Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/02.0010 N á zev projektu Digitalizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÁ REPUBLIKA – SÍDELNÍ STRUKTURA
Advertisements

SÍDLA jsou základní centra lidské aktivity,
Křížovka k tématu sídla.
Život na venkově.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Sídla v ČR Slepé mapy sídel jsou k dispozici ZDE..
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Obyvatelstvo Evropy.
Sídla.
Demografie je věda, která se zabývá:
Obyvatelstvo a sídlo.
Určujeme podle několika hledisek:
Česká republika Sídla Jan Dušek.
Název Sídla - městská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Sídla.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Sídla ČR.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Organizační struktura kraje
Kraje a sídla ČR Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Hierarchie sídel.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Registrační číslo projektu
Sídelní struktura jako faktor regionálního rozvoje
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
SUBURBANIZACE.
Urbanizace.
Teorie optimální velikosti města
Urbanizace a urbanismus
Společenské a hospodářské prostředí
místem koncentrace hospodářské činnosti a ubytování obyvatelstva.
Venkov Rozvoj venkova.
SÍDLA.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_15 Název materiáluSídla ČR.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
SPRÁVA OBCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_04_SPRÁVA OBCE Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Sídla.
Můj domov, má vlast Obec.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
Osídlení VY_32_Inovace_18KR-1
Město a příměstské oblasti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zpracovaný v rámci projektu
Sídla ČR.
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace výuky Č í slo prioritn í osy1/1.1 Předmět Zeměpis T é ma Kde lidé žijí Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6. ROČNÍK Učebnice FRAUS. Fraus str Kde lidé žijí. Město. Obce. Druhy obydlí. Život ve městech. Poznej velkoměsto. Opakování. Příloha: Architektura KDE LIDÉ ŽIJÍ

Sídelní útvar nebo též sídlo je každá jednotka s bydlením bez ohledu na její velikost, tvořící uzavřený celek, který je od jiných jednotek prostorově oddělen. Existuje více typů sídel: městské (městečko, městys, město) venkovské (samota, osada, vesnice) Město je sídelní útvar, pro který je charakteristický soubor znaků, jež jej odlišuje od vesnice. Jsou to především relativní velikost ve srovnání s vesnicemi, vysoká hustota osídlení, kompaktnost a koncentrace zástavby, typická demografická, sociální a profesní struktura obyvatel (obvykle nepracují v zemědělství, ale naopak v obchodu, průmyslu, službách) a poskytování správních, vzdělávacích, obchodních a kulturních funkcí pro širší okolí.Pro město je také specifický městský způsob života, který je na rozdíl od venkovského více neosobní, anonymní a účelový.V České republice se v současnosti za město pokládá obec, které byl udělen status města. V Česku je celkem 526 měst, z toho 23 měst se statutem statutárního města. Obec je základní jednotkou veřejné správy a samosprávy a zpravidla, v různé míře podle typu obce, i státní správy. V některých zemích je obcí téměř každé město či vesnice, v jiných zemích je obvyklé, že obec je tvořena větším množstvím vesnic nebo že některá sídla mohou být součástí města.

Městys nebo také městečko je typ obcí velikostně a významově stojící mezi městem a vsí. V minulosti se jednalo o sídla, kterým bylo uděleno právo pořádat týdenní a dobytčí trhy (tím se městyse lišily od vsí) a zpočátku výjimečně i výroční trhy. Městyse musely plnit roli spádového městečka pro okolní vesnice. Na rozdíl od města zde bylo mnohem silněji zastoupeno zemědělství a sociální a profesní rozvrstvení nebylo tak výrazné. Vesnice (též ves, víska) je sídlo venkovského typu. Na vesnicích se lidí tradičně zabývali především rybolovem, zemědělstvím, lesnictvím. Ve městech spíše obchodem a řemesly. Urbanizace je proces koncentrace obyvatelstva do měst a s tím související změny kultury v nejširším slova smyslu. Míra urbanizace lze číselně vyjádřit jako podíl obyvatelstva žijícího ve městech oproti celkovému počtu.

Pojmenujte stavby na fotografiích Mrakodrapy 2.Paneláky 3.Jurta 4.Hausbót 5.Teepee 6.Iglú

Různá obydlí

ŽIVOT VE MĚSTECH Velkoměsto je město, které má více jak obyvatel a patří k velmi známým a i největším ve státě. Jsou kulturními, ekonomickými i politickými centry různých zemí. Města s více než 8 mil. Obyvatel nazýváme megaměsta. Slumy (vyslovuj: slamy) jsou chudinské čtvrti z improvizovaných a obvykle nelegálně postavených chatrčí, které se nacházejí hlavně ve velkoměstech v chudých státech. Městská aglomerace je buďseskupení vzájemně blízkých sídel, kde jedno dominuje, tzn. město se svým okolím (předměstí, satelitní města) nebo několik srovnate- lně velkých měst srostlých v jednu souvisle zastavěnou plochu. Chicago

POZNÁTE JAKÁ VEKOMĚSTA JSOU NA FOTOGRAFIÍCH? MOSKVA 2.SYDNEY 3.PAŘÍŽ

OPAKOVÁNÍ Co je obec ? Uveď tři charakteristiky města. Jmenuj tři velkoměsta v ČR. Kdo je nejvyšším představitelem statutárního města? Čím se dříve nejčastěji zabývali lidé (profesí) na vesnici?. Obec je základní jednotkou veřejné správy a samosprávy. Nejmenší jednotka státu.. Jsou to především relativní velikost ve srovnání s vesnicemi, vysoká hustota osídlení, kompaktnost a koncentrace zástavby.. Praha, Brno, Bratislava, Ostrava, Plzeň. Primátor. Rybolovem, zemědělstvím, lesnictvím