o králi Přemyslu Otakaru II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bořivoj – kníže z rodu Přemyslovců
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Přemyslovští králové a jejich doba
Přemyslovci.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Mgr. Michaela Psíková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_571_Dědičný královský titul AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Vláda přemyslovských králů
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Dějiny významných států a národů v Evropě V
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
NÍŽINY V ČESKÉ REPUBLICE
VNITROZEMSKÉ VRCHOVINY A PAHORKATINY
České země v době Přemyslovců 4. ročník
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Poslední Přemyslovci – část druhá
Za vlády přemyslovských králů 1
Člověk a společnost, Dějepis
Za vlády přemyslovských králů 2
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Vláda přemyslovských králů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

o králi Přemyslu Otakaru II. VY_08_Vla4_52p Všeználek vypravuje o králi Přemyslu Otakaru II. KRÁL ŽELEZNÝ A ZLATÝ GP OP VK Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu, registrační číslo CZ.1.07/1.1.02/03.0064

Přemysl Otakar II. - král železný a zlatý Přemysl Otakar II. vládl po svém otci králi Václavu I. Byl schopným, smělým, sebevědomým panovníkem. Králem železným jej nazývali díky oddílům jízdních rytířů ve skvostném brnění. Králem zlatým jej nazývali pro jeho velké bohatství z dolů na stříbro (Jihlava, Kutná Hora). Byl jedním z nejmocnějších králů v Evropě. Zasahoval do poměrů německé říše a postupně ovládl rakouské země. Pokusil se získat titul císaře, ale byl zvolen Rudolf Habsburský.

Bitva na Moravském poli Nepřátelství mezi Rudolfem Habsburským a Přemyslem Otakarem II. vedlo k bitvě na Moravském poli (1278), kde byl Přemysl Otakar II. poražen a zabit. Obrázek 1: bitva na Moravském poli[1]

Památník bitvy na Moravském poli Obrázek 2: památník bitvy na Moravském poli[2]

Václav II. Po smrti Přemysla Otakara II. nastalo období krutých časů pro českou zemi. Jeho syn Václav II. měl 7 roků a jeho poručníci jej uvěznili. V Čechách a na Moravě loupily tlupy německých zbrojnošů. Po pěti letech se podařilo dostat zpět mladého krále. Byl nastolen pořádek a rozvíjela se města, řemesla a obchod. Václav II. se prosadil jako schopný politik a diplomat. Využil stříbrné doly a zavedl nové peníze – pražské groše (vyráběly se ze stříbra v Kutné Hoře). Za jeho vlády země vzkvétala. Stal se polským králem a získal pro svého syna Václava III. Uhry.

Václav III. Václav III. vládl českému, polskému a uherskému království. Vzdal se Uher a když jel obhájit polskou korunu, byl na cestě zavražděn ( Olomouc 1306). Václav III. neměl děti a rod Přemyslovců, který vládl více než 400 roků, vymřel po meči. Obrázek 3: Václav III.[3]

Pražský groš Obrázek 4: groš.[4] Obrázek 5: groš.[5] Jeden groš měl 12 haléřů. Vejce v té době stálo 2 haléře, slepice 32 haléřů, boty kolem 6 grošů, kráva 55 grošů. Nádeník vydělal za týden asi 6 grošů a tesař 20 grošů.

PAMATUJ SI! Přemysl Otakar II. jeden z nejmocnějších králů v Evropě. Nazývali jej králem železným a zlatým. Byl poražen v bitvě na Moravském poli a v českých zemích nastaly kruté časy. Nástupcem byl Václav II., který byl jako chlapec vězněn. V této době ohrožovaly zemi tlupy německých zbrojnošů. Po návratu Václava II. byl nastolen pořádek – rozvoj měst, řemesla a obchodu. Zavedl peníze – pražské groše. Stal se polským králem a pro syna Václava III. získal Uhry. Václav III. vládl krátce a na cestě do Polska byl zavražděn. Neměl potomka a Přemyslovci vymřeli po meči.

Požité zdroje: Obrázek 1: bitva na Moravském poli[1] Josef Mathauser - Přemysl Otakar II. padl u Suchých Krut v den sv. Rufa 1278. In: MAUTHAUSER, Josef. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit. 2012-04-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Mathauser_-_P%C5%99emysl_Otakar_II._padl_u_Such%C3%BDch_Krut_v_den_sv._Rufa_1278.jpg Obrázek 2: památník bitvy na Moravském poli[2] Dürnkrut feld. In: DORONENKO, Stanislav. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-04-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:D%C3%BCrnkrut_feld.jpg Obrázek 3: Václav III.[3] HARNA, Josef. Vlastivěda: Obrazy ze starších českých dějin. Pardubice: Alter,s .r. .o., Všeň, 1996. ISBN 80-85775-44-1, kartonová příloha Obrazy z českých dějin Obrázek 4: groš.[4] Grossi pragenses avers. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-04-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Grossi_pragenses_avers.jpg Obrázek 5: groš.[5] Grossi pragenses revers. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit. 2012-04-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Grossi_pragenses_revers.jpg Klipart Office. Com