ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Praha Realizátor projektu: AC.
Nové vzdělávací moduly pro řízení inovací a VaV v průmyslových firmách reg. č. projektu CZ.1.07/3.2.11/ Obsah vzdělávacích modulů projektu TS Ing.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
patentový a známkový zástupce
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání; vysoké školy a inovace Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR INOVACE 2007 Plenární sekce 4.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Pozemek před stavbou 5/2013 Poklepání základního kamene 6/2013 Hrubá stavba 1/2014.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
I. Dvořák Zahajovací setkání
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Přenos poznatků a technologií na UK
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007  správa a management duševního vlastnictví  spolupráce s průmyslem  projektová podpora (vč. právní, finanční, administrativní)  příprava firem na vstup do Inkubátoru VUT v Brně  organizace seminářů a školení  články, publikace, studijní materiály  zastoupení VUT v domácích i mezinárodních organizacích  vzdělávací programy (mj. standardizované vzdělávání kvalifikovaných odborníků pro TT na úrovni EU)  provoz webových stránek Portfolio činností

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007 Servis pro výzkumníky Financování VaV Příprava a management projektů Průzkum novosti poznatků Marketingové studie trhu Finanční analýzy Doporučení vhodného typu právní ochrany Jednání s patentovými zástupci a úřady Návrh strategie komercionalizace Vyhledávání partnera z průmyslu

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007 Služby pro průmysl  “výkladní skříň“ VUT v Brně  zprostředkování kontaktu na akademickou sféru  vedení jednání s výzkumnými týmy  identifikace inovačních příležitostí firem – Technologický audit  posouzení inovačního záměru  konzultace k přípravě a řízení projektů  asistence při zpracování Business plánu  dokumentace pro investory  marketingové analýzy trhu

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007 Posouzení výsledků vědy a výzkumu na VUT z hlediska komerčního využití „Technologičtí poradci“  systém spolupráce, usnadňující využití nových poznatků výzkumu v hospodářské praxi  rozvojový projekt „Analýza výsledků VaV na VUT z pohledu jejich využití v průmyslové praxi“ (metodika posuzování, výběr vhodných pracovníků na fakultách za definované odborné oblasti)

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007  poradci systematicky sledují průběh a výsledky výzkumu na stanoveném pracovišti a komunikují s potenciálními uživateli jejich aplikaci  jsou schopni zpětně ovlivnit zaměření výzkumu podle požadavků praxe, případně navrhnout další etapu výzkumu tak, aby výsledky byly použitelné v konkrétním podniku (projekt kolaborativního výzkumu)  znají strukturu průmyslových práv a licenční smlouvy a jsou schopni podobnou licenční smlouvu vyjednat  znají jednotlivé programy MŠMT a MPO určené pro podporu takových projektů a jsou schopni podobný projekt navrhnout a řídit Technologičtí poradci

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007 Příklady úspěšné spolupráce s průmyslem Lehké mostní konstrukce Vysokoteplotní keramické materiály pro palivové články Skeletální implantáty a zubní materiály

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007 Zkušenosti s přenosem nových poznatků do praxe  špičková pracoviště generují řadu nových poznatků  průmysl respektuje odlišnosti výzkumné sféry  díky asistenci výzkumné týmy mohou flexibilně reagovat na potřeby firem  patentový fond  novela směrnice rektora  spin off  často chybí průmyslově právní ochrana poznatků, malý profit z komercializace  potenciál VŠ zůstává nevyužit  akademici i studenti neznají základy plánování a řízení projektů  chybí fondy rizikového kapitálu financující předkomerční výzkum  nestandardní podnikatelské prostředí  chybí vhodný právní rámec + -

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007 Technologický inkubátor  založen v roce 2003, v majetku VUT v Brně  18 začínajících firem  2 inkubované firmy  první výrobky na trhu  informační technologie, mikrolelektronika, výroba tenkého čedičového vlákna atd.  marketingová a finanční podpora - Jihomoravské inovační centrum  technická expertní podpora - VUT v Brně

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007 Projekt pro podporu účasti v 7.RP EU

ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Seminář k třetí roli VŠ CTT na vysokých školách, VŠB, Ostrava 23. května 2007 Děkuji Vám za pozornost Ildikó Putzová