Výzkumy na úrovni jednotlivce Výzkumy na úrovni populace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlivy na spotřebitele.
Advertisements

Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Struktura obyvatelstva
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální mobilita Definice sociální mobility Typy sociální mobility
Analýza kvantitativních dat II. Standardizace intenzitních ukazatelů Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace UK FHS Historická.
Rozdíly mezi osobnostmi
ROZPOČTY REŽIJNÍCH NÁKLADŮ
Marketingové prostředí
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Společenské a hospodářské prostředí
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Bi5125c Antropologie pro archeology I – cvičení
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Základy paleodemografické rekonstrukce
Možné cíle antropologického výzkumu u kostrových, primárních pohřbů: -Demografická rekonstrukce pohřebiště (mortalita, natalita, počet obyvatel sídliště,
Základní principy geografického výzkumu
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Objektivní hodnocení orálního zdraví a kvality stomatologické péče
Model transkulturní péče
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Výzkum migrací Výzkum migrantních populací jde ruku v ruce s výzkumem etnogeneze jednotlivých národů a kolonizací různých oblastí světa v minulosti. Můžeme.
3. SEMINÁŘ měření frekvence nemocí v populaci.
Antropologický výzkum obyvatel hradiska Pohansko
Vývoj hlasu Hlasové změny – hlasové poruchy (vady)
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Osteologie pro archeology. Kvantifikace nálezů základní zpracování kosterních nálezů vycházíme buď z přímého počítaní nálezů (celkový počet kostí) nebo.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Biometrie prezentace v předmětu X33BMI Filip Kroupa 2006.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Definice, základní pojmy
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Model struktury strategického managementu
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Orální zdraví dětské populace
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád populační reprodukce logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Socializace Kejřová.
Fylogenetická evoluční analýza
Rutinní zdravotnická statistika
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Vymezení normality.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Základy demografie Přednáška 1.
Vymezení normality.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Transkript prezentace:

Výzkumy na úrovni jednotlivce Výzkumy na úrovni populace Dentálně antropologické studie nám umožňují při paleodemografických výzkumech zjistit důležité charakteristiky jako je věk a pohlaví jedince. Dále je možné diagnostikovat onemocnění čelistí a zubů a jejich vyhodnocení z pohledu chronologického, regionálního a sociálního. Těmito výzkumy získáváme informace o způsobu života a životních podmínkách těchto vymřelých populací. Analýza chrupu jedinců, rodin a variabilita chrupu celých populací v prostoru a čase nám umožňuje objevit individuální zubní znaky jedinců, jejich variabilitu uvnitř jednotlivých populací a srovnání na interpopulační úrovni. Takto je možné zjistit informace o průběhu ontogenetických a mikroevolučních procesů. Při rekonstrukci vymřelých populací nám zuby umožňují zjistit čím se tito lidé živili a jejich potravní chování a zvyky, kulturní zvyky ve vztahu s umělými modifikacemi chrupu, nemoci a hygienické návyky a také provádění lékařských zákroků. Pro různé studie na úrovni výzkumů intra nebo interpopulačních jsou právě zuby základním pramenným materiálem. Výzkumy na úrovni jednotlivce Výzkumy na úrovni populace

Přednosti a zvláštnosti čelistí a zubů ve srovnání se zbytkem skeletu můžeme shrnout do následujících bodů: minimálně podléhají dekompozici, všeobecně se lépe zachovávají než kosterní pozůstatky - u fosilních druhů a prehistorických populací se jich nachází mnohem více než dalších částí skeletu („dental species“) - mnoho znaků je silně geneticky podmíněnopodle nich jde velice dobře identifikovat jedince („dental fingerprinting“) - jsou velice důležitým pramenem pro studium inter i intra populační variability ve vztahu k původu, vývoji a dynamice vymřelých populací - dentálně antropologické výzkumy vymřelých populací je možné srovnávat s recentní populací - jsou velice dobrým pramenem pro rekonstrukci a posouzení potravního chování - specifické změny na zubech umožňují spolehlivě identifikovat příslušnost zkoumaného jedince k určité kultuře (mutilace, používání zubů jako nástrojů) - zubní znaky mají vysokou hodnotu pro výzkumy ontogenetické, fylogenetické, paleopatologické, epidemiologické a kulturně historické

jedinec – rodina – populace Dentálně antropologické analýzy jsou prováděny v hierarchii jedinec – rodina – populace Dentálně antropologické výzkumy na úrovni jednotlivce Zuby a věk Základním kritériem pro určení věku dětí a nedospělců je stupeň vývoje a prořezání zubů. Určení věku dospělých podle zubů je poměrně obtížné. Velice snadno zaznamenatelný je obrus zubů. Přesnější jsou metodiky, které jsou založeny na studiu destrukce cementu a transparenci kořene. Zuby a pohlaví Jsou užívány diskriminační rovnice pro určování pohlaví. Podle Scotta jsou zuby mužů v průměru o 2 až 6% širší než zuby žen a proto diskriminační funkce na základě rozměrů zubů jsou poměrně přesné a často se používají. Bylo zjištěno, že pro pohlavní diagnózu mají největší relevanci rozměry špičáků a prvních stoliček a to jak v horní tak v dolní čelisti. Velikost zubů je děděna polygenně. V poslední době se začalo pohlaví určovat prostřednictvím DNA. Zuby jsou velmi dobré zdroje aDNA.

Zuby a patologie Důležitou součástí dentální antropologie je paleopatologické vyšetření. Nejčastější onemocnění: Zuby a závěsný aparát zubní horní a dolní čelist/čelistní kloub zubní kaz změny čelistního kloubu apikální granulom změny výšky čelisti radikulární cysta ztráta zubů zubní kámen cysty abraze nespecifické záněty obrus specifické záněty eroze zlomeniny čelisti pradontopatie osteopatie fraktury zubu tumory hypoplasie zubní skloviny vývojové vady Onemocnění zubů a čelistí nám mohou osvětlit osud jedince. U zubů se podaří mnohem častěji než u zbytku skeletu diagnostikovat příčiny onemocnění. V jednotlivých případech je možné vyslovit prognózy o možném vlivu onemocnění na člověka.

Zuby a identifikace jednotlivců Schott 1990 vidí jedinečnost skeletu jedince (individualitu) právě v morfologických znacích lebky a obličejové části a taky zubů. Rawson a kol. 1984 se pokusili statisticky vytvořit tzv. „dentální individualitu“. Zuby u jednotlivců umožňují identifikaci ve forenzních vědách a to společně se zubolékařskými záznamy umožňují jednoznačnou identifikaci jednotlivce. Identifikace jednotlivce je nejdůležitější pro forenzní odontologii, která se zabývá identifikací obětí katastrof ať už přírodních nebo dopravních a obětí zločinů. Určení minimálního počtu jedinců z  masových hrobů, obětí válek, nebo terorismu to jsou další oblasti kde má své místo analýza zubů a čelistí. Také identifikace historických osobností.

Zuby v kontextu léčitelství, zvyků a náboženských představ Zuby a čelisti jsou velice oblíbeným místem pro úspěšné léčebné zákroky a další kulturní aktivity. Studium vymřelých populací odráží medicínské znalosti své doby, příležitostně také ukazuje na sociální cítění zkoumané skupiny, a to v péči o nemocné nebo v péči o invalidy. Důkazy o zákrocích na zubech nebo čelistech (náhrady zubů, chirurgické zákroky a podobně) se nacházejí ve velkých množstvích. Dokumentují kromě léčených nemocí také historii medicíny a sociální úroveň společností minulosti. Důvody pro studium umělých deformací chrupu jsou velmi různorodé. Mino jiné se jedná o zjištění etnické příslušnosti, kulturní příslušnosti, příslušnosti k sociální vrstvě nebo náboženské příslušnosti. Díky archeologickým nálezům,které obsahují i zuby zvířecí, si můžeme udělat obrázek o způsobu chování různých národů, složení stravy, druhy lovené zvěře, řemeslnou zručnost, životní standard, zvyky, způsoby boje, a představy o životě a smrti. zubní mutilace Zubní náhrady zaostřování zubů korunky malování zubů můstky barvení zubů protézy vyrážení zubů Udržení zubu v ústech změny postavení zubů kovové výplně amputace zubů nekovové výplně Orální mutilace (body peircing) Úpravy parodontu talíře do rtů pozlacování dásní propichování rtů tetování rtů Zubní chirurgie tetování dásní trepanace zubů léčení zlomenin replantace zubů trhání zubů

Dentálně antropologické výzkumy na skupinové úrovni Sumarizace dat získaných ze zkoumání jednotlivců umožňuje hodnotit biologickou strukturu vymřelých národů. Při interpretaci těchto výsledků musíme mít na paměti, že životní podmínky ovlivňuje velké množství exogenních faktorů jako kvalita životních prostředí, výživy nebo pracovního zatížení. V důsledku toho je možné se také vyjádřit na kolektivní úrovni k diachronním rozdílům, k sociálním rozdílům a k etnických rozdílům mezi vymřelými národy. Pokud máme dostatek dat je možné se pokusit rekonstruovat sociální historii. Paleodemografie Pro paleodemografické rozbory jsou nutné údaje získané studiem jednotlivců jsou to věk a pohlaví. Cílem paleodemografických výzkumů je rekonstrukce složení studovaného národa zaživa, přičemž ale je velmi těžké u stacionárních populací zachytit diachronní změny v jeho struktuře (úmrtnost a porodnost jsou totiž u těchto konstantní).Je možné prostřednictvím získaných údajů sestavit úmrtnostní tabulky. Paleoepidemiologie Nemoci zubů a vymřelých populací lze interpretovat na úrovni celých národů. Četnost výskytu nemocí, zranění tvoří důležitá pramenný materiál pro rekonstrukci biologických a kulturních znaků těchto populací. Nemoci odrážejí osud a způsob života jedince i celé společnosti. Paleoepidemiologické výzkumy umožňují získat informace o morbiditě některých onemocnění. Zjištění, že dnes masově rozšířený zubní kaz se v minulosti vyskytoval sporadicky, a naproti tomu obrus zubů byl mnohem silnější než dnes nám neposkytuje pouze informace o zatížení studované populace nemocemi, ale tyto skutečnosti jsou důležitými prostředky jak poznat sociální strukturu a životní prostředí těchto skupin. Frekvence výskytu některých nemocí v populaci, počítáme sem také stařecké změny, umožňuje vyjádřit se k ekologickým, ekonomickým a sociálním strukturám a z toho pak odvodit životní podmínky těchto lidí. Paleoepidemiologie nám zprostředkovává poznatky o tzv. civilizačních chorobách a ukazuje rozdíly mezi jednotlivci a tak také nepřímo sociální rozdíly mezi lidmi.

Analýza podobnosti jednotlivců (dříve nazývaná příbuzenská analýza) Antropologická analýza podobnosti jednotlivců na pohřebišti nám dává informace na několika rovinách: umožňuje roztřídit tuto populaci na různé etnické skupiny, z toho můžeme odvodit procesy, v průběhu vývoje této populace (mikroevoluce této populace). umožňuje zjistit homogentiu dané skupiny. Znaky na kosterním materiálu (zubech) se vyskytují podle homogenity dané skupiny v určité frekvenci. To znamená, že u příbuzných jedinců se budou vyskytovat častěji. Skutečné určení příbuznosti je však dnes možné pouze na základě genetického porovnání STR markerů. Znalosti příbuzenských vztahů (nebo alespoň zda je populace geneticky homogenní či naopak heterogenní) jsou důležité protože prehistorické společnosti byly až do středověku organizovány na základě příbuzenských struktur.