Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_19 CZ.1.07/1.5.00/34.1021 Moderní škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
snadná tvorba www stránek zadarmo
Advertisements

Systém Drupal a nejen školní weby
Webové rozhraní pro datové úložiště
Přístup k databázím z WWW
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základy html pro úplné začátečníky.
HTTP server HTTP server 1 Jak to funguje?
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Tvorba webových aplikací
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
PHP – Základy programování
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
E-learning ve výuce na SŠ
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Protokoly a adresy na internetu
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
CMS Moodle Petr Korviny Témata příspěvku úvod o CMS Moodle úvod o CMS Moodle tvorba kurzu tvorba kurzu správa kurzu (z pohledu lektora,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
1 Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol) HTTP je základem systému „World Wide Web“ (WWW) - Web … HTTP – jednoduchý protokol aplikační vrstvy, transport.
Seminář
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Přístup k databázím z WWW PHP+MySQL. Síť WWW je v současné době místem pro dynamické, často databázemi řízené webové aplikace. Tvorba webového serveru.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
INTERNET.
SIMPLE freehosting UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta elektrotechniky a informatiky projekt pro ISPWE.
TVORBA WEBOVÝCH APLIKACÍ S VYUŽITÍM OPEN SOURCE CMS Autor: Lukáš Dubina Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa Jihočeská Univerzita České Budějovice 2010 Prezentace.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
© Aastra Integrovaný DHCP server. © Aastra DHCP server DHCP server je určen pro distribuci IP adres a konfiguračních parametrů pro telefony.
WEBOVÝ PROHLÍŽEČ. Charakteristika: Webový prohlížeč je počítačový program, který slouží k zobrazování a prohlížení World Wide Webu (WWW), tj. internetu.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV10 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Redakční systém – Content management system (CMS), publikační systém – Správa obsahu webu – Jednoduché publikování textů – Modulárnost (instalace doplňků)
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Internet – pojmy, služby
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Inf Bezpečný počítač.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
Základní pojmy při používání Internetu
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Web Application Scanning
Transkript prezentace:

Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_19 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola – inovace výuky na SŠSI Tábor

LINUX Server Server HTML

HTTP Server APACHE Je to velice rozšířený server (podle některých údajů činí jeho podíl na trhu více než 50%.Této obliby dosáhl díky těmto vlastnostem: [1,s.259 ] je stabilní zdrojový kód celého programu je volně šiřitelný funguje na mnoha platformách je flexibilní prokázala se jeho bezpečnost Apache je serverovou implementací protokolu http (klientskými implementacemi jsou prohlížeče Netscape Navigator, Microsoft Internet Explorer, ….) Logem serveru je indiánský znak ptačího pera.Jméno serveru vzniklo z anglického sousloví „A patchy server“ – záplatovaný server. Mechanizmus protokolu HTTP (Hypertext Transfer Protokol) Když webový klient realizuje spojení s webovým serverem, kontaktuje TCP port serveru s číslem 80.Po tomto kontaktu se webový server nijak neprojevuje. Je na klientovi aby vyslal takové příkazy, které jsou kompatibilní s http. Požadavky mezi klientem a serverem se vyměňují ve formě prostého textu. K identifikaci požadovaného dokumentu se používá URL (Uniform Resource Locator) ve formě protokol://doménové_jméno:port/cesta/soubor parametry např. Z URL je povinné pouze doménové jméno, za nevyplněné části se dosadí standardní hodnoty (protokol http, dokument index.htm, index.html, index.php apod). HTTP Server Apache

Příklad komunikace prohlížeče se serverem: GET /wiki/Wikipedie HTTP/1.1 Host: cs.wikipedia.org User-Agent: Mozilla/5.0 Gecko/ Firefox/0.9.3 Accept-Charset: UTF-8,* Prohlížeč se připojil k serveru cs.wikipedia.org, požádal o dokument /wiki/Wikipedie protokolem HTTP verze 1.1. Zároveň předal informaci o software prohlížeče (Firefox) a akceptované znakové sadě UTF-8. HTTP/ OK Date: Fri, 15 Oct :20:25 GMT Server: Apache/ (Unix) PHP/4.3.8 X-Powered-By: PHP/4.3.8 Vary: Accept-Encoding,Cookie Cache-Control: private, s-maxage=0, max-age=0, must-revalidate Content-Language: cs Content-Type: text/html; charset=utf-8 Odpověď serveru obsahuje kód 200 OK (žádost je v pořádku a server zasílá odpověď), dále datum, čas, software serveru, typ dokumentu a kódovou stránku a další informace. Za hlavičkou následuje jeden volný řádek a požadovaný dokument.

V adresáři /etc/init.d je spouštěcí skript httpd (apache2). Server spustíme příkazem./httpd (apache )start. Příkazem netstat -tln můžeme ověřit, že server naslouchá na portu TCP 80. V adresáři /etc (/etc/apache2 pro Debian) vyhledáme konfigurační soubor httpd.conf (defaultní nastavení je v souboru /etc/Apache2/Apache2.conf). Je to poměrně rozsáhlý, ale dobře komentovaný soubor. Pro začátek je nutné alespoň najít umístění standardních html dokumentů – položka DocumentRoot. Do adresáře uvedeného jako DocumentRoot umístíme své Po zadání IP adresy serveru do adresního pole prohlížeče bychom již měli tyto stránky vidět. Pozor na to, že v Linuxu se striktně rozlišují velká a malá písmena – stránky odladěné ve Windows nám zde nemusí korektně fungovat. Pokud chceme www server vystavit na Internetu, musíme ještě přidat záznam do zónového souboru nameserveru naší domény. Virtuální rozhraní Princip funkce virtuálního rozhraní : můžeme hostovat více webových sídel na jednom fyzickém serveru. Virtuální rozhraní dovolují démonu identifikovat spojení ne pouze na základě cílového portu (tedy portu 80 u http), ale také podle cílové adresy IP spojení. Tento přístup šetří IP adresy a je užitečný zvláště pro servery se stovkami domovských stránek (jako třeba univerzity). Konfigurování virtuálního rozhraní obsahuje dva kroky: 1.vytvoření virtuálního rozhraní na úrovni TCP/IP 2.musíme o právě nainstalovaných rozhraních říci serveru Apache

ad 1) Virtuální rozhraní jsou v Linuxu pojmenována formou rozhraní:instance. Jestliže rozhraním je eth0 pak virtuální adresy spojené s tímto rozhraním by měly mít jména eth0:0, eth0:1 atd..Všechna rozhraní jsou konfigurována pomocí příkazu ifconfig. V distribucích Debian a Ubuntu musí být rozhraní nadefinováno v adresáři /etc/network/interfaces. Příklad pro rozhraní eth0:0: iface eth:0 inet static address netmask broadcast ad2) Používá se klauzule virtual host v souboru httpd.conf (ports.conf). Jedna klauzule je pro každé rozhraní. Příklad: Name VirtualHost ServerName ServerAdmin DocumentRoot /var/www/htdocs/company ErrorLog logs/ CustomLog logs/ combined ScriptAlias /cgi-bin/ /var /www/cgi-bin/company Klient který se v tomto případě připojí k virtuální adrese , obdrží dokumenty z adresáře /var/www/htdocs/company.

LAMP (redakčn í syst é my) ÚVOD: poslední trend tvorby internetových stránek jsou redakční systémy. Vytvořit internetovou prezentaci můžeme více způsoby: 1.Pomocí příkazů HTML jazyka 2.Pomocí WYSIWIG editorů jako jsou FrontPage, GoLive, apod. 3.Použitím redakčních systémů Redakční systémy: jsou speciální struktury, které mají navržený vzhled pomocí nějaké šablony a do této šablony se z databáze vkládají texty. Pro kompletní změnu vzhledu stránek stačí obvykle nahrát novou šablonu a redakční systém zbytek zařídí sám. Nové stránky můžete rozjet v minimální verzi a postupně za chodu přidávat funkce. Redakční systémy jsou k dispozici na komerční bázi nebo zadarmo (WordPress, Joomla!, Drupal,TextPattern, Contao, SilverStripe….) Redakční systémy jsou také označovány jako CMS systémy (Content Management systems) – systémy pro správu webového obsahu. Redakční systém se většinou skládá z modulů –uživatel si zvolí instalaci na míru nebo může moduly přidávat. Co vše lze mimo jiné s redakčním systémem Provádět? 1.Vkládat své články (modul stránky) 2.Vytvářet obrázkové galerie, repozitáře pro stahování multimedií (modul fotogalerie) 3.Vytvořit diskuzní fórum nebo chat 4.Vytvořit internetový obchod 5.Spravovat projekty, provozovat e-learning Největší množství redakčních systémů je naprogramováno ve skriptovacím jazyce PHP a ke svému chodu potřebuje databázový server. Nejpoužívanější řešení je tzv. LAMP. Je to zkratka ze slov Linux Apache (webový server), MySQL (databázový server) a PHP (skriptovací jazyk). Pokud chcete prostor na webovém serveru pro umístění stránek, využívá se často služeb specializovaných firem – hostingových providerů.

LINUX Server LAMP Práci provádějte ve virtuálním prostředí Debian 6 Komplet Cílem je nainstalovat webový server Apache s databází MySQL a podporu pro PHP aplikace. Takto vytvořené prostředí použijeme pro instalaci redakčního systému. A) Instalace Apache 1. Kontrola přítomnosti balíku : aptitude search apache2 nebo aptitude (Apache je ve skupině http) 2. V případě, že balík Apache2 není přítomen instalovat pomocí příkazu: aptitude install apache2 (pozn.: modul apache2- mpm-router je implementace Apache pro multithreads =rychlejší) 3. Zkontrolovat zda v adresáři /var/www je soubor index.html, spustit internetový prohlížeč Epifany, zadat (je nastaveno v /etc/network/interfaces) nebo Měl by se objevit text „It works!“ B) Instalace MySQL serveru 1. Zkontrolovat přítomnost balíků nebo nainstalovat: Aptitude mysql-server5.1 mysql-client5.1 php5-mysql phpmyadmin (phpmyadmin je interface pro MySQL server) Při instalaci jste dotázáni na nové heslo pro uživatele root: kaktus Nastavit automaticky server apache2 nebo lightpd: zvolit apache2 Na otázku Nastavit databázi pro phpmzadmin pomocí dbconfig-common : zaškrtnout volbu Heslo administrativního databázového uživatele: kaktus 2. Ověření phpmyadmin: do prohlížeče Epifany (objeví se úvodní obrazovka MySQL) 3. Zadat uživatel: root, heslo: kaktus 4. Přidat databázi se jménem: pokus Ukázka cvičení v prostředí pro správu virtuálních strojů VMware. Pro účely cvičení jek dispozici předem vytvořený virtuální stroj s operačním systémem Debian 6 ( název stroje Debian 6 Komplet).

C) Přidat podporu PHP 1. Zkontrolovat přítomnost balíků nebo nainstalovat: 2. Aptitude libapache2-mod-php5 php5-cli php5-common php5-cgi D) Restartovat Apache server /etc/init.d/apache2 restart E) Kontrola instalace PHP 1. Vytvořit v editoru gedit soubor index.php s textem a umístit ho do adresáře /var/www 2. Do prohlížeče Epifany napsat: (index.html má jinak přednost před index.php) = měl by se objevit výpis vlastností PHPhttp:// /index.php F) Instalace redakčního systému Drupal 1. Jako uživatel root vytvořit adresář /var/www/drupal (v systémové konzole příkazem MD nebo v MC) 2. V MC překopírovat soubory z adresáře Drupal-7.23 umístěného na ploše do adresáře /var/www/drupal 3. V adresáři drupal a ve všech podřízených adresářích nastavit přístupová práva na rwx (příkazem chmod 777 –R /var/www/drupal nebo s použitím MC) 4. Do prohlížeče Epifany napsat: /drupal (nebo = měla by se objevit úvodní obrazovka redakčního systému Drupalhttp://localhost/drupal

G) Konfigurace Drupalu VÝBĚR INSTALACE 1. Vybrat profil: standart 2. Vybrat češtinu 3. Stisknout klávesu Save and continue NASTAVENÍ DATABÁZE 4. Typ databáze: MySQL ponechat 5. Název databáze: zadat název databáze, kterou jsme předtím vytvořili pomocí phpmyadmin : pokus 6. Uživatelské jméno k databázi: root 7. Pokročilé úlohy přeskočit 8. Stisknout klávesu Save and continue NASTAVENÍ WEBU 9. Název (nebo localhost) Heslo: kaktus, kaktus 12.

Literatura: [1] SHAH, S., SOYINKA, W. LINUX – Administrace systému. 4.vyd. Praha: Grada Publishing, ISBN