti“ Jiří Dolejší, ÚČJF MFF UK Úkoly: popularizovat a organizovat exkurze studentů a učitelů Některé body popularizační činnosti JD se překrývají.
Public relations Obsah a struktura inovovaného předmětu Projekt 1098/ inovace výuky studijního předmětu public relations financovaný z prostředků.
Interaktivní centrum poznání - cesta ke konkrétní expozici v NTM Víme, co chceme Víme, jak to udělat Máme kolegy, kteří jsou ochotni přispět Máme studenty,
CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů.
1 Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v rámci.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Public relations a řízení vztahů se zákazníky.
1 Fyzika a popularizace Jiří Dolejší, Martin Spousta, + již zmínění Tomáš Davídek, Pavel Řezníček, Petr Tas + další (např. Jiří Rameš) ÚČJF MFF UK Current.
prostě sdělovací (publicistický styl)
Věda na scéně Science on Stage
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SCICOM – BASIC RNDr. Anna Matoušková, Ph. D.
Autrýč a komunikace v částicové fyzice Máme se tím zabývat? Jak to dělají jinde (ve VB) Jak to (ne)děláme my Jak bychom to měli dělat Jak to organizačně.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Výstava CERN Mgr. Jiří Gruntorád Vedoucí oddělení marketingu a cestovního ruchu Jihočeského kraje. 10 let praxe v médiích – rozhlas (Hitrádio Faktor),
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
IMAGE - specifický obraz výrobku odráží očekávání veřejnosti POZOR! Aktuální percepce lidí bývají vždycky ovlivněny minulou zkušeností ! Podnik by měl.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
v oblasti biomedicínské a klinické techniky na Dnech otevřených dveří
Z historie komise pro historii matematiky a fyziky na MFF UK
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

2008

2 Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v rámci projektu LA (Mezinárodní experiment ATLAS-CERN) a ve spolupráci především s J. Ramešem a Z. Němečkem (FZÚ) a V. Wagnerem (ÚJF). Z prostředků projektu LA byly hrazeny jen cesty studentů a učitelů a tisk propagačních materiálů Úkoly: Popularizovat a organizovat exkurze studentů a učitelů

3 Stálý pokrok, podstatné zlepšení spolupráce, zapojení Odboru mediální komunikace AV ČR. Dopad na veřejnost, učitele, studenty: -Četné výstupy v televizi a rozhlasu a později, indukované mediální politikou CERN a její odezvou ve světových médiích -Reklama a informace, např. lhc.avcr.cz -Výstava o CERN a LHC, ALICE, ATLAS na Národní 3, excelovali doktorandi!!! -Pořad „Okamžik zrození“ v Planetáriu -Učitelský týden v CERN – 44 kantorů, tisíce návštěvníků na jejich přednáškách -Přednášky, masterclasses, brožura o LHC, -Dotištěn plakát o standardním modelu (prostředky tohoto projektu) … zmíněno již včera na obhajobě ATLASu

4 Většina prostředků využita na cestovní výdaje 14 učitelů z celé ČR účastníků týdenního kurzu v CERN, viz tyden.htm Dalších 30 účastníků bylo financováno krajem Vysočina Kurz byl velmi kladně hodnocen zúčastněnými středoškolskými kantory a měl netriviální impakt na veřejnost a studenty díky navazujícím přednáškám a dalším aktivitám účastníků na jejich školách (-> tisíce ovlivněných studentů) Kurz a přednášky byly zmíněny v lokálním tisku, další článek např. A. Trojánek: Čs. čas. fyz. 3(2008) Na příští rok je kurz plánován opět na březen. V menší míře než v minulých letech byly podpořeny zájezdy školních kolektivů, podpořena byla jen exkurze SPŠST Panská, viz Z prostředků projektu byla dále částečně podpořena cesta do CERNu jednoho magisterského studenta MFF UK.

Bonus 1: Poslední možnost vidět LHC

Bonus(?) 2: Týden přecpaný informacemi

Bonus 3: Fyzici jsou taky lidi

Bonus 4: Náhodou tam byl taky autosalón

Hejtman Vysočiny při schůzce s účastníky prohlásil, že si už svými přednáškami pro studenty výdaje na kurz v CERN odpracovali … Další kraje se ale nehrnou.

2009

Popularizace Popularizační aktivity v roce 2009 byly ovlivněny havárií LHC v září 2008 a vyznačovaly se spíše skromností. Ovlivnila je také destrukční reorganizace Odboru mediální komunikace AV ČR na jaře Pokračovaly přednášky pro studenty a učitele: Na celostátním kole FO v Praze, Astronomická expedice na hvězdárně v Úpici, G Vyškov, přednášky v programu Descartes, na dnech otevřených dveří, v rámci akce Masterclasses. 26 českých učitelů se zúčastnilo týdenního školení v CERN, který jsme uspořádali s kolegy J. Ramešem a S. Němečkem z FZU AVČR a V. Wagnerem z ÚJF AVČR od do Cestovní výdaje učitelů byly hrazeny z projektu MŠMTV INGO LA08015 – Spolupráce ČR s CERN, na „své“ učitele přispěl Kraj Vysočina. 12

13

Popularizace pokračování S restartem LHC se objevil nový zájem českých médií: ČR Rádio Česko, Leonardo, ČT pořad 168 hodin, Milénium, Prizma. Popularizační aktivity neformální skupiny JD+JR+VW+další prezentoval J. Rameš na Přehlídce významných činů v popularizaci fyziky, pořádané Českou fyzikální společností. 14

2010

Popularizace Zájem českých médií o CERN a LHC je spouštěn zpravidla zprávami zahraničních agentur, upozornění na tiskové zprávy CERN zpravidla nestačí. 30. března 2010 – první srážky při 7 TeV, P. Závada, J. Rameš, J. Dolejší, R. Leitner v ČT24 – pokus-s-malym-velkym-treskem-se-podaril/) Další vlna mediálního zájmu souvisela s letní konferencí ICHEP v Paříži, kde organizátoři dokázali spustit zájem světových agentur slibem zveřejnění prvních výsledků z LHC a pak plány na budoucí urychlovač ILC ( chteji-jeste-vetsi-a-modernejsi-urychlovac-castic/, hmoty-a-experimentech-v-obrim-urychlovaci-lhc/). 16

Popularizace Rozhlas J. Chýla, J. Dolejší, Rameš, Dolejší, Doležal, Spousta Spolupráce MFF UK s CERN a experiment ATLAS byly zmíněny také ve speciální sekci českého vydání časopisu Scientific American (květen 2010, Pokračují přednášky přednášky pro různé posluchače, nejčastěji pro zainteresované studenty a učitele. Letos jsme například přednášeli o CERNu, LHC a ATLASu na víkendovém učitelském semináři Heureka (26. a , J. Dolejší, M. Rybář), na letní Astronomické expedici na hvězdárně Úpice (M. Rybář), na pražské hvězdárně v rámci Noci vědců (24. 9., J. Dolejší), na MFF pro středoškoláky ( J. Dolejší), pro kolegy (Katedra fyziky povrchů a plazmatu , J. Dolejší) i pro dosud nespecializované studenty MFF (J. Dolejší, R. Leitner). S J. Ramešem jsme zorganizovali účast českých středoškoláků na International Masterclasses for High School Students (22. 2.) na Gymnáziu Špitálská v Praze a na Gymnáziu Žďár nad Sázavou (viz

Diskuse o popularizaci … první český internetový portál o science communication, konference „Zkušenosti z popularizace částicové fyziky, CERN a LHC v českých médiích.“ Příklad: pokus-s-malym-velkym-treskem-se-podaril/ (Bohužel) častý mechanismus: agenturní zpráva – nedostatečně kvalifikovaný překlad neideální zprávy – článek/pořad se spoustou deformací – „opékaní“ vědci se marně snaží uvést informace na pravou míru 18

Zkušenosti: – je potřeba si zvyknout na mediální prostředí (zvyk odstraňuje trému, podporuje „normální“ chování …) – dobře funguje vzájemný respekt a pokora k profesionalitě toho druhého, tj. média si nechají poradit s odborných obsahem, optimálně i s tím, co je hlavní sdělení (např. antihmota nemusí být v dané situaci to nejvíce vzrušující), vědci respektují mediální představu o formě a objemu příspěvku (mediální výstup není přednáška, ze které studenti nemohou utéct...) – asi jediná cesta: promýšlet, zkoušet, kriticky se dívat zpátky, zkoušet znovu; 19

20 Český učitelský týden 2010 – 5. až (Dolejší, Rameš, Wagner, Němeček)

2011

Popularizace Zájem českých médií o CERN a LHC je spouštěn zpravidla zprávami zahraničních agentur, upozornění na tiskové zprávy CERN zpravidla nestačí. Událostí roku 2011 byla nadsvětelná neutrina, kde jsme o ATLASU mohli mluvit omezeně, a pak HIGGS 12. prosince Standardní mechanismus: nejdřív agentury, díky tomu česká média S. Němeček, J. Dolejší, J. Nováková …. 22

Popularizace Standardní součásti popularizačních aktivit jsou přednášky pro různé posluchače, nejčastěji pro zainteresované studenty a učitele. Letos jsme například přednášeli o CERNu, LHC a ATLASu na semináři APO v AÚ AV ČR v Ondřejově (M. Rybář), gymnáziu Slaný (J. Dolejší) a gymnáziu Blansko (M. Rybář), v rámci Noci vědců v Úpici (M. Rybář), na Hvězdárně a planetáriu Brno (M. Rybář), na Dnu otevřených dveří na MFF (J. Dolejší ), P. Kodyš (letní škola mladých vědců v Pardubickém kraji , Říčky v Orlických horách) + T. Javůrek … Podobně jako v minulých letech jsme s J. Ramešem zorganizovali účast českých středoškoláků na International Masterclasses for High School Students (G Špitálská + hosté z Jeseníku, G Vyškov, G Žďár nad Sázavou) J. Dolejší byl opět pozván komentovat zkušenosti s popularizací CERN a LHC na diskuzním panelu Věda a média konference Scicom (Plzeň , 23

Zkušenosti: – je potřeba si zvyknout na mediální prostředí (zvyk odstraňuje trému, podporuje „normální“ chování …) – dobře funguje vzájemný respekt a pokora k profesionalitě toho druhého, tj. média si nechají poradit s odborných obsahem, optimálně i s tím, co je hlavní sdělení (např. antihmota nemusí být v dané situaci to nejvíce vzrušující), vědci respektují mediální představu o formě a objemu příspěvku (mediální výstup není přednáška, ze které studenti nemohou utéct...) – asi jediná cesta: promýšlet, zkoušet, kriticky se dívat zpátky, zkoušet znovu; 24

25 Český učitelský týden 2011 – 12. až (Dolejší, Rameš, Wagner, Němeček)