Výživa v prevenci nádorového onemocnění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Civilizační choroby a výživa
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Ochrana veřejného zdraví
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Jitka Slaná Reissmannová
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5-denní jídelníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Výživa v prevenci nádorového onemocnění S. Bischofová, V. Březková Podpořeno z programu MZ ČR "Národní akční plán a koncepce na rok 2013", prevence nádorových onemocnění, č.j. 9/13/A

NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ V ČÍSLECH - nádorová onemocnění jsou 2. nejčastější příčinou úmrtí obyvatel v ČR - každý třetí obyvatel v ČR onemocní zhoubným nádorem, každý čtvrtý na něj umírá - každoročně onemocní v ČR téměř 73 000 lidí - každý rok zemře v ČR přes 27 000 lidí - každých 20 minut umírá v naší zemi jeden člověk na nádorové onemocnění - každých 8 minut přibude 1 nový onkologický pacient

FAKTORY VZNIKU NÁDOROVÉHO ONEMOCNĚNÍ vnitřní (“neovlivnitelné”) - věk, pohlaví, genetická výbava jedince (pozitivní rodinná anamnéza) - podílejí na vzniku nádorových onemocnění z cca 10 - 15 % vnější (“ovlivnitelné”) - biologické, fyzikální a chemické složky prostředí - na vzniku nádorových onemocnění se obecně podílejí z 80 - 90 %, z tohoto pak zaujímají 35 % výživové faktory 30 % kouření 5 % obezita a nízká pohybová aktivita 5 % nadměrná konzumace alkoholu ostatní (infekční činitelé, pracovní expozice, radiace, sluneční záření, chemické škodliviny v životním prostředí aj.)

CO JE SPRÁVNÁ MÍRA? SŮL, TUKY, OLEJE, SLADIDLA: střídmě a kvalitně  MASO (hovězí, vepřové, drůbeží, rybí atd.), VEJCE, LUŠTĚNINY, OŘECHY: denně 1-3 porce - 1 porce = cca 120 g masa nebo 2 vejce nebo 150-200 ml (hrneček) vařených luštěnin nebo 30 g (hrst) ořechů MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY: denně 2-3 porce - 1 porce = 250-300 ml (sklenice) mléka nebo cca 150 g jogurtu nebo 50 g sýra typu Eidam, čerstvého sýra či tvarohu OVOCE: denně 2-4 porce - 1 porce = velikost vlastní pěsti ZELENINA: denně 3-5 porcí - 1 porce = velikost vlastní pěsti VÝROBKY Z OBILOVIN: denně 3-6 porcí - 1 porce (přibližně velikost vlastní pěsti či rozevřené dlaně) = přibližně 50 g pečiva (rohlík – porce velká jako pěst, krajíc chleba = porce velká jako vlastní rozevřená dlaň) nebo 150–200 ml (hrneček) vloček nebo 125 g uvařených těstovin či rýže (porce velká jako vlastní pěst)

Příklad jídelníčku: Vlastní jídelníček: Zkuste si zhodnotit svůj jídelníček podle vzoru potravinové pyramidy Jak na to: Za každou snědenou porci si udělejte čárku (nebo její část) do pyramidy, kam snědená potravina patří. Nakonec sečtěte v každém patře celkové množství čárek a porovnejte dle doporučení – a hned víte, kde případně příště přidat či ubrat Příklad jídelníčku: Tento jídelníček není úplně ideální. Čím by se mohl vylepšit? Snídaně: vajíčko natvrdo, rohlík, rajče Svačina: banán Oběd: kuřecí plátek, 200 g rýže Mezitím: kopeček zmrzliny Svačina: jogurt, jablko Večeře: krajíc chleba s máslem Odpověď: Přidat více zeleniny a mléčných výrobků. Vlastní jídelníček: Snídaně: Svačina: Oběd: Večeře: Mezitím: Je v jídelníčku všeho dostatek? Porovnejte si dle doporučení.

Pozor na skryté zdroje soli, cukru a tuku! Sůl (celkové denní doporučené množství = 5 - 6 g) Porce Potravina Množství soli v porci 1 lžička Sůl 5 g 50 g Tvarůžky, niva, balkánský sýr 2 - 3 g Hermelín, eidam, tavený sýr 1 – 1,5 g Salám 2 g Chipsy 1 g Cukr = jednoduché sacharidy (denní doporučené množství přidaných cukrů = 60 g) Množství cukru v porci 1 kostka (1 lžička) Cukr 4 g (6 g) Med 15 g Čokoládová tyčinka 25 g 250 g Ochucený jogurtový nápoj (neochucený jogurtový nápoj) 30 g (10 g) 150 g Ochucený jogurt (neochucený jogurt) 15 g (5g) 100 g Čerstvé ovoce 10 – 20 g Meruňky čerstvé (sušené) 13 g (67 g) Tuk (denní doporučené množství = 70 g) Množství tuku v porci 10 g 20 g Sýr typu Eidam 45 % tuku v sušině (30 % tuku v sušině) 13 g (8 g) Jogurt (smetanový jogurt) 5 g (15 g) Čerstvý sýr (tučný tvaroh) 14 g (4 g) Pozor na skryté zdroje soli, cukru a tuku!

Závěry vědeckých studií Míru souvislosti vzniku nádorového onemocnění při působení určitého faktoru lze dle závěrů vědeckých studií rozdělit na kategorii důkazů: přesvědčivých pravděpodobných nasvědčujících

ZELENINA A OVOCE Konzumace zeleniny a ovoce pravděpodobně snižuje riziko vzniku různých nádorových onemocnění (ústa,  hltan, hrtan, jícen, žaludek, tlusté střevo, pankreas, plíce, prostata….), důkazy jsou nasvědčující i pro jiné lokality (vaječníky, endometrium, hrdlo děložní…)

VLÁKNINA Zdroj (100 g) Množství vlákniny (g) Vařená čočka (100g porce) 5 Ovesné vločky (50g porce) 4 Celozrnný chléb (50g krajíc) Chléb (50g krajíc) 2 Maliny (100g) 6 Hruška (100g) 3 Banán, jablko (100g) Brokolice, fazolky (100g porce) Mrkev (100g) Brambory (200g) Vlašské ořechy (30g) přesvědčivě snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva - obsažena v luštěninách, obilovinách, zelenině, ovoci, ořeších a olejnatých semenech - doporučená denní dávka u dospělého člověka: 30 g PREVENCE: dostatečné zastoupení vlákniny v jídelníčku

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY konzumace mléka a ml. výrobků (díky obsahu vápníku a vit. D) přesvědčivě snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva, při nadbytku přívodu vápníku (1,5 g a více za den) může být naopak vyšší riziko vzniku nádorového onemocnění prostaty nasvědčující důkazy nižšího rizika vzniku jsou pro nádorové onemocnění močového měchýře PREVENCE: dostatečný přísun vápníku a vit. D zdroje vápníku: mléčné (mléko, mléčné výrobky) x nemléčné (zelí, brokolice, květák, kedluben, ředkvičky, ořechy, mák….) zdroje vit. D: vzniká působením slunečního záření v kůži (pro denní potřebu stačí 10min slunění rukou, paží a tváře), potraviny: tresčí játra*, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky *pozn.: Vybírejte si je dle původu – produkty ze znečištěných oblastí (např. Pobaltí) nejsou dobrým zdrojem

MASO A MASNÉ VÝROBKY ČERVENÉ MASO přesvědčivě zvyšuje riziko nádorového onemocnění tlustého střeva, i když některé studie toto popírají (vysoký obsah železa může vytvářet ve střevě mutagenní volné radikály + má katalytický vliv na vznik N-nitroso sloučenin ), nasvědčující důkazy vyššího rizika vzniku jsou i pro jiné lokality (jícen, plíce, pankreas, endometrium) MASNÉ VÝROBKY (např. uzeniny, uzené maso, paštiky…) přesvědčivě zvyšují riziko nádorového onemocnění tlustého střeva (přeměna dusitanů a dusičnanů na karcinogenní nitrosaminy), nasvědčující důkazy vyššího rizika vzniku jsou i pro jiné lokality (jícen, žaludek, plíce, prostata) PREVENCE: rozumná míra konzumace červeného masa a masných výrobků, upřednostňovat konzumaci masa netučného bílého (drůběž, ryby), preferovat šetrnou kulinární úpravu (vaření, dušení), nejíst spálené části a přepálenou šťávu z masa

NADMĚRNÉ MNOŽSTVÍ SOLI, TUKU A CUKRU… SŮL - sůl a solené jídlo pravděpodobně zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění žaludku - max. doporučená denní dávka je 5 g TUKY pouze důkazy nasvědčující vyšší riziko nádorového onemocnění plic, prsu (po menopauze), tlustého střeva CUKRY - nasvědčující vyšší riziko u nádorového onemocnění tlustého střeva

ALKOHOL A HORKÉ NÁPOJE ALKOHOLICKÉ NÁPOJE Konzumace přesvědčivě zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění v oblasti dutiny ústní, hltanu, hrtanu, jícnu, tlustého střeva u mužů, prsu, nasvědčující důkazy jsou i pro jiné lokality (játra, tlustého střeva u žen) HORKÉ NÁPOJE Existují nasvědčující důkazy vyššího rizika vzniku nádorového onemocnění dutiny ústní, jícnu, hltanu, hrtanu PREVENCE: nepít horké tekutiny, střídmá konzumace alkoholu, tzn. denní příjem alkoholu by neměl překročit u mužů 20 g/den (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny), u žen 10 g/den (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 40 ml lihoviny)

KULINÁRNÍ ÚPRAVA, AFLATOXINY Karcinogenní látky (heterocyklické aminy, polycyklické aromatické uhlovodíky) vznikají při kulinární úpravě vysokými teplotami jako je grilování, smažení, rožnění... PREVENCE: mezi vhodné varianty kulinárních úprav patří vaření, dušení, výjimečně pečení do 200 °C (pozor na přílišné zhnědnutí potraviny) AFLATOXINY skupina toxinů produkovaných některými druhy plísní, např. plísně rodu Aspergillus přesvědčivě zvyšují riziko vzniku nádorového onemocnění jater lze je nalézt v plísněmi napadených cereáliích, luštěninách, ořeších, semínkách, koření PREVENCE: nejíst plísněmi kontaminované potraviny

VYŠŠÍ TĚLESNÁ HMOTNOST (NADVÁHA, OBEZITA), POHYBOVÁ AKTIVITA přesvědčivě zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění jícnu, pankreatu, tlustého střeva, prsu (po menopauze), endometria, ledvin, žlučníku, důkazy jsou nasvědčující i pro nádorové onemocnění jater POHYBOVÁ AKTIVITA - přesvědčivě snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva, pravděpodobně snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění prsu (po menapouze), endometria a nasvědčující důkazy snižující riziko jsou i pro plíce, pankreas, prs (před menopauzou)

NEVÝŽIVOVÉ FAKTORY PODPORUJÍCÍ SNÍŽENÍ RIZIKA VZNIKU NÁDOROVÉHO ONEMOCNĚNÍ Nekouření Udržování si přiměřené tělesné hmotnosti (BMI 18-25 kg/m2) Pravidelná pohybová aktivita Dostatek spánku, pravidelný odpočinek Vyhýbání se stresu Nepodceňování pravidelných kontrol u lékaře a sekundární prevence (screening nádorů tlustého střeva a konečníku, prsu a hrdla děložního) Zdravé slunění Ochrana před nákazou lidským papilomavirem (vakcinace, chráněný pohlavní styk, vyhýbání se sexuální promiskuitě…) …

Základ správného jídelníčku: PESTRÁ STRAVA ANEB NEEXISTUJE NEZDRAVÁ POTRAVINA, NEZDRAVÉ MŮŽE BÝT JEN JEJÍ MNOŽSTVÍ ZDROJE Literatura u autorů: Svatava BISCHOFOVÁ, Veronika BŘEZKOVÁ Fotografie: Michaela MRÁZKOVÁ